Hanna
    Hej jag har prata med mina föräldrar ang flyttning till England och plugga där i gymnasiet jag är även svensk medborgare och när jag är där så ska jag bo med min syster. Jag undrar hur det blir med pengar och skolan och sånt kan man gå i en engelska skola istället för svensk skola?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Hanna!
    Det är enbart om du skulle gå i en godkänd av Skolverket svensk skola utomlands, som stadsbidraget (som täcker kostnaden för undervisning), betalas ut.
    Om du vill gå till någon annan skola, får du själv ta reda på vad det kostar. Du kan fråga din kommun (utbildningsförvaltningen) om de skulle kunna hjälpa till med terminsavgifter men jag skulle inte hoppas mycket på den lösningen. Gymnasiet är frivilligt och kommunen är ej skyldig hjälpa till med att betala för undervisning i en skola som finns utomlands.
    Du kan också kontakta Studie- och yrkesvägledare på IB skolorna (internationellt gymnasieprogram Bacalaureate diploma) som har erfarenhet av elever som flyttar från ett land till ett annat - ofta pga föräldrarnas jobb och som kanske kan ha något idé eller förslag på en möjlig lösning.
    Som regel, så hittar elevernas familjerna egna (privata) lösningar: det är oftast föräldrarna som betalar vad det kostar att läsa utomlands på gymnasiet.
    Vi känner tyvärr inte till några andra möjligheter.
    Om du hittar någon lösning, är vi mycket tacksamma i fall du hör av dig och berättar det för oss. Då har vi möjlighet att lära oss ngt. nytt och som kan ge oss möjlighet att hjälpa andra elever som är i din situation.
    Vänligaste hälsningar
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga