S
    Hej!
    Som jag förstått det finns det flera olika betygssystem som kan användas på högskola/universitet. Jag har hittat vad dem alla innebär, men hur vet jag vilket betygsystem som en skola använder? Det står på wikipedia att UV är vanligast men att ECTC blir vanligare, så jag undrar också hur mycket det här stämmer?
    Speciellt intresserad är jag av arkitektprogrammet och Miljövetenskap om något speciellt gäller dem.
    Väldigt tacksam för hjälp!

    • Daniel : Om man tar Examen från ett högskoleprogram, spelar det ingen roll (för framtida möjligheter att få jobb) vilket betygssystem högskola/universitet använder sig av, eller ?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej S,

    det stämmer att varje universitet och högskola i Sverige beslutar vilket betygssystem de ska använda. Lärosätena kan också ändra sig och börja använda ett annat system.

    De olika betygssystemen har olika antal betygssteg. Två exempel är Underkänd, Godkänd och Väl godkänd respektive A/B/C/D/E/Fx/F. På examen sätts, däremot, inga betyg.

    Inom EU har ett system utarbetats som kallas European Credit Transfer System (ECTS), för att lättare kunna jämföra studenters betyg från olika länder. Vissa universitet och högskolor i Sverige har infört en 7-gradig betygsskala som är jämförbar med den skalan som används inom ECTS.

    Då lärosätena kan ändra sig och börja använda ett annat system, är det bäst att fråga just på varje lärosäte - vad deras planer är för framtiden.
    Utbildningsutbud av utbildningar på högskolenivå med start HT-19 fastställs till 15 mars 2019; idag kan man ännu inte vara säker på vilka svenska högskoleutbildningar som kommer erbjudas från hösten 2019 och ännu mindre: var de kommer att erbjudas, på vilka lärosäten.

    Hänvisning: uka.se/studentratt--tillsyn/fragor--svar-om-studentratt/betyg.

    Liselotte
    • : Hej Liselotte! Tack för din hjälp, jag tror det ska lösa sig nu. Tyvärr förstår jag dock inte det här med att inga betyg sätts på examen? Vad är då examen till för och hur viktiga är de?
    • Liselotte :

      Angående "Examen" från en högskoleutbildning:
      jämför med Examensbevis från gymnasiet (om man har fått godkänt betyg på GA, gymnasiearbete, och - för övrigt - uppfyller kraven >>, får man ut sitt Examensbevis och med andra ord kan man säga att man fick "Examen från gymnasiet"; och inget betyg sätts på Examen från gymnasiet (man kan givetvis räkna fram meritvärde, men det kan vara olika - på samma betyg - när man söker till högskoleutbildningar med olika krav på Särskild behörighet) - man sätter alltså inte ngt. betyg "som ex. kunde ha varit Mycket-väl-godkänt eller "Med mycket beröm" eller någon siffra - på självaste faktum att man uppnådde kraven och tog "examen".

      Man kan också jämföra med utbildningar utomlands:
      i vissa länder, men inte i Sverige, får de som har alla eller majoritet av kurserna inom sin högskoleutbilnding betygsatta med högsta möjliga (för den kursen) betyg - en Särskild examen (ex. kan självaste dokumentet vara utfärdat på ett "finare papper" i en annan färg - vet t.ex att i f d Sovjet Unionen kunde de extra-duktiga få "rött diplom" till skillnad mot "vanligt diplom" (Rött diplom hade mörkt omslag och "vanligt diplom" - blå omslag: då kunde alla direkt se om man fick högsta betyg eller "vanliga betyg", men så gör man inte i Sverige (uppgift från dec 2018).
      Hur det blir i framtiden, kan man givetvis inte vara säker på, men vi känner inga planer på att något betyg eller andra "utmärkelser" kommer att sättas på självaste "examen" i Sverige.

    Frågor och svar taggade med 'bostad' (4 st.)

    • Emil

      Finns det någon pålitlig gymnasie bostads sida?

      Hej. Jag är femton år och kommer från Norrbotten. Och jag ska söka till en skola med riks intag i Stockholm. Så då ringde jag och frågade skolan om det fanns något internat eller någon annan bostad som dom kan hjälpa en att få. Och dom svarade att det var upp till mig själv att hitta egen...

      Milla : : För elever med särskilda behov som t.ex Rh, rörelsehindrade, kan finnas speciella lösningar som ex. Rgrh.stockholm.se/boende-dig-som-har-lang-resvag men för ”vanliga”elever... Läs hela svaret
    • Felicia

      Vad för bidrag kan jag få?

      Jag pluggar ekonomiprogrammet i Gävle och efter gymnasiet vill jag studera juristprogrammet på högskola/universitet, det innebär då alltså flytt eftersom det inte erbjuds den utbildningen i min hemort. Vad för bidrag kan jag då få för att kunna köpa bostad samt att leva på?

      Milla : : Läser man på högskolenivå heter studiestöd -studiemedel och det är CSN som ansvarar för beviljande och utbetalning - se gärna http://www.csn.se/blivande-studerande/snabbguide
    • Petra

      Biologi utan nedskärningar?

      Jag är mycket intresserad av biologi, biokemi, kemi, miljön och kroppen. Vet inte vad jag vill bli - men vet delar jag vill ha med mig så tänker börja där. Dock har jag hört att många högskolor fått skära ner på undervisning, stöd, mm. Och då jag är en av de elever som kan vara i behov av lite...

      Anna: : Hej Petra, du nämner inte bostadsfrågan. Och jag tänker ta upp den. Tråkigt nog är det svår bostadssituation så gott som i hela Sverige idag. Då är frågan - ska du kunna... Läs hela svaret
    • Omar Khaled

      ska jag försätta studera på gymnasiet eller jag måste börja om ?

      hej! jag var utomlands med mina föräldrar min pappa hade jobb i Egypten därför vi flyttade där min nu vill jag tillbaka till Sverige och försätta studera där jag har klarat andra år på gymnasiet och har betyg på där från Egypten och jag har ett slutbetyg från grundskolan också från Egypten men...

      Julia: : Hej Omar, om jag förstår dig rätt, är du svensk medborgare. Är det så att du bodde i Sverige med dina föräldrar under fyra år? eller var du i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga