Anna

    Om jag väljer barn och fritidsprogrammet pedagogiskt arbete kan jag sedan plugga vidare på nått sätt på universitet till psykolog?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Anna;
    för behörighet till Psykologprogrammet behöver du bland annat ha godkänt betyg i matematik 2, en kurs som inte ingår i yrkesprogram, men det är ofta möjligt läsa den som Valbar kurs på alla yrkesprogram, inklusive BF.
    Kika gärna på Programplan för BF.
    Kurser för Grundläggande behörighet till högskola ingår inte per automatik men du har rätt att läsa dem - svenska 3 och engelska 6 kan du läsa både inom BF-programmet och utanför, som U-kurser /utökade, utanför programmet; detta för att i så fall kunna inom programmet läsa andra kurser, om du så önskar/.
    Matte 2 kan bli "ett problem" och din gymnasieskola ej finner möjlighet att ge dig den kursen. Ofta går det, men kan inte garanteras.
    För övrigt, så är det inte ovanligt att efter BF (och efter andra yrkesprogram) kunna direkt söka till psykologprogrammet.

    Tips! på de skolorna du vill söka till - fråga om de kan lova dig att göra allt de kan för att ge dig möjlighet att läsa matte 2. Det kan inte bli 100%-garanti (därför att obligatoriska kurser måste alltid prioriteras och matte 2 är inte en obligatorisk kurs på yrkesprogrammen) men oftast går det bra att läsa matte 2 på yrkesprogram.

    Innehåll i matte 2 kan du se på matteboken.se/lektioner/matte-2 och om du på gymnasiet inte blir behörig, kan du komplettera efter gymnasiet.

    • Tips!
      oavsett vilket program du läser på gymnasiet, försök få så höga betyg som möjligt. Detta för att psykologprogrammet är i Sverige mycket populärt och många söker med höga betyg.

      Fundera också på att göra Högskoleprovet - helst några ggr, innan du söker till psykologprogrammet; det är inte obligatoriskt att göra HP, men jag vill råda dig att göra det.
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'museipedagog' (2 st.)

    • Lärarstudent02

      Ämneslärare i Religionsvetenskap och Historia, hur brett är det?

      Hej, Om jag läser till ämneslärare i religionskunskap och historia till gymnasiet vilka dörrar öppnas då? Kan jag bli historiker, jobba på museum eller forskare med det? Måste jag lägga till nån utbildning för det?

      Milla : : Hej, du ställer en aktuell och intressant fråga men som också är svår att ge svar på. Så här är det: yrken, i Sverige, som historiker och... Läs hela svaret
    • Natcha

      Vilken utbildning krävs?

      Just nu så läser jag på komvux för att få slutbetyg/gymnasieexamen och jag har bestämt mig för att läsa mot ett humanistiskt gymnasieexamen för att jag vill jobba med språk. Jag kan tre språk flytandes ( svenska, thailändska och engelska )både i skrift och tal och jag känner att jag vill ta...

      Liselotte: : Hej!kika gärna på info om musei-yrkena:yrke/museipedagogoch yrke/museitjansteman samt yrke/curatormen också på språkyrken, som t.ex guide.Språkkunskaperna är annars viktiga inom många... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga