Hemlig
    efter gymnasiet vill jag gå till ett program vilket kräver, matte 2b, engelska 6 samt samhälle 1. Vilket jag har godkänt i redan, dock tror jag att jag kommer få F i 350p , kemi 1 (100) , fysik 1 (150) samt matte 3c (100). kommer jag kunna plugga vidare till det jag vill då det ej kräver dessa ämnen eller är jag tvungen att sedan plugga upp något ämne till godkänt även då det ej krävs?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej,
    alla svenska högskole-/universitetsutbildningar kräver även Grundläggande behörighet, alltid. De kurser du nämner är för Särskild behörighet.
    Grundläggande behörighet kan man uppnå på olika sätt:
    genom examensbevis (med godkända betyg i svenska 2,3 och eng6)
    eller
    genom 3-årig arbetslivserfarenhet + några godkända betyg från gymnasiet (kallas för Reell kompetens/en annan väg): arbetslivserfarenhet behöver man börja tjäna in efter gymnasiet. Alltså kan du jobba i minst 3 år och göra högskoleprovet (för konkurrens) - i så fall behöver du inte examensbevis. Du kommer i så fall prövas endast i HP-urvalet (resultat av högskoleprovet); detta pga man kan inte räkna ut meritvärde på studiebevis = ofullständig gymnasial utbildning.

    Om du vill komplettera och få examensbevis på komvux, sök till komvux i den kommunen där du är folkbokförd.

    Hänvisningar/lästips:
    gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen
    antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-vag - info om reell kompetens vid ansökan till högskolestudier, i Sverige.

    Frågor och svar taggade med 'perfektionist' (1 st.)

    • Helado

      Att välja program?

      Hej! ' Jag är väldigt investerad i mina betyg och att jag ska ha en "bra" utbildning och stabil framtid. Det är 9 månader kvar tills jag ska göra mitt gymnasieval så jag har mycket tid, men jag kan enkelt bli stressad så vill vara ute i god tid och kolla på de olika programmen, vi har också...

      Milla : : Hej!Du beskriver flera intresseområden och att du är angelägen om att göra ett välgrundat val när det gäller gymnasieprogram. Här är några tips som kan hjälpa dig att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga