1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Veronica,
    det finns, enl. vad vi på FRåGA SYV vet, inga centrala/generella bestämmelser ang. antal prövningar, det är "inte reglerat", som det brukar heta. Och då får varje ställe som erbjuder prövningar "hitta på" egna, lokala regler. Det är inte säkert att de skulle hålla "i rätten" om ngn skulle anmäla det och pröva om det håller, juridiskt sett, att begränsa så som många ställen gör... men det är ju för dig, å andra sidan, möjligt att leta efter var du kan göra prövning i Hela Sverige! På så sätt är det nog enklare att hitta där du kan göra prövning än att "bråka" om Varför de har begränsat antal prövningar.

    När vi frågade Skolverket, fick vi svar att det är "inte reglerat", alltså finns inga skrivna regler ang. antal prövningar som man kan göra per termin, månad eller per "kommun"; det finns faktiskt inte så mycket info alls kring prövningar för dem, som inte är gymnasieelever.
    För gymnasieelever finns det rätt strikta regler (kort kan man säga att det är endast på sin egen gymnasieskola som de får göra prövningar och endast i undantagsfall).
    Alla de andra får anmäla sig i alla de olika städer och kommuner; det finns t.ex inte "skrivet" ngt i reglerna om att man måste vara folkbokförd i den kommunen där prövning erbjuds, men vi vet att det finns kommuner som säger och t o m skriver på sina hemsidor att "för att anmäla dig till prövning, måste du vara folkbokförd i den här kommunen". Ang. jurister som är experter i skoljuridik är det en "grå-zon"... Kan vara så att det är fel att begränsa så, men... men... så länge ingen tar upp det "på allvar" och anmäler och kämpar - så vet man inte vad som egentligen emot reglerna eller inom det tillåtna. De centrala bestämmelserna om prövningar kan också ändras ... som det är nu, är det bl.a pga Covid-19 Extremt Svårt att hitta var man kan göra prövning.

    • Kvinna : Tack, ni är helt underbara som tar er tid att svara <3
    • Mikael : vi på fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp!

    Frågor och svar taggade med 'skötare' (3 st.)

    • Katarina

      Utbildning för att jobba inom psykiatrin?

      Hej! Jag undrar om man kan studera till socialpedagog/behandlingspedagog på yrkeshögskola om man vill jobba som skötare/inom psykiatrin?

      Milla : : Hej Katarina,det finns ett antal olika yrkeshögskoleutbildningar till socialpedagog/behandlingspedagog, som är olika till innehåll. Vissa av dem passar säkert bättre än andra. Jag... Läs hela svaret
    • Ellie

      Löneskillnader för Skötare?

      Hej! Jag undrar om Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning psykiatri på Komvux är likvärdigt med Säters yrkeshögskoleutbildning "Skötare inom psykiatrisk vård"? Får man samma lön efter båda utbildningarna eller ligger ingångslönen högre om man läser yrkeshögskoleutbildningen för att bli...

      Anna: : Hej Ellie,Yrkeshögskoleutbildning ligger på Eftergymnasial nivå. Komvux utbilding Vård- och omsorg - ligger på Gymnasial nivå. Troligtvis kan man få högre lön med utbildning som ligger på högre nivå.
    • Saga

      Skötare eller undersköterska?

      Jag läser till undersköterska med inriktning psykiatri och är färdig i sommar. Har jag som undersköterska inom psykiatri samma arbete som en skötare inom psykiatri? Är det två olika utbildningar som ger olika jobb eller kan jag som undersköterska arbeta med samma sak som en skötare?

      Mikael: : De yrken du nämner är inte reglerade, ingen legitimation krävs, därför är det upp till varje enskild arbetsgivare att bestämma. Det finns inte några generella regler och olika lösningar förekommer.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga