Askin
    Hej!
    När jag går ut gymnasiet kommer jag ha studerat tre stycken kurser som står som utökade, nämligen Lagidrott, Spanska 4 och Engelska 7. De två sistnämna kurserna står som utökade och ska tillsammans inbringa 1,5 meritpoäng till mitt betygssnitt. Dessa kurser hade därför räknats in i mitt betygssnitt vid sökning till högskola plus att tillägget med meritpoäng hade räknats in. Men om jag söker till handelshögskolan i stockholm, där de inte räknar med meritpoäng, där det högsta betygsnitt som går att få är 20,0 kommer dessa kurser räknas in i mitt betygssnitt i alla fall? Det står att utökade kurser bara räknas in i snittet om de ger meritpoäng. Handels räknar ju inte md meritpoäng och därför borde väl det betyda att dessa kurser som står som utökade inte spelar någon roll?

    Det jag undrar över är om dessa kurser kommer räknas med i mitt betygsnitt om jag skulle söka till handelshögskolan i stockholm.. Jag vet att kurser som ger meritpoäng ska räknas in men när handelshögskolan inte räknar med det gör mig osäker huruvida de räknas med eller inte

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Askin,
    du har tagit reda på reglerna & det är precis så som du skriver att utökade kurser räknas med i två fall:
    om de krävs för behörighet eller om de ger Meritpoäng.
    Så som jag tolkar reglerna, så borde inte dina utökade kurser räknas med, eftersom de inte kommer att ge dig Meritpoäng (i alla fall inte till just den utbildningen).
    Du kan även kontakta Högskoleantagningen, här är deras kontaktsida:
    https://www.antagning.se/sv/Vanliga-fragor/

    Det är Antagning.se som räknar ut Meritvärde av dina gymnasiebetyg när du söker högskoleutb. i Sverige och det är deras tolkning av reglerna som räknas.

    I fall du vill att de betyg räknas med, kan du påpeka för dem att de står "kurser som KAN GE MERITPOÄNG", vilket kan även tolkas som så: de kurser KAN GE MERITPOÄNG NÄR DU SÖKER ANDRA UTBILDNINGAR, därför bör de räknas med även här.

    Det är hur som helst deras tolkning av reglerna som gäller och det är bäst att du får ett skriftligt svar från dem / som du kan spara och senare hänvisa till vid behov/.

    Med vänlig hälsning
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'PTP' (2 st.)

    • Hanna

      Jobba direkt efter Psykologexamen?

      Hej! Jag funderar på att börja studera på psykologprogrammet i Sverige. Jag studerar just nu på programmet utomlands, har svensk gymnasieexamen. Min fråga är om man får sin titel direkt i Sverige och kan börja jobba så fort man tagit examen?

      Anna: : Hej Hanna,Se info i presentationen PTP-psykolog. Där kan du se att minst 1års tjänstgöring efter psykolog-examen och innan man kan få legitimation beviljad av soc.styrelsen krävs.
    • Elin

      Vad är skillnaden på ett kandidatprogram och ett vanligt?

      Hej! Jag går just nu i trean på gymnasiet och håller på och kollar på olika högskoleutbildningar. Jag skulle vilja plugga psykologi och undrar vad ett kandidatprogram är? Den är ju kortare än ett vanligt psykologprogram och undrar om man i såfall inte blir utbildad psykolog efter de tre åren?...

      Milla : : Hej Elin, Psykolog i Sverige är ett av de så kallade legitimationsyrken, så om man vill bli legitimerad psykolog är det strikt reglerat hur man kan bli det: man måste... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga