Anonym
    Hej Studievägledarna,

    Tänkte först tacka er för den här hemsidan, jag har lärt mig så mycket och har verkligen blivit mindre förvirrad i den här studentdjungeln, tackar verkligen.

    Så, jag vill läsa in Matematik B och Samhällskunskap A eftersom sam 1b/1a1+1a2 och matte 2a/2b/2c inte är ett alternativ på mitt gymnasium. Går det att läsa in Matematik B och Samhällskunskap A på komvux efter gymnasiet? Min följdfråga är; Om det går att läsa Matematik B och Samhällskunskap A på komvux efter gymnasiet, då kommer väl dem två ämnena inte ge meritpoäng, eftersom dem tillhör den särskilda behörigheten för socionomprogrammet (som jag vill in på), stämmer detta?

    Sista följdfrågan: Om det stämmer att Matematik B och Samhällskunskap A inte ger meritpoäng pga socionomprogrammet; Kan jag välja Engelska 7 och Moderna språk (steg 3) i mitt gymnasium (som erbjuder det här) och då kunna få ihop 1,5 meritpoäng?

    Tack på förhand

    :-)

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Tack själv - för dina snälla ord om vår sida Fråga SYV! Vi är glada om vi kan hjälpa till!

    ***

    Nu till svar på din fråga; du vill bli behörig att söka till socionomprogrammet. För det behöver du bland annat Godkända betyg i Matematik 2 och Samhällskunskap 1b (eller i två kurser Samhällskunskap 1a1 och 1a2).
    Du nämner i din fråga de "gamla" kurserna, Matematik B och Samhällskunskap A. De går ej längre att läsa eller göra prövningar i /möjlighetn upphörde 30 juni 2016). Nu är det motsvarnde kurser Matematik 2 och Samhällskunskap 1b som gäller.

    ***

    På alla nationella gymnasieprogram läser man Samhällskunskap 1a1. Om du får godkänt betyg i den kursen, behöver du sedan endast läsa eller göra prövning i en liten kurs - Samhällskunskap 1a2.
    Vad gäller matematik, så behöver du skaffa dig godkänt betyg i matematik 2a eller 2b eller 2c. Matte 2a är lättare att få högre betyg i; så jag rekommenderar i första hand matematik 2a.

    ***

    Angående meritpoäng:
    så som reglerna ser ut idag så ger godkänt betyg i moderna språk 3 - 0.5 meritpoäng och godkänt betyg i engelska 7 ger 1.0 meritpoäng. Så - ja, godkända betyg i de 2 kurser skulle ge dig 1,5 i merit.

    Hoppas detta svar blir till hjälp!

    Lycka till med dina studier!

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'urvalgrupp' (4 st.)

    • Markus

      Vad innebär (Sen anmälan) meritsvärde 999 ?

      Hej ! Idag fick jag ett programm som jag har sökt som sen anmälan (handlagd) och nu står det att "Ditt meritvärde i den här urvalsgruppen är: 972 av max 999" Vad innebär detta? Tack

      En annan fundering: är det sant att det finns mer...

      Julia: : Hej Markus!vi frågade de som jobbar med administration kring antagning till svenska högskoleutbildningar och fick svar om att ju snabbare man anmäler sig efter det att SEN ANMÄLAN har... Läs hela svaret
    • Donia

      F i en kurs, hamnar jag i urvalsgrupp BI eller BII vid komplettering?

      Hej! Jag fått F i kursen matematik 4 och behöver därmed komplettera denna kurs för att komma in på min utbildning som jag vill. Därför undrar jag vilken urvalsgrupp jag hamnar i, BI eller BII då jag har ett F?

      Milla : : Om man utan komplettering är Obehörig, prövas man endast i BII urvalet för att man blev behörig genom en komplettering. BII är kompletterings-gruppen.
    • Alice

      Meritpoäng+högskoleprov?

      Hej! Det är så att jag ska göra högskoleprovet imorgon och jag kom just att tänka på en sak: Kan man lägga på de meritpoäng (alltså från exempelvis Engelska 7) på den poängen man får på högskoleprovet?

      Milla : : Nej, det kan man inte göra,tyvärr ... resultat av högskoleprovet räknas separat, för sig.  Meritpoängen plussas till Jämförelsetalet, som är snittet av betygen i examensbeviset.
    • Nur

      När försvinner Blex?

      Hej! Kommer Blex försvinna vårterminen 2017 eller höstterminen 2017?

      Mikael: : BIex används för sista gången vid antagning till vårterminen 2017; från antagning till höstterminen kommer alla sökande utan komplettering prövas i BI urvalsgruppen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga