Erik
    Hej! Jag gick ut gymnasiet 2010 med meritvärde 11,7.
    Läste sedan till Historia A 100p VG.
    Efter detta har jag läst en kandidatexamen 180hp.

    Min fråga är går polishögskolan nu endast på gym. betygen eller räknas mina högskolestudier in i det första urvalet? Har lyckats få fram att högskolestudier kan vara en merit senare i antagningen. Men mitt meritvärde är ju inte det bästa till att söka polishögskolan så hoppas ju nu in i det sista att högskolestudierna kan ge mig en chans?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Erik!

    Tyvärr så uppges det på https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/ om att det inte tas hänsyn till akademiska poäng. (punkt 5 längre ner på sidan).

    Men jag ändå råder dig att kontakta dem som tar hand om antagning till Polisutbildningen direkt. Det skadar inte att kontakta dem för att påpeka eller "påminna" om att du har kandidatexamen, 180 hp.
    Det är skillnad på "några akademiska poäng" och en kandidatexamen. Formellt sett, kan inte din kandidatexamen ge dig några fördelar, dock, tyvärr.

    Vi får hoppas att många sökande "faller på" fysiska och medicinska krav, som ställs. Antagningsgräns behöver inte bli så hög, men det vet man aldrig på förhand.

    Jag lovar att hålla tummarna för dig!
    ANNA
    • : Tack Anna för snabbt svar! Har gjort HP men gäller bara till oktober men vad jag läst mig till är att HP inte gäller i uttagningen till polishögskolan. Men jag ska försöka komma i kontakt med någon där.
    • : Mvh
    • Anna : Du har rätt. Polisutbildningen är speciell på många sätt och det är så att HP resultat eller akademiska poäng inte gäller - i alla fall inte formellt sett. Det finns planer på att göra om utbildningen så att den blir som "en riktig högskoleutbildning" men ännu är det inte så. Du skriver inte vad du läste på högskolan... undrar om du kan läsa Kriminologi, t.ex. - i fall du inte kommer in på Polisutbildningen? Du kan bli då brottsutredare via studier i kriminologi på högskolan. Kan det vara nåt för dig?
    • : Okej får hoppas dem gör det så jag får ökade chanser :) Jag har läst samhälls- och kulturanalys och jobbar idag på en anstalt. Mitt mål är att arbeta som Polis så dit ska jag. Har mailat komvux i kommunen precis för att se möjligheten till att läsa upp vissa betyg, plus att jag hörde precis av mig till rekryteringsmyndigheten för att veta till 100 procent hur urvalet går till.
    • Anna : Bra! Du är målmedveten & vet vad du gör! Jag håller tummarna för dig! :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'drömyrke' (4 st.)

    • Kajsa

      Hur blir jag journalist?

      Hej! Jag är en tjej på 15 år som vill bli jounalist. Det är drömyrket enligt mig. Trots det är jag osäker på om jag vågar satsa på det eftersom efterfrågan är liten och konkurrensen stenhård. Jag har fått tips om "journalistik och multimedia" på Södertörns högskola, vilket jag tycker låter bra....

      Anna: : Hej Kajsa, du har rätt i att det är stor konkurrens om jobben inom journalist-kåren i Sverige idag. Många journalister frilansar, dvs skriver artiklar/reportage på egen hand och försöker sedan... Läs hela svaret
    • Aia

      Framtid för drömyrke?

      Hejsan! Mitt drömyrke är läkare och jag undrar hur framtiden för yrket ser ut. Finns det många jobb inom mitt drömyrke? Går det att vidareutbilda sig och utveckla sig inom yrket?

      Julia: : Hej Aia, så länge finns det människor, så länge kommer behov av läkare finnas (för att människor blir tyvärr sjuka eller skadar sig). Det är en lång och krävande... Läs hela svaret
    • Aia

      Löneutveckling?

      Jag är en 15 årig tjej som vill bli läkare och undrar hur löneutvecklingen ser ut hos en läkare?

      Mikael: : Hej Aia, om du är 15 år idag, kan du bIi Iäkare först om ca 10 år: det tar 3 år att Iäsa på gymnasiet och sedan 5,5 år på Läkarprogrammet och sedan minst 18 månader, kanske... Läs hela svaret
    • Aia

      En vanlig vardag?

      Hejsan! Mitt drömyrke är att bli läkare och jag undrar hur en vanlig vardag ser ut för en?

      Mikael: : Hej Aia, Läkare> är ett samlingsnamn för många olika "underyrken" kan man säga. Och kikurgens arbetsdag ser inte lika ut som allmänläkarens på en vårdcentral. Med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga