Sara

  Hej, jag går tredje året i en gymnasieskola i göteborg. (Ek programmet). Jag vill plugga till läkare och tänkte därför vid sidan av bedriva självstudier i No ämnen men jag har 2 frågor. 1. Får man bedriva självstuider om man går i gymnasiet? Isf hur går man tillväga? 2. Om vi säger att jag får göra prövningar, men jag får ”dåliga” betyg i prövningen, räknas det med i meriten när jag söker till tandläkarprogrmamet eller kan jag” byta ut” No ämnernas betyg mot andra betyg ex ekonomiämnerna där jag har toppbetyg?

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Sara,

  ingen kan förbjuda bedriva självstudier. Hur man bedriver självstudier bestämmer man själv. I matte finns det bra sida www.matteboken.se
  I andra ämnen är det svårare att hitta lika bra sidor...

  angående prövningar som gymnasieelev... du kommer tyvärr inte kunna göra prövningar i de kurser som inte ingår i din studieplan på gymnasiet. Det är dyrt och besvärligt för skolorna att erbjuda prövningar, därför görs det endast om det är elevens rättighet och det är det i endast två fall:
  - om eleven fick F i en kurs hen läste på gymnasiet
  eller
  - om undervisning i en obligatorisk kurs inte kunde erbjudas (eller om eleven pga sjukdom missat större delen av kursen men ändå tycker läraren och eleven att eleven kan klara av få godkänt betyg).

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga