Clara

    Jag är dotter till en mycket framgångsrik operasångerska, och vill inget hellre än att följa i hennes fotspår. Jag är bara 15 och må ha alla fördar och förutsättningar- kontakter, talang och personlig lärare, men som med alla konstnärliga yrken vet man ändå aldrig. Därför har jag ett jobb inom psykologi som backup-plan. Min mamma säger att hon sjöng i kör och tog lektioner, och sedan direkt kunde börja söka till operahögskolan i stockholm. Dock är hon 51 år gammal, och hon kom in när hon var 21. Jag är säker på att mycket har ändrat sig sedan dess, men jag kan inte hitta någon information om vilka krav som finns för tidigare utbildning och hur lång utbildningen är just på stockholms Operahögskola. Många säger att man måste ha gått musikhögskola. Mamma klarade sig på tre års utbildning, enbart operahögskolan, men från folk på nätet hör jag siffror som nio och tolv år! 12 år av utbildning för ett så riskabelt yrke, hur mycket jag än älskar det, kommer inte på fråga. Särskilt inte när backup-planen också kräver 5 år av studier. Hur fungerar allt detta?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Clara,

    kika gärna på uniarts.se/utbildningar/kandidatprogram/operasang. Det är ett 3-årigt högskoleprogram. För att bli behörig måste man skaffa sig Grundläggande behörighet till högskolestudier. Grundläggande behörighet kan man skaffa sig på alla nationella svenska gymnasieprogram men jag rekommenderar Estetiska progrmmet, inriktning Musik >> pga det är mest passande gymnasialutbildning om man är intresserad av musik/sång. Det finns ca 130 gymnasieskolor i Sverige som erbjuder ES, inriktning Musik.

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga