Kübra 20 år

  Hej! Det är så att jag har en F varning i Matematik 2b kursen därmed undrar om detta påverkar meritpoängen för hela summan i slutet av året. Mitt nuvarande meritpoäng är 17,9 (jag går i åk 2, sambeteende) och har F varning i Matematik 2b. Frågan är om 17,9 sänks alternativt trots detta F har samma summa? Följdfråga: Hur påverkar detta mina resterande betyg? Tack på förhand Mvh, Kübra

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  maximalt antal meritpoäng som man kan få är 2,5 - så du kan omöjligen ha så många meritpoäng som du uppger i din fråga.
  Info om meritpoäng för dig som läser mot examensbevis finns på gymnasieGuiden.se/merit
  ******
  Meritvärde***, med vilket man konkurrerar om platsen på svenska högskole- och universitetsutbildningar, beräknar man endast för behöriga sökande. Obehöriga deltar inte i konkurrensen om utbildningsplats på högskolenivå. För att bli behörig till högskola/universitet i Sverige behöver du får ut Examensbevis från gymnasiet eller från Komvux och även ha godkända betyg i svenska 2,3 och engelska 6.
  *** meritvärde är summan av Jämförelsetalet + de eventuella meritpoäng; har man inga meritpoäng blir Jämförelsetal = Meritvärde.
  Jämförelsetal = snittbetyget, medelbetyget.
  ****
  Får du F i matematik 2b, kan du ändå få ut examensbevis (om du, för övrigt uppfyller kraven för examensbevis från ditt program); du blir inte behörig till de utbildningar som kräver matte 2 godkänt betyg; du kommer också ha lägre jämförelsetal; du får inte heller meritpoäng (0.5) för matte 2, för att F betyg ger inte meritpoäng.
  Gör ditt bästa och lycka till!

  • Kübra Innebär detta att mitt nuvarande betyg, 17,9, sänks som ett resultat av att ha fått ett F i matematik 2b?
  • Anna

   Man beräknar inte jämförelsetal (jag gissar på att 17.9 är ditt snittbetyg, alltså Jämförelsetal) på ofullständiga gymnasiebetyg; du måste först få ut examensbevis. I andra fall är det meningslöst att räkna ut jämförelsetal, för att vad ska du göra med den uträkningen? Som obehörig, kan man inte delta i konkurrensen om utbildningsplats på svenska högskoleutbildningar. ... Skillnaden mellan att ha F och E i matte 2b ( eller i en annan 100poängs-kurs) blir plus-minus 0.4). ... Om du av ngn anledning ändå vill hålla koll på ditt "medelbetyg" och har idag 17.9 i medelbetyg och får F i matte 2b, blir ditt nya medelbetyg ca 17.2. ... Om du däremot får E i betyg i matte 2b, kommer ditt nya snittbetyget bli ca 17.6.

  • Kübra Är det möjligt att 17,2 ändå höjs om det skulle vara så att jag får A på andra ämnen men F på matematik 2b?
  • Anna Vilken utbildning vill du komma in på Eftergymnasial nivå? Vilket yrke siktar du på? Detta frågar jag för att det är många utbildningar som för särskild behörighet kräver godkänt betyg i matematik 2 eller ännu högre mattekurser; till de utbilndingar blir du inte behörig med F i matte 2. Ang. hur högt meritvärde du kommer att ha - det beror på vilka betyg du kommer att ha i alla kurser som kommer att finnas i ditt examensbevis. Om du kan få A i betyg på "övriga kurser" kan inte vi på FRåGA SYV svara på, vi vet inte det. Gör ditt bäst i alla kurser du läser och Lycka till!
  • Kübra Jag siktar på juristprogrammet. Som det ser ut nu ligger jag mellan C-A på alla ämnen förutom matematik 2b. Vidare till jämförelsetal i slutet av utbildningen, ställer jag frågan om mitt jämförelsetal, trots ett F i matematik 2b, kan ökad till 20.00 med andra ämnen?
  • Kübra Juristprogrammet kräver med andra ord väldigt höga betyg. Jag undrar om jag trots ett F i matematik 2b kan höja mitt jämförelsetal till 20.00 med A i andra ämnen?
  • Milla

   Om du har A i betyg i alla kurser som ingår i ditt Examensbevis, men F i matte 2, kommer ditt jämförelsetal bli 19,6. Till jämförelsetalet plussar man på meritpoängen om man har några. Max antal meritpoäng man kan ha är 2,5;  betygen i kurser som ger meritpoäng räknas in i jämförelsetalet. 

  • Kübra Då förstår jag hur det påverkar andra ämnen. Tack för svaren.
  • Julia vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga