Malin
    Hej!

    Jag gick ut gymnasier 2012 med ett samlat betygsdokument. Nu håller jag på att plugga upp så att jag får grundläggande behörighet, men kommer fortfarande inte att ha 2250p när jag är klar med dessa kurser. Vad jag förstår så kan jag söka in med reell kompetens då jag har mer än 4 års arbetslivserfarenhet på mins halvtid. Är det helt onödigt för mig att göra högskoleprovet i vår om jag saknar poäng för en gymnasieexamen, trots att jag har betyg i det som är grundläggande? Hade en syv som sa att jag kunde göra det, men när jag läser på så känns det helt onödigt.

    /Malin

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Malin,
    jag tänker precis tvärtom, alltså om du kommer bli bedömd behörig på reell kompetens (en annan väg) då kommer du inte ha ngt att konkurrera med, och i så fall endast kan komma in där det finns tomma/lediga platser. Meritvärde räknas inte ut på ofullständiga betyg. och i så fall bli högskoleprovet ett "måste" för då konkurrerar du i alla fall i HP-urvalet för att annars konkurrerar du inte alls, utan blir "hänvisat" endast till utbildningar som har färre behöriga sökande än antal utbildningsplatser.
    Så, mitt råd är att du definitivt bör göra högskoleprovet.

    • :

      Okej, tack för svar. Då känns det mer värt. Jag har ganska många kurser som jag har IG i, visst räknas dem med när man tänker på dessa 2250p, då de faktiskt är ett betyg och inte ett streck?

    • Anna :

      Du ska alltid ha godkända betyg i kurser som högskoleutbildningen kräver för särskild behörighet. Sedan måste du också ha Grundläggande behörighet, men den kan du få bedömd på "reell kompetens"/en annan väg och se i så fall i vilka kurser du måste ha godkända betyg, på antagning.se/sv/dina-betyg/en-annan-väg... men om du vill konkurrera med ditt meritvärde (i betygsurvalet), då måste du ha fullständiga gymnasiebetyg och med det menas antingen Slutbetyg med minst 90 % godkända poäng i eller Examensbevis (och i examensbevis från komvux får man ha max 150 poäng kurser betygsatta med F och minst 2250 poäng kurser måste vara betygsatta med godkända betyg alltså E eller G (eller högre betyg).

    Frågor och svar taggade med 'beteendevetare examen' (3 st.)

    • Sociolog

      Arbeta utomlands som sociolog?

      Hej Jag har studerat till Sociolog i Lunds universitet och undrar ifall man kan arbeta med sin kandidat utomlands? Funderar på ifall jag skall flytta till Spanien men vet inte hur det ser ut där borta? Finns det jobb inom just detta arbetsområde?

      Mikael: : Hej! Vänd dig till den spanska ambassaden och fråga om yrket Sociolog är i Spanien reglerat eller inte. Om inte då bestämmer varje arbetsgivare själv med vilken utbildning hen anställer men... Läs hela svaret
    • Anonym

      Bygga eget program?

      Hej, om jag vill läsa beteendevetare, finns ett kandidat program i Lund men för höga intagningspoäng, kan man bilda sitt egna program?

      Anna: : Hej Ellinore, yrket Beteendevetare>> är mycket "brett"; man kan inrikta sig inom olika områden och man kalla sig för beteendevetare med ett antal diverse olika utbildningar "i bagaget". Det är så klart... Läs hela svaret
    • Fanny

      Jag har undrar om det spelar någon roll vart man tar ut examen?

      Jag studerar till beteendevetare. Har läst inriktningskurserna (sociologi) på Mälardalens högskola men sedan läst kurser utanför programmet (resterande 90 HP). Ska lösa sista inriktningskursen nu men sedan läsa sista fristående kurserna i sommar/höst. Det jag undrar är, kommer jag behöva ta ut...

      Anna: : Hej Fanny, En kandidatexamen tar man ut på den högskola/universitet där man läser sin kandidatkurs som är en kurs där man uppnått kandidatnivå. Det kan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga