tay
    Hej,

    Jag undrar bara hur prövning fungerar, jag vet att f-prövning är gratis och man gör det i skolan (kan även bara få E som högst) men jag vet inte om man kan göra f-prövning efter man gått ut gymnasiet. Men det jag undrar om idag är hur prövning funkar utanför gymnasiet, det står att man betalar 500 kr (och man får ett betyg från F-A) och gör provet utan någon hjälp som skillnad till komvux-prövning. Så om man gör prövning och betalar 500kr räknas det då som vanligt betyg och inte som komvux betyg där man söker med andra komvux elever, jag undrar även om man kan göra vilka kurser som helst eller om det finns bara några kurser man kan göra.

    tack för hjälpen i förhand,

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Tay;

    om man inte längre är gymnasieelev, får man göra Prövning i hela Sverige, oavsett vilken kommun man bor i eller är folkbokförd i.
    Prövningsavgift är, precis som du skeiver, 500 kr. Vi tror dock att den kommer att höjas. Den faktiska kostnden för de som erbjuder prövningar (prövningsenheter, komvux) - överstiger väldigt mycket de 500 kr som får tas ut i provningsavgift. Det är alltså "minus" i kassan för de som erbjuder prövningar; därför försöker de sätta upp olika hinder - det är svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningen.
    Betyg från prövningen är lika mycket värt som betyg i en kurs som man läste.
    Om datumet för prövningen är senare än Examensbeviset, då är det en Komplettring; då prövas man i BII, kompletteringsgruppen.
    Det borde vara möjligt att göra prövningar i alla grundskole- och gymnasiala kurser, som finns i Sverige idag. Skolverket svarar att prövningar bör erbjudas i alla kurser, i vilka undervisning pågår.
    Dock, försöker de flesta kommuner, undvika att erbjuda möjlighet att göra prövningar; eller begränsa det på olika sätt. Det är lärarbrist och lärartid är "guld"-värd. På sommaren är lärarna semester.

    Vi har fått veta att i Lund genomförst prövningar v.26 (i slutet av juni), vilket är mycket ovanligt. Oftast går det inte att hitta var man kan göra prövningar under sommaren.

    Hittar man var man kan anmäla sig till prövning i en kurs som man vill pröva i, råder vi anmäla sig snabbt! Det är vanligt att prövningstillfällena blir uppbokade snabbt.

    Vänligen
    ANNA

    • : Jag förstår inte riktigt vad du menar med "Om datumet för prövningen är senare än Examensbeviset, då är det en Komplettring; då prövas man i BII, kompletteringsgruppen." kan du förklara vidare? om man gör prövningen efter högskoleprovet så räknas det som gymnasiebetyg med komplettering och söker de med andra som har gjort BII?
    • Mikael : Högskoleprovet har inget med betyg att göra; eller med examensbeviset. Om man gör högskoleprovet & har ett giltigt resultat av högskoleprovet, prövas man i HP-urvalet. Högskoleprovet ger en extra-chans att komma in på en högskoleutbildning; ... Prövning ger möjlighet att försöka Höja betyg; för att få högre meritvärde i Betygsgrupper; ... Det är frivilligt att göra Högskoleprovet. Gör man inte Högskoleprovet, prövas man endast i Betygsgrupper; Är man behörig direkt, när man fått examensbevis - prövas man i BI, direktgruppen; om man inte är behörig och behöver komplettera för behörighet Eller om man vill höja sina betyg för att få en bättre chans att komma in på en högskoleutb., prövas man i BII, kompletteringsgruppen.
    Mikael SYV på FrågaSYV

    Du har skrivit i din kommentar att du ej förstår följande:
    "Om datumet för prövningen är senare än Examensbeviset, då är det en Komplettring; då prövas man i BII, kompletteringsgruppen."
    - kan du förklara vidare? - frågar du.
    Jag ska försöka förklara... 
    När man läser på gymnasiet och får F betyg i en kurs
    eller om undervisning i en obligatorisk kurs ej kan erbjudas - har eleven rätt att göra Prövning; då gör man prövning innan man får ut Examensbevis i slutet av år 3 & det är inte en komplettering. Men när man gör prövningar EFTER det att man FICK sitt Examensbevis - är det en Komplettering. Och har man kompletterat, prövas man i BII, kompletteringsgruppen. 

    • :

      Vi säger att man har mindre än 2250 poäng och inte har Examensbevis, då kan man göra prövning på andra ämnen först som man vill höja och sedan efter man har höjt sina andra betyg göra prövning på de man fick f i och får då Examensbevis men man söker fortfarande med BI istället för BII och man har då "lurat" systemet. Jag vet inte ens om det är som fördel att söka med BI men jag kan tänka mig att det kanske är enklare än BII, men du kan rätta om jag har fel.

    • Milla : Om mindre än två tredje delar av poängen är komvux-poäng, blir hela examensbevis från komvux en komplettering och man prövas endast i BII urvalsgruppen. Ofta är det lättare att komma in i BI, direktgruppen men ibland kan det slumpa sig så att det kan bli lättare att komma in i BII (dock händer det rätt sällan).
    • : Men det räknas väl inte som konvux-poäng eftersom det är vanlig prövning?
    • Julia : Jo, prövningar man gör efter det att man har slutat på gymnasiet, "kodas" som Komvux-kurser.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'no' (5 st.)

    • Stefan

      Kan jag höja mina betyg inför 9an?

      Hej jag går i 8an och har 210 poäng. Jag har tänkt att gå naturvetenskap, på den skolan jag har kollat på så behöver man runt 240 poäng. Problemet är att jag har E i matte och D i no ämnena. Jag måste gå natur för att jag ska bli ingenjör. Går det att höja mig i Matte och NO innan det är dags...

      SYV-besökare: : Hej Stefan,till gymnasiet konkurrerar men med de betyg som kommer att finnas i Slutbetyget från grundskolan. I de ämnen som läses under hela år9, inklusive vårterminen sista året på... Läs hela svaret
    • Anonym

      Finns det No och matte focus böcker?

      hej! jag ska börja Natur på hösten och jag vill fördjupa mig i biologi, kemi, fysik och matte. För jag har lite svårt med dom ämnerna men vill verkligen plugga på natur. så jag undra om det finns något bra fördjupnings böcker på dom ämnerna?

      Anna: : Hej, I matte finns det en myckt bra sida - www.matteboken.se i andra ämnen känner vi inte till lika bra sidor, tyvärr. Ang. böcker - så är det bäst att fråga lärare i de... Läs hela svaret
    • Elias

      Ändra ordningen, gymnasieval (Omval) ?

      Jag har gjort massa val inom ekonomi och naturvetenskap. Men jag vill ändra ordningen för att jag får högre betyg i NO ämnena. Om jag inte ändrar kommer jag hamna i ekonomiprogrammet. Kan jag ändra ordningen i omval? Finns det några konsekvenser när man gör omval eller ändrar ordningen?

      Mikael: : Ja, du får ändra ordning på dina alternativ under omvalsperioden & även göra ett helt nytt val med helt nya alternativ - och - Nej, det finns inga negativa konsekvenser om man ändrar sin... Läs hela svaret
    • Brendan

      Får läraren verkligen göra såhär? Hur kan jag påverka?

      Hej FRÅGA SYV! Nu är jag tillbaka :)! Det är så här att jag går i nian och som det ser ut just nu kommer jag att ha minst 280 i meritvärde när jag slutar. Men för några dagar sedan var jag och min mamma på mitt utvecklingssamtal. Jag har min NO/Matte-lärare som "mentor", därav var det hon som...

      Milla : : Hej Brendan! Jag ska samråda med kollegorna och vi ska försöka ge dig ett utförligt och korrekt svar snarast möjligt. Just nu vill jag kort svara så här: det är betyg från Vårterminen i åk9 som... Läs hela svaret
    • Sofia

      Skillnad mellan teknik linjerna?

      Har sett att det finns olika inriktningar i teknik,men vad är skillnaderna? Tycker om bild och matte. Men jag är ganska seg på matten även fast jag har ett C. Tycker om No och vill bli arkitekt. Kan ni hjälps mig har haft en stor valångest

      Lena: : Hejsan, förstår att valet är svårt! Matte är dock ett av huvudämnena på både Teknik så när du säger att du tycker om matte men är ganska seg - vad kan det få för betydelse på gymnasiet då? Fundera på det. Matten går... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga