Lexie
    Hej,
    Jag har planerat att söka tekniskt basår nästa år. Var inne lite på Chalmers hemsida och läste om det och fann denna text:

    Du kan inte tillgodoräkna dig några extrapoäng för meritkurser som ingår i ditt gymnasiebetyg när du söker
    Chalmers tekniska basår. Detta beror på att basåret är en förberedande utbildning på gymnasial nivå. Kurserna på Chalmers tekniska basår ger motsvarande behörighet i Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4. Men betyget på avklarade kurser på basåret kan inte användas för att höja gymnasiebetygets medelvärde. Basårskurserna ger inga meritpoäng

    Undrar om detta betyder att jag inte kan räkna med mina meritpoäng som jag har fått nu (från exempelvis engelska 7) eller att kurserna jag läser till inte höjer mitt
    snittvärde/antagningspoäng eller vad det kallas.

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Tea, Chalmers är en privat högskola och har bestämt att vid ansökan till deras basår får ej meritpoängen räknas in. Detsamma gäller också när man söker till en annan privat högskola- HHS, Handels högskola i Stockholm.
    Det är alltså, inte att det är BASÅR, som spelar roll utan att det är en privat högskola som har infört sina lokala regler, vilket den har rätt att göra.

    Om meritpoängen ej räknas in - då höjs inte meritvärde ovanför Jämförelsetalet.
    Jämförelsetal är det "betygs-snittet". Och det gäller i så fall alla - både dig och alla andra sökande; så alla är ändå i samma situation.
    Det är alltså i detta fallet så att endast de betygen som bidrar till Jämförelsetalet, som räknas in. Om engelska 7 ingår i Examensbevis som en vanlig kurs, ej U-kurs (utökad) - då räknas betyget i den kursen in, men inga meritpoäng läggs på.

    Med de exakta detaljerna - vilka kurser som just i ditt unika fall - kommer att räknas in, är det bäst om du kontaktar Antagningsgruppen på Chalmers. Detta för att det är deras lokala regler som de applicerar. Oavsett vad jag svarar eller vad någon annan säger till dig - blir det ändå det Jämförelsetalet (som i detta fallet blir = Meritvärdet) som antagningsgruppen på Chalmers räknar ut från dina betyg, som kommer att Gälla.
    Vänligen
    ANNA

    • : Okej, då förstår jag , tack! Vet du möjligen om samma sak gäller vid en 'vanlig' utbildning? Eller räknas meritpoängen bara inte med vid ett basår?
    • Milla : Se vad som står om det på utbildningens hemsida; står det inget, kontakta antagningsgruppen på det aktuella lärosäte och fråga.

    Frågor och svar taggade med 'efter studenten' (3 st.)

    • Mathilda

      Lantbruks utbildning efter gymnasiet?

      Är en tjej som ska börja sitt sista år på gymnasiet och tar studenten till 2020. Just nu går jag på det samhällsvetenskapliga programmet, vilket jag sjäv vet ger många olika alternativ för framtiden. Under snart dessa tre år har jag förändrat som person och hittat nya intressen i livet. En av...

      Julia: : Hej,om du kan tänka dig gå om år 1 och 2 på gymnasiet - på Naturbruksprogrammet, kan du kika på vilka gymnasieskolor som erbjuder NB/inriktning djuroch NB/inriktning lantbruk
    • philip

      Komplettering för universitetet?

      Jag har nyss tagit studenten men mitt meritvärde är alldeles för långt för dem utbildningarna jag vill plugga på universit/högskola, går det att komplettera de ämnen som behövs för att få upp värdet? Eller måste man...

      Anna: : Om du redan nu är behörig, kan du försöka komma in genom högskoleprovet. Om du saknar betyg för behörighet -sök de kurserna på komvux; utred också hur många Extrapoäng, meritpoäng som du ev har.
    • Johan

      Meritpoäng efter studenten?

      Hej. Kan jag som person som tog studenten sommaren 2016 läsa Matemetikk 5 och Engelska 7 och få de 2 merit poäng som man hade fått för de kurserna om man läst dem under gymnasietiden?

      Mikael: : Hej Johan, har du redan nu några Meritpoäng? För att Max antaI är 2.5. Så om du redan har t.ex 1.0 i merit, t.ex för godkäda betyg i moderna språk 3 och 4, då kan du bara få... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga