Niklas 31 år
  Hej,
  Jag tog studenten 2009 och hade då 4 stycken IG och fick ett samlat betygsdokument. Jag har nu precis läst klart dessa på komvux, distans. Jag tänkte nu ansöka om slutbetyg.
  Men i mitt samlade betygsdokument har jag 4 stycken ämnen jag fått godkänt i:
  Folkhälsokunskap
  Filosofi A
  Kultur-Idéhistoria
  Rättskunskap
  I resterande ämnen har jag erhållit MVG samt A.

  Jag undrar om jag har möjlighet att läsa in två helt nya kurser för att ersätta dessa ämnen jag fått G i. Jag har redan varit i kontakt med en skola och jag kan skriva två prövningar men vill veta om jag sedan kan "ta bort" de ämnena jag enbart erhållit G.

  Hur kan jag annars göra för att få A i samtliga ämnen? Är det till min fördel att jag ännu inte fått ett slutbetyg och har nu möjlighet att laborera?

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Niklas!

  Det är ont om tid innan möjlighet att få ett Slutbetyg upphör helt. Det hoppas jag att du redan vet. Efter 1 juli 2015 får man endast läsa mot en gymnasieexamen.

  Det är Rektor på Komvux som kan bevilja ett undantag och besluta att Slutbetyg kan utfärdas. För ett Slutbetyg från Komvux räcker det med 2350 poäng. Frågan är då om du behöver göra båda prövningar som du planerar nu eller om det räcker med en prövning eller om du kanske inte behöver göra någon prövning alls? Det räcker, som sagt med 2350 poäng. Räkna dina poäng och återkom.

  Bästa hälsningar
  ANNA
  • Niklas Hej Anna,
  • Niklas Jag är medveten om att det är ont om tid och jag är klar, har läst 2350p. Men jag undrar om jag nu har möjlighet att göra två "snabba" prövningar under april eller början på maj och sedan byta ut ämnen jag erhållit G. Är detta möjligt?
  • Anna Ja! det är alldeles rätt! du har förstått det rätt, men du behöver inte nödvändigtvis göra prövningar i just de kurserna, som du fick G i (om inte de är obligatoriska kurser). Du kan göra prövningar i andra kurser, som du inte tidigare har läst - i fall du anser att du har bättre chans att få betyg A i dem. Men det är helt OK att göra prövning i de kurserna där du sedan innan har betyg G också. Har du gjort planering av ett Slutbetyg med SYV på Komvux?
  • Niklas De kurserna som jag har fått G i är icke obligatoriska. Det är inte kärnämnen.
  • Niklas Men är det till min fördel att göra dessa prövningar innan jag får slutbetyg eller kan jag även göra prövningar och byta ut kurser efter att slutbetyget är satt? Ja, jag har pratat med en SYV på Komvux precis innan jag började. Han berättade enbart att jag måste läsa 450p, vilket jag nu gjort.
  • Mikael Inget får ändras i ett Slutbetyg. Om du har betyg på "separata papper" som du lägger till ett Slutbetyg, blir det tilläggskomplettering och du hamnar med det i BII gruppen som oftast får högre antagningsgräns.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!

  Det är vanligt att man gör "planering av ett Slutbetyg" - på en speciell blankett - med SYV på Komvux. SYV sparar en kopia och den studerande sparar sin kopia, då vet alla vad som var planerat. Det är inte obligatoriskt men är en vanlig praxis på Komvux runt om i Sverige.

  Nu är det kanske lite sent att göra en sådan planering, för tiden börjar bli knapp. Det är nu 2,5 månader innan det kan ev. bli för sent att få ut Slutbetyget. Om rektor på Komvux går på semester eller blir sjuk, kan detta utgöra hinder och i värsta fall kanske du inte får ut ditt Slutbetyg.

  Tänkte bara "flagga för" att det verkligen är ont om tid nu & eftersom det inte är någon rättighet att få ett Slutbetyg, utan ett undantag, kan man tyvärr inte hävda så mycket eller kräva ngt. Missar man sista datumet (även om det inte alls är ditt fel) , då får man sen läsa mot Gymnasieexamen, som ställer högre krav.

  Vill inte göra dig ledsen eller arg, "missförstå mig rätt nu" :) men det verkar som så att folk tror ibland att de har "rätt" att få ett Slutbetyg fram till 30 juni i år, men så är inte fallet. Det är verkligen ett undantag som rektor KAN BEVILJA eller AVSLÅ.

  Skynda med dina prövningar - är mitt råd och ansök om Slutbetyget så fort du bara kan.

  Håller tummarna för dig nu!
  Mikael
  • Niklas Hej Mikael, Tack för ditt svar. Jag förstår precis vad du menar och det var av den anledningen som jag satte igång med mina kurser redan under januari. Jag är redan klar, jag kan alltså redan nu, i denna stund ansöka om slutbetyg. Jag har läst 2350p. Men återigen vill jag inte att det skall finnas fyra ämnen som har betyget Godkänt i. Då tänker jag, bör jag inte komplettera med ämnen som jag anser är enklare för mig att erhålla betyget A i och ta bort dessa fyra G. Jag har för avsikt att senare söka in till läkarprogrammet och det krävs som bekant mycket höga betyg. Vad har jag annars för alternativ? (Bortsett från högskoleprovet) Kan jag ta ut slutbetyg och sedan läsa in helt nya ämnen och byta ut mina G om jag får ett högre betyg? Eller kan jag enbart göra prövningar i ämnena jag redan fått G i? Att jag hamnar i B II räknar jag redan med. Förstår du hur jag tänker? Och återigen, stort tack för Era svar. Hälsningar Niklas
  • Marina Slutbetyget "står fast" för all framtid. Alla kurser som läses efter det att man fick ett slutbetyg "hamnar" på separata utbildningsdokument. Här är det lite skillnad - i fall det är NYA KURSER, som inte finns i Slutbetyget, blir det tilläggskomplettering, som påverkar meritvärdet extremt lite (med undantag av Meritkurser/meritpoäng). Om det är samma kurser som redan finns i ett Slutbetyg, då räknas det det HÖGRE BETYGET i stället för det lägre betyget in i ditt Meritvärde. Betyg i samma kurs räknas aldrig 2 ggr. men självaste "pappret" som heter Slutbetyg - kan inte ändras på något sätt. Det får man en gång och för all framtid.
  • Niklas Hej Martina, Jag vill inte att mina kurser "nya" kurser jag tänkt komplettera med hamnar på separata utbildningsdokument. Jag antar isåfall att jag bör göra dessa två prövningar innan jag tar ut ett slutbetyg? Jag vill att mitt slutbetyg inte skall bestå av ämnen jag fått betyget Godkänt i.
  • Niklas En till fråga, vilken kvot hamnar jag i om jag inte gör prövningar? Räknas mitt slutbetyg som att jag kom direkt från gymnasiet? Tack för all hjälp!
  • Anna Om du har ett utbildningsdokument (Slutbetyg) då har du inte kompletterat, och du prövas i BI gruppen.
  • Niklas Tack Anna. Om jag innan jag tar ut ett slutbetyg gör två prövningar och byter ut två ämnen jag fått Godkänt i. Hamnar jag då i BII? Har just nu enbart samlat betygsdokument och vill ha ett så högt snitt som möjligt innan jag tar ut slutbetyg.
  • Mikael I fall du har "ett papper" (och inte flera) där alla dina gymnasiekurser är samlade, då har du INTE kompletterat - och prövas i BI urvalsgruppen.
  • Niklas Tack Mikael, Men i mitt fall antar jag att dem nya kurserna jag läser in kommer hamna i mitt slutbetyg och inte på ett separat papper? Eftersom jag har möjlighet att välja vilka kurser som skall ingå i mitt slutbetyg? Jag behöver verkligen ha högsta snitt. Otroligt tacksam för alla Era svar!
  • Mikael Såg att du är 49 år :) ... är det ngt. mer du undrar, skriv en ny fråga i stället. Nu är det så många svar och kommentarer - att det är svårt att se vad som inte ännu är besvarat. OK?
  • Niklas Råkade av misstag skriva in fel ålder :( (är 25 år gammal) Stort tack för alla svar, har varit till mycket stor hjälp! :) !
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Jacob 21 år

   Funderar på att byta studieort men vill inte förlora min plats?

   Hej, Jag läser min första termin på juristprogrammet i Göteborg. Efter några veckor på programmet känner jag mig lite osäker på om det verkligen är här jag vill plugga. Min första fråga är om det går att byta studieort under programmets gång, dvs. jag läser några kurser här i Göteborg...

   Anna SYV: Hej Jacob,vad Antagning.se har tidigare förklarat för oss är följande: på kurser som ingår i din nuvarande utbildning (det programmet du läser nu) har du... Läs hela svaret
  • Vägledare 50 år

   Vilka lösningar finns om studiemedel är slut?

   Hej, jag undrar om ni har några tips på lösningar i en sådan situation när en person är i slutet av en lång utbildning, t.ex läkarprogrammet, och har en termin kvar på programmet men studiemedel är helt slut. Ska man hoppa av utbildningen, när det är en termin kvar bara? Eller vad ska man göra?...

   Daniel Larsson: Hej och tack för din fråga om studier i situationen när studiemedelsveckorna är slut.Att studiemedel tar slut (veckorna med studiemedel tar slut) borde inte komma som en överraskning.... Läs hela svaret
  • Viktor 19 år

   Jobb utan eftergymnasial utbildning?

   Jag gick naturvetenskapligt program på gymnasiet och tror mig ha valt helt fel utbildning på universitetet. Jag har hittat en annan utbildning som är mycket intressantare, men som tyvärr inte börjar förrän nästa år. Saken är det att jag...

   Anna SYV: Hej Viktor! Kika gärna på en sammanfattning på framtid.se/yrke/gymnasiekompetensyrken där vi listar upp ett stort antal yrken där möjlighet kan finnas att få jobb utan att man på... Läs hela svaret
  • Anonym 22 år

   Tillgodoräkna kurser tandläkarprogrammet?

   Hej! Jag blir förmodligen antagen till tandläkarprogrammet i Göteborg denna vår, men vill helst studera i Malmö. Om jag går en termin i Göteborg, kan jag då tillgodoräkna deras kurser om jag börjar i Malmö till hösten? Hört att det främst är teori i oralhälsa första året, så kanske det går?...

   Anna SYV: Hej,jämför vilka kurser som ingår första terminen i de båda programmen. I vilken ordning man läser kurserna behöver inte vara identiskt på olika lärosäten,... Läs hela svaret
  • Elin 17 år

   Psykologprogrammet utomlands?

   Hej! Jag är väldigt intresserad av att bli psykolog men tror tyvärr inte att mina betyg räcker till så tänker satsa stenhårt på högskoleprovet, men har hört att det är svårt att höja sig där. (Tänker givetvis...

   Anna SYV: Hej Elin!Gör högskoleprovet så många gånger du kan. Har man flera resultat är det högre HP-resultat som gäller.***Vad gäller att med utländsk psykologexamen få jobba... Läs hela svaret
  • Emelie 26 år

   Avslag av csn otillräckliga resultat?

   Hur många YH poäng ersätter en 100 poängs kurs på komvux? Om jag tex saknar 30 YH poäng för att få csn, hur många kurser måste jag läsa då?

   Mikael SYV: På en termin (20veckor) på heltid läser man 100 YH, yrkeshögskolepoäng. På samma tid läser man 400 gymnasiala poäng. Om man tittar endast på studietid eller volym av... Läs hela svaret
  • Agata 21 år

   Påverkas meritpoäng av betyg?

   Hej! Jag undrar om meritpoängen ändras beroende på vilket betyg man får? Jag vill läsa en kurs Moderna Språk 4. Jag vet att man kan få 1 meritpoäng för den kursen. Får man 1 poäng oavsett om man får betyget E eller A i kursen? Eller får man t.ex. 1 meritpoäng om man får betyget A, 0,75...

   Anna SYV: Hej Agata!Du får gärna läsa en sammanfattning på gymnasieGuiden.se/merit där det bl.a förklaras om att betyg i kurser som ger dig meritpoäng räknas även in i ditt... Läs hela svaret
  • Maria 20 år

   Vad ska jag göra för att komma in på Läkarprogrammet?

   Hej! Jag gick ekonomiprogrammet med inriktning juridik på gymnasiet men går nu andra terminen på sjuksköterskeprogrammet. Har alltid velat bli läkare men gav upp pga att jag inte hade tillräckliga betyg, men har nu ångrat mig och vill försöka...

   Anna SYV: Hej Maria!jag vill börja med att "påminna" om att du även kan kika på yrken som Specialistsjuksköterska och Barnmorska, det finns alltså... Läs hela svaret
  • Lina 20 år

   Kan jag läsa om kurser jag redan läst för studieresultat för CSN?

   Jag läser nämligen en 30-poängskurs på högskola nu och är rädd att jag inte kommer klara alla då jag inte alls trivs, men det verkar inte som att jag kan byta kurs nu. Min fråga är om jag kan läsa om gamla gymnasiekurser för att fylla dessa högskolepoäng som jag saknar, för man behöver inte läsa...

   Anna SYV: Hej Lina,jag tror inte du blir antagen till gymnasiala kurser på komvux, om du redan har betygen i samma eller i motsvarande kurser. Jag tycker du kan göra ansökan till... Läs hela svaret
  • Elin 50 år

   Alumner i studiesammanhang?

   Hejsan, jag ser ibland att "alumner" nämns i olika studiesammanhang, men vad betyder det egentligen, vad är alumner?

   Daniel Larsson: Hej Elin!Ordet du undrar över kommer från latinet "alumnus" som kan översättas som lärjunge eller elev.Som det ordet används i svenska språket nu för tiden, så menar man... Läs hela svaret
  • Natalie 25 år

   Läsa behörighet till höskoleingenjör via tekniskt basår eller komvux?

   Hej! Jag läste samhällsvetenskap i gymnasiet och saknar behörighet till de tekniska utbildningarna som finns. Nu är jag intresserad av att plugga högskoleingenjör genom att antingen gå ett tekniskt basår mot högskoleingenjör på KTH och använda mig av garantiplatsen eller läsa upp kurserna som...

   Milla SYV: Hej Natalie,jag vill råda dig att söka läsa kurserna på komvux samtidigt som du även söker till det tekniska basåret på... Läs hela svaret
  • Ebba 21 år

   Spelar det någon roll när, inom ansökningsperioden, man söker?

   Hej! Jag mailade idag med en kursansvarig för en kurs som jag vill gå till våren. I slutet av hennes svar till mig skrev hon att om jag ville läsa kursen rådde hon mig att anmäla mig direkt och inte vänta, eftersom den var väldigt populär. Men visst har jag lika förutsättningar att komma in när...

   Mikael SYV: Vad gäller svenska högskoleutbildningar borde det inte spela roll när inom anmälningsperioden man söker. Det är endast om Sen Anmälan öppnas, efter... Läs hela svaret
  • Linda 45 år

   Kan jag komplettera?

   Hej Jag är utbildad fritidspedagog 120p vid Linköpings universitet med en fil.kand. Jag har 19 års erfarenhet i yrket och skulle nu vilja ändra inriktning men fortfarande ha användning av min kompetens. Jag skulle vilja arbeta som kurator. Nu undrar jag om det finns...

   Anna SYV: Hej Linda!Kort svar på din fråga är - med stor sannolikhet, tyvärr, nej.Förklaringen: det finns olika sorters Kuratorer och sedan beslut fattades att kurator inom hälso- och sjukvården är... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga