Ellen 24 år
  Hej!

  Läste på lite om urvalsgrupper på antagning och folkhögskola.nu och såg att det har kommit till nya regler 2022, men vart osäker då det står inte samlat någonstans.. kan du svara på om detta är folkhögskolans regler eller om det faktiskt är nya skolregler från Skolverket?

  1. Jag undrar kort sagt om man kan konkurrera med i urvalsgruppen BF och BII samtidigt?

  2. Långt sagt så undrar jag, som har kompletterat kurser men ännu saknar en kurs för högskolebehörighet(har 2300 godkända poäng), om jag söker till allmän kurs på folkhögskola, kommer jag då endast kunna konkurrera i BF?

  3. Om ja, borde jag då läsa klart min kurs på Vux och sen söka till allmän linje för att konkurrera med i båda grupperna? (Jag är rädd att det inte kommer vara möjligt efter att ha läst att folkhögskolan allmän kurs ger en högskolebehörighet endast om man inte har)

  4. För då kan man alltid läsa naturvetenskaplig linje, under rubriken allmän kurs. Kan man göra det om man inte har naturämnen trots att man är högskolebehörig? Och sen konkurrera med i båda BF och BII urvalen samtidigt?

  5. Om det inte går, kan man väl alltid läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola, men det är väl en profilkurs? Efter att man har läst profilkurs eller särskild behörighet på folkhögskola, konkurrerar man då i BF och i BII? Eller bara i BII med sina vanliga betyg samt intyg från folkhögskolan att man har särskild behörighet?

  Detta är väldigt viktigt för mig, då jag vill komma in på en utbildning med höga antagningspoäng men mina betyg, tom efter komplettering räcker inte till. Om jag kan läsa folkhögskolan kanske jag kan konkurrera, men då är det viktigt att jag faktiskt gör det möjligt för mig själv och följer reglerna så att jag kan konkurrera i BF, och i BII om det går. Så snälla kan ni svara på alla frågor så noga som möjligt?
  • Anna Vi har nu fått svar från en sakkunnig - läs mitt utökade svar, nedan. Kort: ingen förändring är aktuell utan man kan, som tidigare, prövas i flera olika urvalsgrupper samtidigt, bl.a i BII och BF samtidigt.

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ellen,
  vi ska samråda med några sakkunniga och återkommer så fort vi kan. Medan vi väntar på svar från experterna, så undrar jag om du har gjort Högskoleprovet? Även om du har gjort HP, så gör det ännu en eller flera ggr till - för att högsta resultatet gäller vid konkurrens i HP-urvalet.
  Vidare undrar jag också om du redan sökt och fick plats på en folkhögskola? I din fråga låter som att det är bara "börja läsa" på en allmän kurs eller på naturvetenskapligt basår på en folkhögskola men så är inte fallet - det är många ggr mycket svårt att få plats på en folkhögskola: många söker och de som inte har några som helst gymnasiestudier bakom sig prioriteras, så de som är klara eller nästan klara med gymnasiet eller är nära examensbevis från komvux riskerar att inte få plats på en allmän kurs.

  Det jag definitivt kan redan nu svara på är att Naturvetenskapligt basår på en folkhögskola ger inte grundläggande behörighet och placerar därför inte i BF-urvalet. För att kunna prövas i BF-urvalet så är det Omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola som man måste ha och ett sådant omdöme ges i slutet av Allmänna kurser på gymnasial nivå. 
  Jag vill också "påpeka" en sak som jag vet ledde till missförstånd förut: när man ser 4.0 i Antagningsstatistiken (i BF-urvalet) så kan man tro att alla med högsta omdöme (4.0 är högsta möjliga omdöme från en folkhögskola) kom in på utbildningen men så är inte fallet. Att det står 4.0 i BF-urvalet betyder att "någon" eller några med det omdöme kom in (men många andra med samma omdöme blev utan plats). Exempel: om det finns 20 platser för sökande i urvalsgruppen BF och fler sökande i den gruppen som alla har 4.0, så är det endast 20 som kommer in och övriga blir utan studieplats.
  Vi inväntar svar från de sakkunniga och återkommer till dig snarast.

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ellen,
  vi har ännu (tyvärr) inte fått svar från de sakkunniga (på grund av semestrar som ännu inte är slut), men jag vill nu "svara" dig ändå så att du vet att vi inte har glömt dina frågor utan jobbar med att få svar på dem!
  Jag vill dock påpeka att man ska ha tillräckligt höga meriter för att komma in och att prövas i flera urvalsgruppen ger "i sig" inga fördelar. Jag menar så här: en och samma person kan ha examensbevis från gymnasiet, sedan konkurrenskompletterar via prövningar och även har omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola + gör högskoleprovet. Hen kommer då prövas i många olika urvalsgrupper samtidigt men om hen har låga meriter i varje grupp, så kommer hen ju inte in. I varje urvalsgrupp har man en "ny chans", kan man säga och det stämmer men det ger inga "pluspoäng" att prövas i flera grupper. Det tar också tid att uppnå meriter så man kan prövas i flera grupper. Det kan hända att man ändå inte kommer in... tyvärr.
  Gör högskoleprovet så många ggr du kan! 
  Jag undrar också - var har du läst det du skriver om i din fråga om att omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola placerar i BF "endast om man inte redan är behörig"... exakt var, på vilken webbplats har du läst det? Jag tror inte det stämmer och jag vill kolla upp exakt vad som står på den webbplatsen där du läste? Var god sätt in direktlänk i en kommentar till detta "svar" från mig.
  Tack på förhand!  

  Hej igen, vi fick nu svar från en sakkunnig från UHR, Universitets- och högskolerådet, som lyder: 
  "Några förändring rörande urvalsgrupperna och hur dessa hanteras är inte aktuella.Information om vad som gäller för urvalsgrupperna finns här>> Betygsurval - Universitets- och högskolerådet (UHR)
  Vill du inte använda dig av länkar använder du google som sökmotor och söker på begreppen ’betygsurval universitets och högskolerådet’. Första träffen leder dig till samma ställe som medföljande länk.
   
  Frågor om folkhögskolans system för sin olika typer av allmänna kurser riktas till Folkbildningsrådet.

  Med vänlig hälsning
  Antagningshandläggare
  Universitets- och högskolerådet

  Med utgångspunkt av den sakkunniges svar, så kan du även fortsättningsvis prövas i flera urvalsgrupper, t.ex i BF och i BII samtidigt. Du kommer prövas i varje urvalsgrupp i vilken du kvalificerar dig. Alltså om du har examensbevis från gymnasiet eller komvux kan du prövas i BI och/eller i BII och samtidigt (om du har omdöme om Grundläggande behörighet från en folkhögskola) kan du prövas i BF också. Och samtidigt också i HP, om du har resultat från högskoleprovet. 
  Av din fråga förstår jag att du är mycket nära möjlighet att ta ut examensbevis från komvux. Och du får i så fall gärna ta ut examensbeviset. Examensbeviset tar du ut "för livet", för att det kommer att gälla "för all framtid" och du kan använda examensbeviset i olika sammanhang - både när du söker olika utbildningar och när du söker jobb. 
  I vilken ordning (alltså om det är bättre för dig att ta ut examensbeviset från komvux först och omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola - senare eller tvärtom), är svårt att svara på... - du kan kanske ta ut dem mer eller mindre samtidigt. Detta för att du kan kanske läsa en eller flera kurser hos komvux på distans samtidigt som du läser på folkhögskolans utbildning som leder dig till omdöme om grundläggande behörighet.

  Frågor och svar

  • SYV-besökare 35 år

   Om en arbetsgivare vill erbjuda LIA för webbutvecklare?

   Hej, min fråga är kanske lite ovanlig... Om en arbetsgivare vill erbjuda LIA för en yrkeshögskolestuderande, hur hittar man de yh-utbildningar som är pågående - gäller område Data/IT (webbutveckling) och arbetsplatsen finns i Stockholm (ganska centralt i Sthlm)? Tack för all hjälp ni kan bistå...

   Julia SYV: Hej och tack för din fråga om LiA för webbutvecklare i Stockholm!www.yhguiden.se visar de pågående yrkeshögskoleutbildningar också, inte endast de som har framtida... Läs hela svaret
  • Alicia 24 år

   Kandidat i socialt arbete?

   Hej! Jag har läst en del kurser inom socialt arbete och vill gärna i framtiden arbeta med barnrättsfrågor. Min plan är att jag ska utbilda mig till jurist men jag vill även ha det sociala arbetet i ryggen för att utöka min kompetens. Jag undrar nu hur man går tillväga för att ta ut en...

   Milla SYV: Hej Alicia,inga poäng kommer "räknas bort" från juristprogrammet men jag kan inte svara på frågan om du efter 3 terminer på juristprogrammet ska kunna ta ut kandidatexamen i socialt... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Vilken utbildning/universitet?

   Hej! Jag undrar vilken utbildning jag ska gå på om jag vill bli tidningsredaktör, dessutom vill jag studera i Korea som utbytesstudent i en termin och undrar därför vilket universitet jag ska gå på då?

   Julia SYV: Hej Sara,det yrket du ställer en fråga om, och liknande yrken som t.ex  Förlagsredaktör, Content-manager och Webbredaktör, är i Sverige icke-reglerade. Det betyder att arbetsgivare... Läs hela svaret
  • Hugo 19 år

   Matematik för naturvetenskaper jämfört med endimensionell analys?

   Som rubriken lyder undrar jag över skillnaderna mellan kursen matematik för naturvetenskaper och endimensionell analys. Pluggar just nu en civilingenjörs utbildning första året men tänkt byta till en kandidat i kemi. Aldrig varit någon höjdare på matematik så har haft svårigheter för endim...

   Milla SYV: Hej Hugo,det är en högskolelärare i matematik som kan svara på din fråga. En studievägledare är inte lärare i matematik. Vi kan därför... Läs hela svaret
  • Jennie 19 år

   Kan mina kurser på folkhögskola användas som högskolepoäng?

   Jag funderar på att bli textillärare och har hittat en utbildning i kompletterande pedagogik för ämneslärare, 90 hp. För att söka kursen ska man ha läst 90 hp i ämnet man vill bli lärare i, i detta fallet textil. Jag går nu 2 år...

   Julia SYV: Hej Jennie,jag tror tyvärr inte att du i detta fallet kan använda folkhögskolestudier i stället för högskolepoäng. Jag tänker dock på ett yrke... Läs hela svaret
  • Hanna 24 år

   Fler meritpoäng?

   Jag har en godkänd gymnasieexamen sedan tidigare (yrkesprogram), och vill nu komma in på en högskoleutbildning som har rätt så höga antagningspoäng. Har läst Historia 1a2 och Samhällskunskap 1a2, då utbildningen kräver det...

   Julia SYV: Hej Hanna,Meritpoängen är Extrapoängen och det är endast engelska 7, moderna språk 3 och 4 samt högre kurser i matematik som ger de extrapoängen (MERIT-poängen). Max antal merit (extra) poäng som... Läs hela svaret
  • Ella 17 år

   Är det skillnad på matte 3b och 3c för naturbehörighet?

   Hej! Har precis börjat tvåan och byter från natur till sam. Det funkar enligt schemat att fortsätta läsa matte 3 eftersom jag ändå vill ha kursen och kändes bättre än att ta ett års paus, men skolan sa att jag då byter till matte 3b istället för 3c. Gör det någon skillnad om jag sedan vill ta...

   Julia SYV: Hej Ella,om du "ändå" sedan ska läsa matte 4, då kan du "gott" läsa matte 3b först. Båda kurserna (matematik 3b och 3c förbereder... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   RIG/NIU poängplan?

   Jag har läst att om man går RIG eller NIU läser man ämnet specialidrott upp till 700 poäng. "Tar" man då poäng från andra kurser eller läser man utökat program för att få plats med idrotten, eller en kombination av...

   Milla SYV: Hej Lovisa!inom Individuellt val, 200p. läser RIG- och NIU elever idrottskurserna. De resterande idrottskurser, utöver 200p.individuellt val, brukar läsas som U-kurser, utökat program. Det är inte ovanligt att... Läs hela svaret
  • Åsa 47 år

   värt att läsa till Logistiker och får man jobb?

   Hej! Jag är 47 år gammal och har sista tiden upplevt att man blir bortvald när man söker till jobb inom vård och service där jag har utbildning och erfarenhet. Antagligen pga att man tror att yngre människor kräver lägre lön samt att...

   Milla SYV: Hej Åsa,Logistiker och Speditör är två av de många icke-reglerade, i Sverige, yrken. Att yrket är Icke-reglerat betyder att det ej finns strikta regler ang.vilken... Läs hela svaret
  • Elissa 21 år

   hur får man 120hp i engelskastudier för att bli behörig för KPU?

   Hej, jag funderar på att läsa till engelsklärare i gymnasieskolan men vill helst läsa fristående kurser då ingen högskola har ett lärarprogram som erbjuder den kombination av ämnen jag vill undervisa i. Jag läste att det krävs 120hp i ämnesstudier för att bli behörig för KPU i engelska, men jag...

   Milla SYV: Hej Elissa!Du får det bästa (mest rätta) svar på din fråga hos antagningsgruppen på det lärosäte där du vill läsa KPU. Det är... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   behörighetintyg från folkhögskola?

   Hur funkar det om man får grundläggande behörighet från folkhögskola? Det är fortfarande meritvärdet från gymnasiet man konkurrerar med när man söker till högskola/universitet?

   Milla SYV: Hej Lovisa,om man får studieomdöme från en folkhögskola (som ger grundläggande behörighet) då får man som "betyg" en siffra upp till max 4.0 och med den siffran... Läs hela svaret
  • Lovisa 35 år

   Högskolebehörighet fr om nästa år?

   Jag läser olika krav på grundläggande högskolebehörighet på olika sidor så undrar vad som gäller? Sen läste jag att i nuläget kan man välja till högskolebehörighet på yrkesprogrammen inom ramen för de 2500...

   Milla SYV: Hej Lovisa,den frågan du ställer blir aktuell från hösten 2024, alltså först om 2 år. De elever som börjar på gymnasiets yrkesprogram kommer under sitt första... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga