Sanna

  Hej! Jag är inte nöjd med mitt idh1 betyg i gymnasiet och vill därför göra en prövning. Däremot finns det inte många alternativ där man kan utföra en prövning i just det ämnet, och vill därför göra prövningen i min gymnasieskola. Jag undrar därför ifall det är något jag har rätt till/ kan kräva utav skolan? Eller är det gymnasiet som har all rätt att antingen neka eller godkänna mig?

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Sanna,
  angående rätt att göra prövning:
  - hen som är gymnasieelev har rätt att göra prövningar på sin skola i två fall: om hen fick F i kursen eller om undervisning i en obligatorisk kurs ej kunde ske;
  - hen som inte längre är gymnasieelev får söka i hela Sverige var hen kan anmäla sig till prövningar. Det behöver inte vara där man bor eller är skriven, utan i hela landet. Det är svårt att hitta var man kan anmäla sig. Och det är lite speciellt med ämnet Idrott pga det går inte läsa idrott på komvux och komvux och prövningsenheterna köper i så fall tjänsten "prövning" på gymnasieskolorna. Enligt Skolverket ingår det i varje anställd lärarens tjänst "ett visst antal prövningar att genomföra"... men i praktiken är det svårt att reda ut det, bl.a pga läraren undervisar ofta i flera ämnen, inte bara i idrott...
  Alltså, om du fick F i kursen på gymnasiet har du rätt göra prövning innan du går år3 på din skola.
  Om du i slutet av år 3 tar ut examensbevis eller studiebevis då är du och din gymnasieskola "klara" med varandra. Du söker senare i hela Sverige på komvux i alla kommuner och på prövningsenheterna var du kan anmäla dig till prövning/prövningar. Och då spelar ingen roll om du har betyg i kursen eller inte.

  Sammanfattning
  Efter studenten söker du i hela Sverige var du kan anmäla dig till prövning. Det kan hända att din kommun (komvux) köper prövningar av bl.a din gymnasieskola och då kan du bli hänvisad till att genomföra prövningen på din skola, men det finns ännu större chans att du blir hänvisad till en annan gymnasieskola eller inte till ngn gymnasieskola utan du får genomföra prövningen på prövningsenheten dit läraren kommer från "någon" gymnasieskola (just i ämnet idrott kan det inte bli komvux-lärare pga ämnet idrott undervisas inte på komvux).

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga