Emma
    Utvecklar lite om min situation. Jag har haft psykiska problem sedan årskurs 7, och har aldrig haft 100% närvaro under min högstadietid. Jag missade större delen av 9:an och går i nuläget om 9:an. Dock tvivlar jag på att jag kommer väga upp till en ''normal'' tonårings förväntningar under min gymnasietid på ett nationellt progam, så jag funderar på att gå ett introduktionsprogram. Är det möjligt så vill jag bli behörig till ett nationellt program inom max 1 år, men känner jag mig själv rätt kommer det inte att gå. Så vad händer på ett introduktionsprogram? Kan jag få jobb trots att jag inte gått ett nationellt program?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Emma,
    bra att du förklarade din situation, då kan jag ge dig ett anpassat svar - just vad som gäller för dig.
    Om du får godkända betyg från vårterminen i åk9 i följande kurser:
    svenska (eller svenska som andra språk)
    engelska
    matematik
    + fem andra valfria grundskoleämnen
    blir du BEHÖRIG till alla yrkesprogram: Barn/fritids, Restaurang/livsmedel, Handel/Administration... m.fl. Det finns totalt 12 yrkesprogram. Du kan se alla dem och läsa om dem på http://www.gymnasieguiden.se/program/ - bläddra längre ner på sidan där, så ser du alla Yrkesprogram.

    Om du vill bli behörig till ett högskoleförberedande program, måste du få godkända betyg i minst 12 olika ämnen från vårterminen från åk9.

    Det går kanske att anpassa dina studier nu, t.ex. plocka bort några ämnen så att du koncentrerar dig på just dem, som du måste få godkända betyg i - och vilket program vill du i så fall söka till?

    Om du inte blir behörig, så finns det följande alternativ:
    1. gå om åk9 en gång till
    2. gå på IM - på en av följande utbildningar: a) Preparand; b) Programinriktat individuellt val;
    c) Yrkesintroduktion; d) Individuellt alternativ.

    Programinriktat individ.val - där går man i en vanlig klass i åk1 på gymnasiet, men just för det ämnet, som man inte fick godkänt i från nian - läser man extra i en liten grupp eller individuellt med en speciallärare. Svenska är obligatoriskt att ha minst E i från nian för att kunna gå den varianten.

    Preparand - här läser man bara grundskoleämnena (det är som att gå om nian, fast man går på gymnasiet).

    Yrkesintroduktion - här är huvudmålet att lära sig ett yrke under tre år och söka jobb sen.
    Individuellt alternativ - anpassade efter individen studier (med eller utan praktik eller helpraktik).

    Alla de övan nämnda utbildningar är på heltid. Om man är sjukskriven med läkarintyg på deltid, får man givetvis läsa på deltid. Utan läkarintyg kan man också läsa på deltid, men då har man inte rätt till Studiebidrag /1050 kr per månad/. Det är fördelaktigt för dig att ha läkarintyg som sjukskriver dig på t.ex. halvtid. Du kan läsa mer än halvtid om du orkar men du vet då att du kommer ändå få Studiehjälp även om du inte läser heltid.

    Vad vill du jobba som i framtiden? Vissa jobb kräver lång utbildning på hög nivå, men andra kan man få och lyckas med utan lång utbildning. Jag råder dig diskutera saken med kurator på din skola och/eller med en kontaktperson (om du har), som känner dig väl. Ni kan då komma fram till vilket alternativ som passar dig bäst.
    Om du siktar på ett yrkesprogram, skulle du kunna begära reducerat utbildningsplan nu i nian till 8 ämnen för att bli behörig. Det är rektor som fattar det beslutet men oftast går det via kurator eller speciallärare, som motiverar och förbereder beslutet, som sedan godkänns av rektor.

    Du frågar också om du kan få jobb utan gymnasieutbildning och svar som jag kan ge dig att jag hoppas att det går bra: det finns jobb som inte nödvändigtvis kräver fullständig gymnasiekompetens och om man har rätt till extra stöd /t.ex. vid sjukdomsdiagnos/ brukar Arbetsförmedlingen kunna hjälpa till genom att erbjuda arbetsgivaren, som anställer dig, delvis kompensation. Ett annat alternativ är att du startar eget eller hittar arbetsuppgifterna som du klarar av och trivs med och som inte kräver lång utbildning. Exempel på sådana jobb kan vara: butikspersonal, lokalvårdare, servitris/cafebiträde, kundtjänstmedarbetare, bovärd.

    Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig! Återkom om du har andra frågor eller om du vill ha en mer detaljerad förklaring på någon punkt.
    Önskar dig allt väl & lycka till med dina studier och allt annat!
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'HU' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Gymnasiearbete för en blivande journalist?

      Hej på vår gymnasieskola erbjuds det bl.a. Humanistiska och Samhällsvet.programmet och många som går på de programmen har planer på att bli olika sorters skribenter - ex. journalister, programledare, TV-personligheter mm. De frågar ofta vilket Tema för Gymnasiearbete de bör välja och jag vill...

      Daniel: : Tack för din fråga!Vi samlar förslag på teman för GA på fragasyv.se/info/tema-for-gymnasiearbete. Det är viktigt att påminna elever om att deras tema för GA... Läs hela svaret
    • Tove

      Vad ska man välja!?

      Okej, hej! Jag bor i Linköping, och här så är sista ansökningsdagen den 15 februari. Alltså om 2 DAGAR. Jag har varit inne på alla linjer, te.x. ES, SA, NA, VO, EK, HU, IB, IN och NB. Bara det säger lite om hur osäker jag är. Nu var jag tack och lov eliminerat bort några linjer, och det...

      Julia: : Hej Tove, det valet du gör nu, senast den 15 febr. är inte avgörande... du kan ändra ditt val sen, under omvalet - och det är helt ok att ändra sitt val,välja helt nya alternativ eller ändra... Läs hela svaret
    • Matilda

      SA vs HU (NA) vad är bäst för mig?

      Hej! Jag går i 9:an och ska snart göra mitt gymnasieval. Som många andra är jag Liiite skräckslagen.. Jag vet inte vad jag vill jobba som så jag har tänkt att ett brett program skulle vara bra. Ett program med många valmöjligheter. I skolan gillar jag Engelska, Svenska och några No ämnen är...

      Anna: : Hej Matilda, du ställer viktiga frågor. Några av dem kan jag "på raka arm" svara på men inte alla. :) Det där med att byta program efter åk1 och inte behöva gå om. Det... Läs hela svaret
    • Heidi

      Kan jag byta språk efter jag redan valt på HU?

      Hej jag kanske ska börja på humanistiska programmet till hösten. Men jag undrar om man kan ändra vilket språk man vill läsa när man börjat? Om man kanske känner för att man vill läsa ett annat språk än det man valde typ en vecka efter man börjat?

      Lena: : Hejsan, svårt för mig att säga eftersom det nog är upp till skolan att bevilja byten men om det finns plats kvar i det språk du vill byta till så borde det inte vara något problem, men bäst att ställa den frågan direkt till skolan kanske på ett Öppet hus så får du veta om det är möjligt. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga