Daniel 22 år
  Hej!

  Jag går just nu i Pre-IB året på ett privat gymnasium i Stockholm.

  Mitt gymnasium har på den senaste tiden börjat hota elever i min klass med att kicka ut dom ur detta gymnasium. Deras argument för det är inte hög frånvaro eller dåliga betyg, men istället att dom tycker att dessa elever har "dålig motivation", något jag tycker inte känns som ett konkret argument.

  När mitt gymnasium vill kicka en elev så gör dom inte det genom att säga att man blir kickad, utan dom säger bara att man inte får gå över till nästa år, vilket betyder att man blir tvingad att sluta själv då man ovsätt vad ej kan fortsätta till år 2, utan bara får gå om år 1 om och om igen.

  Så mina frågor är,

  Vilka regler fins det angående att kicka elever ur ett privat gymnasium?

  Kan ett privat gymnaium kicka en för "dålig motivation"?

  Kan ett privat gymnasium kicka en för dåliga betyg/hög frånvaro? (Och i så fall, fins det några specifika gränser för hur dåliga betyg eller hur hög frånvaro man behöver ha för att kunna bli kickad?)

  Har ett privat gymnasium någon skylldighet att hitta ett nytt gymnasium/linje åt elever dom eventuellt kickar?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Daniel!

  IB är ett Internationellt gymnasieprogram. Jag antar att det är just IB och din skola som intresserar dig och inte alla regler kring gymnasiegång i Sverige.

  Just IB är ett 2årigt program och första året är förberedande. Det är åk2 och 3 på IB som just är självaste "utbildningen" och i fall en elev inte har förutsättningar för att klara utbildningen (i alla fall om lärarna anser att eleven inte har dem) så är det ju bäst man får höra det i god tid. Alternativet är att eleven får fortsätta läsa och inte får godkända betyg och inte har behörighet att läsa vidare efter gymnasiet.

  All utbildning i Sverige högre än grundskola är frivillig, vilket betyder att man går där om man vill och kan. Efter att man gick ut grundskolan, har man uppfylld sin "skolplikt" som det heter & kan söka jobb.

  Jag tänker också så här: hur kul är det att gå på en skola där man inte är välkommen? Om en skola vill "kicka" en elev, varför stannar eleven då på den skolan? Det finns ju massor av gymnasieskolor som blir jätteglada att välkomna eleven. Att hålla sig kvar på en skola där man känner sig icke-välkommen, tycker inte jag är en bra idé. Vad tycker du om det?

  Du skriver att du går på en "privat skola", dvs en Friskola. Du kan titta på en Kommunal skola, t.ex. den här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/ava-gymnasium som också erbjuder IB.

  Mitt råd är att du ser på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=17&orientation=&vocation=&variant=&county=Stockholms+län&order=school där 7 skolor som erbjuder IB i Stockholms län har sina presentationer. Du kan kontakta flera skolor med frågan om de har platser inför åk2. Har de platser, kan du fråga om du (eller någon annan elev som detta handlar om) byta skola. I fall ingen plats på en passande skola finns, kan man söka om till åk1 - i så fall är det bråttom, att inte missa sista dag i omvalsperioden. I Stockholms län var sista dag för omval 18 maj (för en vecka sedan).

  Om det handlade om ett Nationellt gymnasieprogram, som t ex Humanistiska eller Teknik - då är det väldigt enkelt att avgöra vem som får gå "upp" till nästa årskurs: har man godkända betyg (lägst E) i kurserna, får man läsa överliggande kurs (dvs nästa kurs i ämnet). Har man inte det, då är man inte behörig.

  Just för IB och speciellt när man går från åk1 till 2 är det mycket svårare att avgöra, eftersom det är Preparandår som man läser under åk1 och man kommer att PÅBÖRJA EN NY UTBILDNING i åk2, kan man på sätt och vis säga.

  Om du är intresserad av just "rättslig" vinkel på detta (om formell rätt att stänga av eleven från gymnasiet på IB programmet - just IB är ju speciell pga det är ett Internationellt program), så är det en fråga som är för svår för oss på Fraga SYV att svara på. Det är till Skolverket du kan vända dig med den frågan. En bra sida är http://www.ibo.org/en/contact-the-ib/ där du kan läsa bland FAQ och ställa en egen fråga. Där experter för just IB finns.

  Sammanfattning:
  jag tycker att det inte finns någon anledning att vara kvar på en skola där man inte känner sig välkommen, jag tycker att man bör försöka byta skola. Innan man gör det, skulle jag försöka få konstruktiv kritik: vad är det exakt som lärarna (eller annan skolpersonal) önskar se förändring i (dvs hur skall man visa att man är motiverad), detta för min egen personliga utveckling och för att stilla min nyfikenhet. :) För att få svar på "rätts-juridiska" sidan av frågan, vänd dig till Skolverket.

  Bästa hälsningar
  ANNA

  • Daniel Jodå, men jag anser att det fins skillnad mellan att inte klara av ett program och att lärare anser att man "ej har motivation". Man skulle kunna säga att en elev "ej har motivation" även om denna elev i fråga skulle få A i alla ämnen. "Motivation" är inget konkret enligt mig och jag tycker betyg ska vara en större indikation på hur en elev gör ifrån sig än lärares kommentarer angående "motivation".
  • Daniel (fortsätter min kommentar): Min personliga åsikt är att kvalitén på utbildningen är viktigare än hur välkommen man känner sig i skolan. Kan fråga lärarna vad dom bedömmer "motivation" på, men det är inget uppgift eller betygs-relaterat, det är säkert.
  • Milla Jag tycker att det är en mycket bra idé att fråga lärarna vad de bedömer "motivation" på. Kan ev. vara så att de tycker du har större kapacitet än du uppvisar, dvs att de tror på dig, din förmåga att göra ännu bättre ifrån dig!

  Frågor och svar

  • Caroline 32 år

   Lönespecialist eller lönekonsult? Vad är skillnaden?

   Hej. Jag har börjar se mig om efter utbildningar. Har kännt en tid att jag skulle vilja jobba med något ekonomiskt, administrativt. En bekant föreslog "lönespecialist". Tydligen skulle det vara stor efterfrågan och lätt att få jobb senare. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var
  • X 18 år

   Kan man byta ut betyget i Idrott 1 mot ett annat betyg?

   Hej! Jag undrar om det är möjligt att byta ut betyget i idrott mot något annat. Går mitt tredje ring och har inte ett bra betyg i idrott (E), kan jag läsa en utökad kurs och sätta ett A för att sedan ersätta den med idrotts betyget? Tack på...

   Julia SYV: Hej X!I gymnasieexamen från gymnasiet (dokumentet heter Examensbevis) är betyget i kursen Idrott-och-hälsa 1 obligatoriskt att ha. Och den kursen pga den är obligatorisk kan inte ha... Läs hela svaret
  • Moamel 19 år

   Vad finns det för utbildningar som kräver minst matte kunskap ?

   Hej Jag studerar inom ekonomi och undrar vad som finns för utbdilningar både för de som vill läsa vidare efter gymnasie och för de som vill börja jobba istället efter gymnasiet ,och jag siktar för utbdilningar som kräver minst matte kunskap...

   Julia SYV: Hejsan,det finns uppskattningsvis cirka 8.ooo yrken - så det finns mycket att kika och välja mellan inom utbildningsväsendet.Läser du på ekonomiprogrammet på... Läs hela svaret
  • Melinda 19 år

   kan man byta från biomedecinprogrammet till läkarprogrammet?

   hej jag har funderat på biomedicin programmet men funderar på om man kan byta till läkarprogrammet, och måste man då läsa om hela läkarlinjen eller kan man komplettera några år från biomedicin kandidaten? och hur ansöker man?...

   Julia SYV: Hej Melinda,jag tror inte ngn sådan möjlighet finns som du frågar om. Men fråga gärna studievägledare som jobbar på läkarprogrammen. Jag tror tyvärr... Läs hela svaret
  • Estelle 16 år

   Kan jag byta till estet musik utan att kunna musik?

   Hej, Jag började i gymnasiet för några veckor sedan. I en annan stad, och allting känns helt okej men jag vill på något sätt få ut mycket mer av gymnasietiden då jag känner att jag inte får det här. Alla mina andra vänner...

   Anna SYV: Hej, lära sig spela instrument eller sjunga eller komponera musik kan man även på andra sätt än genom att gå ES/musik på gymnasiet. T.ex kan man gå på... Läs hela svaret
  • Mira 19 år

   Höja mitt meritpoäng?

   Hej, jag har precis gått ut gymnasiet ur vård & omsorg och fått ett examenbevis då jag inte fått F i något ämne. Jag har ganska bra meritpoäng men vill höja det för större chanser att komma in på den utbildningen jag vill,...

   Anna SYV: Hej,om du inte har (i ditt examensbevis från gymnasiet) godkända betyg i eng 7, moderna språk 3 och 4 eller i "högre kurser inom matematik", då har du idag inga merit-/extrapoäng. Vilka som... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Läsa franska steg 3?

   Hej! Det är så att jag hade valt att läsa spanska som moderna språk på grundskolan, från årskus 6-9. Då skolan jag gick på hade inte franska. Så jag fick välja mellan tyska eller spanska. Men jag ville så gärna...

   Anna SYV: Hej Lily!du kan söka läsa franska på komvux (i den kommunen där du är folkbokförd). Men studier i franska kan även finnas på andra ställen - t.ex inom... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga