meimona
    om man vill vara en arkitekt ingenjör i framtiden ska man välja samhällsbyggande och miljö i TE i gymnasievalet ?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej, Meimona
    behörighet till Arkitektutbildnignen på högskola/Universitet är:
    Grundläggande behörighet +
    Matematik 3, Naturkunskap 2 (som kan ersättas av Kemi 1 och Fysik 1a) och Samhällskunskap 1b.

    Grundläggande behörighet får du på alla högskoleförberedande program och även kan få på yrkesprogram. Samhällskunskap 1b läses som obligatorisk kurs på alla högskoleförberedande program.
    Matematik 3 ingår som obligatorisk kurs på Naturveteskapsprogrammet, Teknik och i inriktningen Ekonomi på Ekonomiprogrammet. Naturkunskap 2 kan man lägga till och läsa - t.ex. på Ekonomiprogrammet inom Programfördjupningen. Matematik 3 kan man också läsa som programfördjupande kurs på olika program.

    Det finns, alltså, möjlighet att bli behörig att söka utbildning Arkitekt - på många olika gymnasieprogram.
    Det är tuff konkurrens om utbildningsplatserna på Arkitektutbildningen och det gäller att ha höga betyg. Kan vara en bra idé att läsa kurser för Meritpoäng (läs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser).

    Om du är intresserad av Arkitektur och vill läsa kurser inom "rätt område" för att du tycker det är roligt - välj det programmet /och den inriktningen/ där de kurser ingår, men formellt sett, finns det inga fördelar i att läsa just ett visst program på gymnasiet. Det är att bli BEHÖRIG och att ha tillräckligt höga betyg - som ger plats på en högskoleutbildning.
    Ett sätt att komma in på en högskoleutbildning kan vara genom att göra Högskoleprovet. Dock, måste man vara behörig. HP ersätter inte behörighet, utan gäller bara för konkurrens.

    Det går bra att söka Teknik /valfri inriktning/ eller ett annat gymnasieprogram för att kunna komma in på Arkitektutbildningen. Finns fördelar i att redan på gymnasiet läsa Arkitektur - hus /en kurs som ingår i inr. Samhällsbyggande & Miljö/ och inom Programfördjupningen kan du välja Arkitektur-rum, Konstruktion 1 och 2, Design 1 och 2, Bild och Form.
    Som sagt, formellt sett, får du inga fördelar av att läsa just en viss inriktning eller program på gymnasiet - så länge du skaffar dig behörighet genom att läsa de kurser som krävs.

    Vill passa på & tipsa dig om yrkeshögskoleutbildningar /se utbud på www.yhguiden.se/ - t.ex. http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/visuell-design-arkitektur-och-design.

    MVH
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'utökade' (2 st.)

    • Bayan

      Hur blir det när man läser kurser som ger mer än 2500 poäng?

      Hej! Jag går mitt andra år på natur och läser mer än 2500p, i ettan läste jag 2 utökade kurser och nu så läser jag även 2 till utökade kurser, det blir totalt 2900 poäng. Hur kommer det blir när min merit ska räknas, vet att det inte ska vara mer än 2500 poäng, kommer de då ta bort kurserna där...

      Anna: : Hej!de kurser som i din studieplan står som "utökat program" kommer i ditt examensbevis bli markerade med "U" och betyg i U-kurser räknas in i 2 fall: om en... Läs hela svaret
    • Sayed

      Hur många utökade kurser kan man ha i sitt examensbevis?

      Tänkte läsa extra kurs, men är osäker om man kan ha utökat kurs på mitt examensbevis och ifall om man kan ha utökat kurs i sitt examensbevis, så hur många får man rätt till?

      Peter: : Hej Wahid, det finns ingen bestämmelse som begränsar Hur Många U-kurser man kan ha i examensbeviset. Det är ett Undantag att man läser U-kurser; det är rektors beslut som gäller kring U-kurser, utökade. Hälsningar Peter syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga