Emil

  Hej jag undrar om man behöver några mer specifika kurser mer än ENG 6, SV 3 och MA 2 för att ha grundläggande behörighet. På alla sidor står det bara att man ska ha 2250/2500 poäng. Jag har 2950 poäng lite från gymnasiet och lite från komvux och ett godkänt gymnasiearbete men jag saknar kemi 1 kommer är jag vara behörig eller inte?

  • Anna : Du måste ta ut examensbevis.

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej Emil.
  det finns olika sätt att uppnå grundläggande  behörighet på t.ex genom kombination av några godkända gymnasiekurser + 3årig arbetslivserfarenhet - se info om reell kompetens (en annan väg), men för konkurrens måste man i så fall ha resultat från högskoleprovet.

  Ett annat sätt att uppnå grundläggande behörighet är genom att ta ut examensbevis. Om ex.bevis är från yrkesprogrammet då måste man även ha godkända betyg i svenska 2, 3 och i engelska 6.  Har du fått ut examensbevis?

  • : tror inte jag har det men jag har godkänt i de kurserna. Hur fixar jag det? Från komvux?
  • Anna :

   Ansök om att få ut examensbevis från komvux. Oftast kräver komvux att du läser minst en kurs hos dem - för att de ska kunna utfärda examensbevis. Det där med kemi1 kan bli komplicerat. Beror på från vilket program som ditt exam.bevis blir - i teknik- och naturvetenskapsprogrammen är kemi1 en obligatorisk kurs. Det borde dock få ut examensbevis med F i kemi1. F är också ett betyg. Men F drar ner ditt jämförelsetal mycket. Bättre i så fall försöka få godkänt betyg i kemi1.

   Om du inte läst ngn kurs på komvux och de ska kräva att du läser minst en kurs hos dem, då kanske du kan försöka få plats på kemi1.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga