1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Kru,
    jag har läst på länken som du skickade och kan inte se att det står klart och tydligt - vad är behörighet till att bli antagen till den utbildningen. Det ser ut som att det är ett "uppdragsutbildning" för redan verksamma rektorer, en sort kompetensutveckling. Det är inte säkert att just det upplägget kommer att finnas kvar om några år. Det kommer nya sådana tillfälliga påbyggnadsutbildningar med jämna mellanrum.
    När du blir behörig lärare får du se vad som finns att söka då. Du kan givetvis kontakta utbildningsansvariga på Rektorsprogrammet och fråga om du kan söka. Jag tror inte det är möjligt att bli antagen utan att vara lärare i grunden, men råder dig att fråga.
    Det finns idag många rektorer som bara har lärarutbildning, kanske t o m förskolelärarutbilding men jobbar som rektor på en mellanstadieskola - till exempel.
    Oftast får man som lärare söka vikariat som rektor under t.ex. en termin. Om man klarar av jobbet, kan vikariatet bli förlängd eller så söker någon annan den tjänsten som har längre erfarenhet som lärare och kanske även någon påbyggnadsutbildning och får jobbet i stället (det är alltid så att man väljer bland de som söker jobbet och bedömer vem som har bättre förutsättningar att lyckas i sin roll som rektor).
    Rektor har en mycket komplex tjänst: det ingår väldigt många olika ansvarsområden inkl. personal ansvar, pedagogiskt ansvar, budget ansvar, juridiskt ansvar och moraliskt ansvar - för allt som händer på skolan. Rektor har oftast ett anställningsavtal med följande villkor: ingen kompensation för övertid, vilket innebär att rektor jobbar mycket mer än heltid men får bara betalt för 40 tim i veckan. Det finns så mycket att göra på skolan att det är i praktiken inte möjligt att hinna inom normal arbetstid. Har man barn, är det oftast mycket svårt att kunna jobba som rektor. Detta bör man tänka på innan man satsar på att bli rektor.
    Undet praktik på lärarutbildningen kommer man i kontakt med rektorer på sina praktikplatser och de flesta studerande (blivande lärare) kommer fram till att bli rektor passar inte dem: för att de vill prioritera sina familjer framför jobbet, de vill inte konstant jobba mer än heltid.
    Jag vill inte övertala dig att inte satsa på att bli rektor, men jag vill ge dig en realistisk bild om hur livet som rektor ser ut - det är väldigt mycket jobb och väldigt stort ansvar och det passar vissa personer men absolut inte alla. Om det passar just dig, vet inte jag - då jag inte känner dig. Mitt råd är att du undersöker noga vad det innebär att vara rektor (att söka en praktikplats på en skola som t.ex. rektorsassistent kan vara ett sätt att få en bra bild på hur rektors arbetssituation ser ut).
    Önskar dig allt väl! Återkom om du har andra frågor.
    Mvh Milla Syv
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'nya gymnasiekurser' (3 st.)

    • Martin

      Prövning av gymnasiebetyg?

      Jag citerar en text från Skolverket nedan. "Från och med den 1 juli 2011 gäller nya ämnesplaner med ändrade poängtal för gymnasieskolan. Den som påbörjat utbildning före den 1 juli 2011 får genomgå prövning i kurser enligt den äldre gymnasieförordningen (1992:394). Prövning av äldre kurser får...

      Milla : : Hej Martin! Du får göra prövningar i gamla kurser eller de nya (motsvarande) kurser. Det är inga problem att räkna ut Meritvärde om man blandar gamla och nya kurser. Kom med några exempel - vilka kurser vill du läsa upp? När du... Läs hela svaret
    • Alexander

      Plugga om man började gymnasiet 2009?

      Hej! Jag började alltså studera på gymnasiet på den tidigare gymnasiereformens regler, jag studerade 2 år, saknar alltså 1års studier. Jag har fått till mig att man måste plugga upp det innan 2016, eller kan jag lösa det senare också? Jag menar de känns sjukt orättvist om jag måste...

      Milla : : Hej Alex! Jag förstår din fråga och att du tycker det är jobbigt att behöva stressa och skynda när "jobbet kommer i vägen". Jag ska förklara för dig vad som gäller och föreslå några olika lösningar. På "din tid"... Läs hela svaret
    • Emelie

      Hur fungerar det nya betyg systemet?

      Jag vill gå logoped programmet men då måste jag ha matematik b och naturkunskap b, vad motsvarar det i det nya systemet? Måste man gå matematik 2 a, b och c då eller bara a? Samma sak med naturvetenskap?

      Anna: : hej Emelie! Till Logopedprogrammet krävs det följande behörighet: Grundläggande behörighet + Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b /... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga