1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej, din gymnasieskola är inte skyldig erbjuda dig prövning efter studenten. Innan studenten har du rätt att göra prövningar i 2 fall: om du får F i en läst kurs eller om undervisning i en obligatorisk kurs inte kunde erbjudas.
    Om du gör prövning efter studenten, och får högre meritvärde, då kommer du med det högre meritvärde prövas i BII, kompletteringsgruppen.
    Om du redan innan prövningen var behörig, kommer du även prövas i BI, direktgruppen, med det ursprungliga (lägre) meritvärde.
    När du inte längre är gymnasieelev får du söka prövningsmöjligheter i hela Sverige. Om du anmäler dig till prövning i samma kommun där din gymnasieskola ligger, kan det slumpa sig så att din idrottslärare blir prövnings-bedömare eller medbedömare, men du kan också få andra lärare som kommer sätta betyg på prövningen, det bestämmer i så fall de som erbjuder prövningar: t.ex komvux eller prövningsenheten.

    • : Hej, jag har även hört något att vid komplettering (när man hamnar i BII kvoten) så kommer idh1 betyget att försummas dvs inte räknas med i meriten, stämmer detta? För i sådana fall känns det inte så smart att faktiskt komplettera betyget genom prövningen?
    • Anna :

      ang.Idrott och hälsa 1 gäller följande: i Examensbeviset från KOMVUX får kursen Idrott-och-hälsa 1 EJ ingå (ändring i reglerna från 1 jan 2017). --- Om du får examensbevis på gymnasiet, då är idh1 en Obligatorisk kurs som måste ingå; den får ingå med F-betyget men betyget räknas in i ditt jämförelsetal oavsett om det är F eller godkänt betyg. ... De som får sitt examensbevis från komvux har inte idh1 in i sitt exam.bevis, för den får ej ingå och i så fall kommer betyget i den kursen räknas in Endast om de söker utbildning där idh1 krävs för särskild behörighet, t.ex utbildning till Idrottslärare eller Fysioterapeut.
      Det är alltså 2 olika situationer: examensbevis i slutet av år3 på gymnasiet och examensbevis från komvux. I det första fallet är kursen Idh1 obligatorisk och måste ingå och betyget räknas in, och i det andra fallet - får inte det betyget ingå och räknas in endast i vissa undantagsfall.

    • : Frågar för förtydligande: När jag gör prövning i idrott och hälsa 1 för att höja mitt betyg (har redan godkänt) kommer det höjda betyget att räknas med eller inte? (Utbildningen jag söker till kräver inte idh1, men jag försöker höja min merit)
    • Anna : Om du höjer ditt meritvärde men redan innan höjningen var behörig, då kommer du prövas i både BI och BII men med olika högt meritvärde: i BI med det lägre, och i BiII med det högre meritvärde.
    • : Okej, då förstår jag! Tack för mycket för din tid!
    • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'ämne' (3 st.)

    • anders

      Kan jag byta ut ett ämne från min inriktning ?

      Det är så att jag har valt naturvetenskapliga programmet och Natur inriktningen som ger mig Biologi 2 Fysik 2 Kemi 2 Matematik 4 som extra ämne. Det jag undrar är om jag kan byta ut Kemi 2 mot ett annat ämne som tex filosofi 1-2

      Madeleine: : Hej! Normalt sett kan man inte byta ut sina ämnen som ingår i programmets inriktning. För att göra detta måste man ha kommit överens med sin rektor om att få utforma ett... Läs hela svaret
    • Alexander

      Vad kan jag läsa för att uppnå 2250 poäng för fullständigt betyg?

      Hej! Jag läste natur programmet på gymnasiet och gick ut med under 2250 poäng, jag fick F i fysik 1,2 och matte 4. Kan jag välja något annat ämne som inte ingick på mitt program som jag gick för att uppnå 2250 poäng och sedan fortsätta vidare till högskola eller måste jag läsa upp några av...

      Milla : : Hej Alex! Du behöver inte läsa fysik på komvux. Du kan läsa en annan kurs. Frågan är dock - vad är Särskild behörighet till den... Läs hela svaret
    • Emilia

      Exempel på ämnen till gymnasiearbete?

      Hej! Jag går på ekonomiprogrammet med juridisk inriktning och ska tillsammans med en annan vän skriva gymnasiearbete. Temat vi har är internationellt så vi kan jämföra andra länder med Sverige. Vi har redan kommit på några få ämnen men som vi sedan inte tyckt var tillräckligt bra att söka fakta...

      Milla : : Hej Emilia! Ni kan skriva GA i grupp, men blir bedömda individuellt (det är bra att tänka på och kanske på förhand dela upp - så att ni ansvarar för vissa delar separat,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga