Niklas 31 år
  Hej,
  Jag tog studenten 2009 och hade då 4 stycken IG och fick ett samlat betygsdokument. Jag har nu precis läst klart dessa på komvux, distans. Jag tänkte nu ansöka om slutbetyg.
  Men i mitt samlade betygsdokument har jag 4 stycken ämnen jag fått godkänt i:
  Folkhälsokunskap
  Filosofi A
  Kultur-Idéhistoria
  Rättskunskap
  I resterande ämnen har jag erhållit MVG samt A.

  Jag undrar om jag har möjlighet att läsa in två helt nya kurser för att ersätta dessa ämnen jag fått G i. Jag har redan varit i kontakt med en skola och jag kan skriva två prövningar men vill veta om jag sedan kan "ta bort" de ämnena jag enbart erhållit G.

  Hur kan jag annars göra för att få A i samtliga ämnen? Är det till min fördel att jag ännu inte fått ett slutbetyg och har nu möjlighet att laborera?

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Niklas!

  Det är ont om tid innan möjlighet att få ett Slutbetyg upphör helt. Det hoppas jag att du redan vet. Efter 1 juli 2015 får man endast läsa mot en gymnasieexamen.

  Det är Rektor på Komvux som kan bevilja ett undantag och besluta att Slutbetyg kan utfärdas. För ett Slutbetyg från Komvux räcker det med 2350 poäng. Frågan är då om du behöver göra båda prövningar som du planerar nu eller om det räcker med en prövning eller om du kanske inte behöver göra någon prövning alls? Det räcker, som sagt med 2350 poäng. Räkna dina poäng och återkom.

  Bästa hälsningar
  ANNA
  • Niklas Hej Anna,
  • Niklas Jag är medveten om att det är ont om tid och jag är klar, har läst 2350p. Men jag undrar om jag nu har möjlighet att göra två "snabba" prövningar under april eller början på maj och sedan byta ut ämnen jag erhållit G. Är detta möjligt?
  • Anna Ja! det är alldeles rätt! du har förstått det rätt, men du behöver inte nödvändigtvis göra prövningar i just de kurserna, som du fick G i (om inte de är obligatoriska kurser). Du kan göra prövningar i andra kurser, som du inte tidigare har läst - i fall du anser att du har bättre chans att få betyg A i dem. Men det är helt OK att göra prövning i de kurserna där du sedan innan har betyg G också. Har du gjort planering av ett Slutbetyg med SYV på Komvux?
  • Niklas De kurserna som jag har fått G i är icke obligatoriska. Det är inte kärnämnen.
  • Niklas Men är det till min fördel att göra dessa prövningar innan jag får slutbetyg eller kan jag även göra prövningar och byta ut kurser efter att slutbetyget är satt? Ja, jag har pratat med en SYV på Komvux precis innan jag började. Han berättade enbart att jag måste läsa 450p, vilket jag nu gjort.
  • Mikael Inget får ändras i ett Slutbetyg. Om du har betyg på "separata papper" som du lägger till ett Slutbetyg, blir det tilläggskomplettering och du hamnar med det i BII gruppen som oftast får högre antagningsgräns.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!

  Det är vanligt att man gör "planering av ett Slutbetyg" - på en speciell blankett - med SYV på Komvux. SYV sparar en kopia och den studerande sparar sin kopia, då vet alla vad som var planerat. Det är inte obligatoriskt men är en vanlig praxis på Komvux runt om i Sverige.

  Nu är det kanske lite sent att göra en sådan planering, för tiden börjar bli knapp. Det är nu 2,5 månader innan det kan ev. bli för sent att få ut Slutbetyget. Om rektor på Komvux går på semester eller blir sjuk, kan detta utgöra hinder och i värsta fall kanske du inte får ut ditt Slutbetyg.

  Tänkte bara "flagga för" att det verkligen är ont om tid nu & eftersom det inte är någon rättighet att få ett Slutbetyg, utan ett undantag, kan man tyvärr inte hävda så mycket eller kräva ngt. Missar man sista datumet (även om det inte alls är ditt fel) , då får man sen läsa mot Gymnasieexamen, som ställer högre krav.

  Vill inte göra dig ledsen eller arg, "missförstå mig rätt nu" :) men det verkar som så att folk tror ibland att de har "rätt" att få ett Slutbetyg fram till 30 juni i år, men så är inte fallet. Det är verkligen ett undantag som rektor KAN BEVILJA eller AVSLÅ.

  Skynda med dina prövningar - är mitt råd och ansök om Slutbetyget så fort du bara kan.

  Håller tummarna för dig nu!
  Mikael
  • Niklas Hej Mikael, Tack för ditt svar. Jag förstår precis vad du menar och det var av den anledningen som jag satte igång med mina kurser redan under januari. Jag är redan klar, jag kan alltså redan nu, i denna stund ansöka om slutbetyg. Jag har läst 2350p. Men återigen vill jag inte att det skall finnas fyra ämnen som har betyget Godkänt i. Då tänker jag, bör jag inte komplettera med ämnen som jag anser är enklare för mig att erhålla betyget A i och ta bort dessa fyra G. Jag har för avsikt att senare söka in till läkarprogrammet och det krävs som bekant mycket höga betyg. Vad har jag annars för alternativ? (Bortsett från högskoleprovet) Kan jag ta ut slutbetyg och sedan läsa in helt nya ämnen och byta ut mina G om jag får ett högre betyg? Eller kan jag enbart göra prövningar i ämnena jag redan fått G i? Att jag hamnar i B II räknar jag redan med. Förstår du hur jag tänker? Och återigen, stort tack för Era svar. Hälsningar Niklas
  • Marina Slutbetyget "står fast" för all framtid. Alla kurser som läses efter det att man fick ett slutbetyg "hamnar" på separata utbildningsdokument. Här är det lite skillnad - i fall det är NYA KURSER, som inte finns i Slutbetyget, blir det tilläggskomplettering, som påverkar meritvärdet extremt lite (med undantag av Meritkurser/meritpoäng). Om det är samma kurser som redan finns i ett Slutbetyg, då räknas det det HÖGRE BETYGET i stället för det lägre betyget in i ditt Meritvärde. Betyg i samma kurs räknas aldrig 2 ggr. men självaste "pappret" som heter Slutbetyg - kan inte ändras på något sätt. Det får man en gång och för all framtid.
  • Niklas Hej Martina, Jag vill inte att mina kurser "nya" kurser jag tänkt komplettera med hamnar på separata utbildningsdokument. Jag antar isåfall att jag bör göra dessa två prövningar innan jag tar ut ett slutbetyg? Jag vill att mitt slutbetyg inte skall bestå av ämnen jag fått betyget Godkänt i.
  • Niklas En till fråga, vilken kvot hamnar jag i om jag inte gör prövningar? Räknas mitt slutbetyg som att jag kom direkt från gymnasiet? Tack för all hjälp!
  • Anna Om du har ett utbildningsdokument (Slutbetyg) då har du inte kompletterat, och du prövas i BI gruppen.
  • Niklas Tack Anna. Om jag innan jag tar ut ett slutbetyg gör två prövningar och byter ut två ämnen jag fått Godkänt i. Hamnar jag då i BII? Har just nu enbart samlat betygsdokument och vill ha ett så högt snitt som möjligt innan jag tar ut slutbetyg.
  • Mikael I fall du har "ett papper" (och inte flera) där alla dina gymnasiekurser är samlade, då har du INTE kompletterat - och prövas i BI urvalsgruppen.
  • Niklas Tack Mikael, Men i mitt fall antar jag att dem nya kurserna jag läser in kommer hamna i mitt slutbetyg och inte på ett separat papper? Eftersom jag har möjlighet att välja vilka kurser som skall ingå i mitt slutbetyg? Jag behöver verkligen ha högsta snitt. Otroligt tacksam för alla Era svar!
  • Mikael Såg att du är 49 år :) ... är det ngt. mer du undrar, skriv en ny fråga i stället. Nu är det så många svar och kommentarer - att det är svårt att se vad som inte ännu är besvarat. OK?
  • Niklas Råkade av misstag skriva in fel ålder :( (är 25 år gammal) Stort tack för alla svar, har varit till mycket stor hjälp! :) !
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Tilda 19 år

   Vilket datum är den sista kompletteringsdagen?

   Hej! Vilket datum är den sista kompletteringsdagen? Har sett att någon i ett tidigare meddelande här på frågasyv.se skrivit att den sista kompletteringsdagen är den 21 juni men på antagning.se står det 5juli? En till fråga, hur lång tid tar det från att man läst en kurs och fått betyg i kursen...

   Mikael SYV: hej Tilda,pga Covid-19 har skett en ändring: Antagning.se förlängde möjlighet att komplettera t o m 5 juli 2021 (tidigare datum var 21 juni 2021). Huvudregeln är att man ska komplettera... Läs hela svaret
  • Anna 19 år

   Söka till universitetet?

   Hej! Kan man söka till flera olika universitetsutbildningar om man inte är säker vad man vill läsa eller ens om man vill fortsätta plugga till hösten, och sen bara tacka nej till allt om man nu skulle komma in?

   Mikael SYV: Hej Anna,anmälningsperiod till höstens (HT21) högskole- och universitetsutbildningar, i Sverige, hade sista dag den 15 april 2021. Senare kan vissa utbildningar öppna för SEN ANMÄLAN (det sker om antal... Läs hela svaret
  • Aaliya 15 år

   Kan jag komma in i natur om jag har E-D i matte?

   Jag har haft E i matte under mellan stadiet och 7. Nu går jag i andra året i 8 och kommer förmodligen få ett E igen. Jag vill verkligen satsa på att få ett bättre betyg i 9an i matten men om jag får Ett E igen är det möjligt att komma in...

   Mikael SYV: Hej Aaliya! Att komma in på NA/natur kanske blir möjligt men det kan sedan bli svårt att hänga med i gymnasiematte och risken finns att få F i kurserna matematik 1c, 2c och 3c samt... Läs hela svaret
  • BB 18 år

   Utbildningar för skrivande eller hjälpande?

   Hej! Jag funderar på utbildningar, och har två saker jag helst av allt skulle vilja jobba med - skrivande eller att hjälpa andra. Jag skulle vilja ha ett arbete där det inte är för hög konkurrens och bra betalt. Har letat själv, men behöver lite idéer om jag skulle kunna få några. Mvh

   Mikael SYV: Hej BB!det finns hundratals yrken inom skrivande och där man hjälper andra. På framtid.se beskrivs det cirka 2.ooo yrken - och du får gärna kika på många av dem, du kan t.ex... Läs hela svaret
  • Alice 16 år

   Vilken teknikinriktning, spelutveckling?

   Hej, för tillfället är det omvaslperiod angående gymnasievalet och jag har börjat ifrågasätta mitt val. Istället för att gå Natur Natur har jag blivit intresserad av Spelutveckling. Jag har förstått att det bästa programmet att gå då är Teknikprogrammet, men jag undrar vilken inriktning som...

   Milla SYV: Hej Alice;i TE (se programplan för TE) ingår inte moderna språk som obligatoriskt ämne men får läsas om skola kan erbjuda och eleven vill läsa, t.ex inom... Läs hela svaret
  • Dalya 20 år

   Muntlig examination, F?

   Hej! Jag studerar naturkunskap 2 på komvux och har snart en muntlig examination om en vecka. Jag är extremt nervös. Jag kan det mesta ganska okej och håller på att repetera lite mer men jag undrar om vad som kommer att hända om man får F? Kan...

   Milla SYV: Hej Dalya!Gör ditt bästa och vi hoppas du får ett högt betyg eller i alla fall lägst E, godkänt betyg.Du frågar om meritvärde. Jag vet inte om du har examensbevis från gymnasiet, redan.... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Stipendier: Vad är kraven?

   Hej! Jag går andra året på gymnasiet och har börjat kolla stipendier som jag skulle kunna söka till innan jag börjar på högskola/universitet. Jag undrar mest hur höga betygskrav det finns och om det är många som söker, så att jag vet om jag ens har någon chans eller om det är bättre att inte...

   Milla SYV: Hej Mary! det finns så otroligt många olika fonder och stipendier som alla har Olika kräv men finns ingen garanti på att få några pengar, även om man uppfyller kraven.... Läs hela svaret
  • Ann 19 år

   Läsa naturvetenskapligt basår-bli läkare?

   Hej, jag har gått samhälls på gymnasiet och nu vill jag (ta den tjorviga vägen i livet) och bli läkare. Om man läser naturvetenskapligt basår så blir man behörig att söka till läkarutbildningen, men i vilken urvalsgrupp hamnar man...

   Anna SYV: Hej Ann,du har rätt: meritvärde kommer inte påverkas, men du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen (eftersom du utan komplettering är obehörig).Angående betygen på... Läs hela svaret
  • Mårten 30 år

   Prövning/betyg Tyska 3?

   Hej! Jag är intresserad av att få betyg i Tyska 3 på gymnasienivå, för att bli behörig på universitetsnivå. Jag har goda kunskaper i tyska sedan tidigare, då jag bott i landet. Jag har dock ingen formell kompetens, då jag inte läst...

   Anna SYV: Hej Mårten,du får söka i hela Sverige (inte endast i ditt län) var du kan göra prövningar.Du kan också be på komvux i din kommun att göra Nivåbedömning (där får du... Läs hela svaret
  • Carl 20 år

   Vad är skillnaden mellan program och frigående kurser?

   Hej! Mitt namn är Carl och har lite frågor gällande universitet eller vidareutbildning! Jag hade tänkt att efter gymnasiet plugga till jurist, tyvärr har jag endast ungefär 17,5 i meritpoäng vilket gör situationen svår.. Därför har jag försökt hitta alternativa utbildningar där det verkar...

   Anna SYV: Hejsan,Avancerad nivå på de svenska lärosätena är det utb., där man för behörighet behöver ha läst i 3 år (minst) på heltid på... Läs hela svaret
  • Hanna 31 år

   Arbeta som obehörig lärare?

   Hej! Jag har läst grundlärarprogrammet f-3 i Uppsala. Jag har läst 140hp av 240hp. Jag flyttade till en annan stad och tog en paus från studierna. Jag har nu till hösten arbetat som obehörig lärare i f-3 under nästan 3 år. Hur ska jag bli behörig lärare?

   Anna SYV: Hej Hanna,du kan fundera på att återuppta studierna på ditt "gamla" program - kanske på ett nytt lärosäte men på samma program. Vänd dig annars till studievägledare... Läs hela svaret
  • Nancy 15 år

   Vilket program på gymnasiet ska jag välja för att bli sjuksköterska?

   Hej! Jag undrar om jag kan välja natur inrikting samhäll för att bli sjuksköterska? En annan fråga är kan man specialisera sig inom sjuksköterska yrket? Finns det en chans att få högre lön? Vad är medellönen för alla sjuksköterskor?

   Anna SYV: Hej Nancy!läs gärna på .framtid.se/yrke/sjukskoterskamedellönen är 35.000 kr, enligt de uppgifter vi har idag (april 2021). Och det finns många... Läs hela svaret
  • alva 18 år

   vägen till bankchef?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet och är intresserad i att läsa ekonomi efter studenten? Mitt mål i framtiden är bankchef. Vilken utbildning är bästa för framtiden och vilken utbildning ska jag välja för vägen dit? /...

   Anna SYV: Hej Alva,jag rekommenderar att du överväger att läsa till Civilekonom eller t.ex som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och... Läs hela svaret
  • David 24 år

   Komplettering matte 3b?

   Hej, Jag tog studenten på ett samhäll/beteendeprogram 2016. Jag tog studenten utan att studera matte 3b med en poäng på omkring 20.5 (inkl merit från språk/engelska). Jag har nu planer på att studera ekonomiprogrammet på högskolan/universitet...

   Anna SYV: Hejsan,svar från din fråga 1 är att du måste ha godkänt betyg i matte 3b (eller 3c) och betyg kan du skaffa dig även genom en prövning.Se gärna information på... Läs hela svaret
  • Emma 15 år

   Om jag aldrig klarar matten men vill gå konstnärlig utbildning?

   Finns det några andra sätt att komma in på ett nationellt program än via Introduktionsprogram om man har ett funktionshinder? Ett hinder som gör att man kanske aldrig kommer att klara alla av de tre viktigaste ämnena svenska, engelska och matte? Finns det några skolor med program som gör...

   Mikael SYV: Problemet är att gymnasieskola har som mål att ge eleverna Examensbevis och det blir omöjligt utan godkända betyg i svenska, eng och matte. Du frågar om undantag, och... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga