ha123

    Hej! Jag är en kvinna som inte bodde här i en lång period. Jag har SAS/grund, däremot har jag 180 högskolepoäng, då hade jag en kandidatexamen från mitt hemland. Min fråga är om hur jag kan utnyttja allting och studera något som kan tillåta mig att studera vidare i högskola exempelvis.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    om jag förstår dig rätt så har du, vad gäller svenska språket, godkänt betyg i SAS-grund, alltså grundskolesvenska (svenska som andraspråk). Om den utbildning på eftergymnasiala nivå som du vill läsa ges på svenska (undervisningsspråk svenska, vilket gäller de allra flesta utbildningar i Sverige) då behöver du skaffa dig godkänt betyg i SAS 3 (tredje kurs i svenska som andraspråk på gymnasienivå). Du läser först SAS 1, sedan SAS 2 och sedan SAS 3. Varje av de tre kurserna är på 100 gymnasiala poäng och kan läsas på heltid på fem veckor; alltså alla tre kurser kan läsas (som kortast) på 15 veckor. 
    Rekommendationen är dock att läsa de kurserna på deltid, för att ha tillräckligt med tid att "smälta" kunskaperna och inte bara uppnå godkända betyg, utan även skaffa sig riktigt ordentliga kunskaper i svenska språket. Du söker läsa på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. 
    Jag rekommenderar att du söker läsa SAS 1, och sedan 2 och sedan 3 på deltid, som snabbast på halvtid (50% av studietakt) och om du kan jobba vid sidan av studierna eller studera andra kurser/ämnen t.ex samhällskunskap, historia eller andra ämnen så är det jättebra. Eftersom undervisning i de flesta ämnen bedrivs på svenska så tränar du svenska språket och lär dig mer inom svenska språket även om du läser t.ex historia eller samhällskunskap, geografi, filosofi, psykologi eller andra ämnen. 
    Se vad komvux i din kommun har i sitt utbud. Du kan också boka tid med SYV på komvux i "din kommun". Med "din kommun" menar jag den kommun där du är folkbokförd.
    En annan väg kan vara att hitta en eftergymnasial utbildning som ges helt på engelska och i så fall behöver du, för behörighet, inte lära dig mer svenska men det blir svårt att bo och jobba i Sverige om man ej kan svenska ganska bra. Och utbud av utbildningar som i Sverige ges på andra språk än svenska är ganska begränsat; och dessutom måste du i så fall ha mycket goda kunskaper i det språket på vilket utbildning kommer att ges och även för övrigt vara behörig till den utbildningen + även komma in på den (genom en konkurrens). 
    Du kan se listan på program på universitetsnivå - i Sverige- där undervisningsspråk är engelska, på:
    studera.nu/jamfor-utbildning/?undervisningsspråk-eng-program
    Det finns också några få Yrkeshögskoleutbildningar som ges på engelska, se utbildningar på skolan som heter Hyper Island:
    yhguiden.se/anordnare/hyper-island

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'EU-jobb' (2 st.)

    • Nora

      Jobba utomlands med juristexamen?

      Hej, jag tänkte söka till Juristprogrammet till hösten då det är det jag känner skulle passa mig bäst. En sak som dock gör mig osäker på valet är att jag vill kunna jobba utomlands i framtiden, om jag någon gång skulle vilja...

      Julia: : Hej Nora. Lagar skiljer sig åt i olika länder. Och för att i ett annat land arbeta med juridiska frågor (alltså inte i det landet där man gick den juridiska utbildningen) är ingen... Läs hela svaret
    • Rebecca

      Kan man jobba som samhällsplanerare på EU?

      Jag funderar på att utbilda mig till samhällsplanerare efter gymnasiet. Och nu när vi var i Bryssel med skolan så tyckte jag att det verkade spännande att jobba på EU (alltså Europeiska Unionen). Kan man jobba där som samhällsplanerare?

      Milla : : Hej Rebecca,det vi vet om yrket Samhällsplanerare, berättar vi om i yrkespresentationen Samhällsplanerare. du kan också kika på fler yrken, ex. Internationell samordnare, Europavetare och... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga