Michael
    Jag är en utbildad elektriker hos Lernia. Under mitt ett och ett halvt års utbildning målade skolan en ljus bild på arbetsmarknaden och berättade att det var hur lätt som helst att hitta jobb efter skolan. Nu när jag söker lärlingsplats förstår jag verkligheten och det är väldigt svårt. Jag överväger nu att plugga vidare till ingenjör eller tekniker inom elbranschen men jag vet att det finns många som tänker göra likadant. Jag är bara rädd för att spendera 2 år till i utbildning bara för att hamna i samma situation som nu. Efter man har utbildat sig till elingenjör eller liknande, behöver man något mer eller är man färdigutbildat och behörig? Vilket procent av utbildad elingenjörer eller tekniker får faktiskt jobb efter utbildning? Och inom vilket område av elbranschen är efterfrågan och därmed chans att få jobb högst?
    Jag är en duktig elev med bra betyg, och är ganska säker att jag skulle kunna ta vilken högskoleutbildning som helst inom elbranschen, (förutom civilingingenjör eller liknande). Men jag har fått höra en massa lögn från Lernia, och vill gärna höra sanningen nu! Tack!

    1 Svar

    Lena SYV på GymnasieGuiden
    Hejsan, oj vad tråkigt att du inte fick en realistisk bild av elbranschen från början. Inom vissa regioner är konkurrensen stor och det är svårt att få praktikplatser -det är min bild.

    Såklart att du ofta blir mer konkurrenskraftig ju mer utbildning du har och jag tänkte på civilingenjör alternativt högskoleingenjör i Elektroteknik och även om du inte var så pigg på just ingenjör så kan du kanske läsa lite mer om just den utbildningen på t.ex KTH i Stockholm här. Du nämnde ju att du har kapaciteten.

    http://www.kth.se/utbildning/program/civilingenjor/elektroteknik

    http://www.kth.se/utbildning/program/hogskoleingenjor

    Yrkeshögskolan kanske kan vara intressanta utbildningar att kolla på http://www.yhguiden.se/#!/sok?&fritext=el&lan= - detta hittade jag när jag frisökte på El - kolla om något kanske kan passa. Du kan såklart göra egna sökningar och få fram fler alternativ. Då kan du också kanske få svar på din fråga var jobben finns inom just elbranschen utifrån yrkeshögskolan.

    Yrkeshögskolan får inte utbilda inom yrken där arbetstillfällen är svåra att få - det är liksom deras grej att hela tiden jobba nära närings/företagslivet så det kan utbilda mer direkt ut i jobb inom vissa bristområden.

    Vet inte om det är svar på alla frågor du ställde men jag hoppas du hittar en utbildning som passar dig.

    /Lena, Syv

    Frågor och svar taggade med 'historia lärare' (3 st.)

    • Kevin

      Ämneslärare inriktad mot engelska och HKK?

      Hej!

       

      Jag har ett par funderingar kring ämneslärare, jag är intresserad av att läsa till engelska som mitt första ämne men inriktad till gymnasieskolor/komvux men har funderar vilket andra ämne jag vill läsa...

      Milla : : Hej, frågor om lärarutbildningar besvaras bäst av studievägledare på lärarhögskolorna. Det jag som är allmän SYV vet om yrket HKK-lärare går att... Läs hela svaret
    • Lovisa

      Vilka ämnen är mest eftertraktade?

      Hej! jag tänker läsa till gymnasielärare nu till hösten och går just nu & funderar på vilka ämnen jag ska välja. Jag funderar på svenska & engelska då jag gillar språk, men hade även varit kul med historia eller något annat SO-ämne. Hur ser det ut med efterfrågan på olika ämnen & olika...

      Peter: : Hej Lovisa!viktiga frågor men svårt att svara på. :) När en lärare slutar, vill rektor ersätta honom/henne med en annan lärare som är behörig i samma ämneskombinationen,... Läs hela svaret
    • Duck

      Vilken urvalsgrupp hamnar jag i?

      Hej! Jag gick ut naturvetenskapsprogrammet (inriktning natur) med F i Fysik 2. För att bli behörig pluggade jag hos komvux och fick ett godkänt betyg i Fysik 2. Kommer jag hamna i urvalsgruppen BI eller BII när jag söker till ett högskola?

      Anna: : Hej, du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen; detta pga du utan komplettering med godkänt betyg i fysik2 inte var behörig.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga