Scott 21 år
  Hej!
  Jag är fjorton år och går sista året i grundskolan, 9. Jag har som alla andra svårt att bestämma mig för vilken linje jag ska ta i gymnasiet. Teknik, Sam, Natur.... Det finns så mycket att välja imellan, och alla gymnasium.... Får huvudvärk bara av att tänka på det. Nu har jag och mina föräldrar pratat och jag står med ena foten i teknik, och andra i estet, bild o form. Jag har fortfarande inte bestämt vilken inriktning jag ska ta i teknik med det lutar mot design o produktutveckling eller samhällsbyggande o miljö eller spelutveckling/d- o medieteknik. ( jag vet att det låter som att jag har valt alla teknik-inriktningar.) Ester tycker jag är roligare men teknik får det lättare och jag behöver nog inte lägga till, som jag nog måste göra om jag går estet. Jag skulle vilja bli något av en grafisk formgivare, illustratör, dataspelsutvecklare, arkitekt eller jobba med grafisk design.

  Ska jag välja estet behöva lägga till ämnen men ändå göra det kreativa, eller välja teknik och få en bredare och lättare utbildning, men kanske tröttnar?

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Scott,
  jag har full förståelse för att det är ett viktigt val du har framför dig och att man kan lätt få ont i huvudet av den mängden info- som finns om olika skolor och program. Bra att du har "samlat av det" till två program: Teknik och Estetiska.
  Båda är högskoleförberedande. Inriktning på Estetiska programmet måste du välja från början, men det behöver du inte göra på Teknik /där inriktning läses från å k 2/. Om du väljer söka till en skola som erbjuder flera inriktningar på Teknikprogrammet, som t.ex. de här skolorna:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-odenplan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/internationella-kunskapsgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/design-construction-college-stockholm
  kan du vänta med att bestämma dig till vårterminen i å k 1 - angående inriktningen.

  En fördel med att välja en skola med bara en inriktning på programmet, som t.ex.
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-stockholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden-1
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jb-gymnasiet-stockholm-ny-agare-stiftelsen-stadsmissionens-skola
  är följande: du kommer garanterat läsa just den inriktningen (det som kan annars hända är att för många elever väljer en av inriktningarna och för få elever väljer en annan inriktning - då kan inte alla läsa den inriktning som de önskar; skola kan bestämma sig att "stänga" en av inriktningarna eller "tvångsfördela" elever på inriktningar - t.ex. de med bäst betyg i å k 1 får välja och andra får ta den inriktning som "blir över").

  Se här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/klara-sodra-gymnasium-stockholm en skola som erbjuder profil "Speldesign" på Teknikprogrammet.
  Den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lbs-kreativa-gymnasiet-stockholm erbjuder profil "Spelutveckling" på TE och har bara två program på skolan - Teknik & Estetiska /det är just de två program som du verkar vara intresserad av/.
  Fördelen med att välja en skola som erbjuder båda de programmen, som du är intresserad av är att det finns behöriga lärare på skolan i både tekniska och estetiska ämnen och - eftersom varje elev väljer 200 p. Individuellt val (vilka gymnasiekurser som helst som finns på skolan) - ser jag klara fördelar för dig att satsa på en skola som har både TE och ES.
  Andra tips: se om det finns en passande skola nära din bostad - man blir i längden trött på att pendla långt; gå på Öppet hus och fråga om vilka kurser inom Programfördjupningen och Individuellt val som kommer att erbjudas (be att få en lista på de kurserna); fråga om det blir möjligt att läsa utökade kurser och i så fall hur mycket - 100 p., 200 p. eller 300 p. Utökade kurser är extra tillval och skolan är inte skyldig att erbjuda det, men det är en fördel om du kan få ett löfte om - att i fall du skulle vilja det - till t.ex. å k 2 eller 3, så har du redan ett löfte om att det blir möjligt. Fråga om skolan kan garantera att Engelska 7, Moderna språk (vilka?) från steg 3 samt högre kurser i Matematik - kommer att finnas att lägga till (i fall du skulle vilja senare - till å k 2 eller 3) - detta pga de kurser ger Meritpoäng & höjer Meritvärde - så att det blir lättare att komma in på en högskoleutbildning efter gymnasiet.

  Tips om Yrkeshögskoleutbildningar:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-content-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/digitalstrateg
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/3d-visualisering
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/digital-design-surface-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/cm-education-ab/certifierad-agil-produktagare

  Och så tillbaka - till din ursprungliga fråga: Teknik eller Estetiska programmet?
  På Teknik ingår det tre Mattekurser /avancerat spår/ som obligatoriska.
  På Estetiska är det bara en Matteus /medelsvårt spår/ som är obligatorisk. Högre kurser, dvs Matte 2b, 3b och 4 kan läsas inom Programfördjupningen.
  På Estetiska programmet läser man dubbelt så mycket Historia, som på Teknik.
  På Teknik är Fysik1a, Kemi 1 och Teknik 1 - obligatoriska kurser
  och på Estetiska är det (i stället) Estetisk kommunikation1 och Konstarterna&samhället - som är obligatoriska kurser.
  Jag hittade 16 skolor i Stockholm som erbjuder Teknik och 15 skolor som erbjuder Estetiska /inriktning Estetik&Media/.
  En del skolor erbjuder Estetiska men ej Teknik, som t.ex.: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/snitz-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/s-t-eriks-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-stockholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kungstensgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kulturama-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/globala-gymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fryshusets-gymnasium

  Andra skolor erbjuder både Teknik & Estetiska, vilket för dig - enligt min mening - är mer fördelaktigt:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden-1
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jb-gymnasiet-stockholm-ny-agare-stiftelsen-stadsmissionens-skola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-odenplan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-stockholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nti-gymnasiet-stockholm

  Om jag räknade rätt, så är det 23 skolor i Stockholm som erbjuder TE och/eller Estetiska programmet /Estetik&Media/; 8 av dem har TE och ES /estetik&media/ i sitt utbud. Jag råder dig att titta på alla presentationer av skolorna på www.gymnasieguiden.se och gå på så många Öppet hus som du orkar och hinner. Återkom gärna längre fram och berätta hur det går.

  Lycka till!
  Liselotte SYV
  P.S: Det som är roligast är ofta också BÄST för studierna - för att man uppnår bättre resultat om man har roligt, man mår som bäst och orkar mer - och om man är pigg och glad kan man läsa på egen hand och tenta av kurserna /genom t.ex. Särskild prövning/. Matte kan du läsa på egen hand med hjälp av www.mattecentrum.se. Det är kostnadsfritt och de har både internetkurser och Räknestugorna. Om du skulle hitta ngt. annat sätt att på egen hand läsa matte eller andra ämnen - får du gärna tipsa oss! *L* ;-)
  • Scott Tack så jätte mycket!!! Hjälpte verkligen:)
  • Liselotte Vi på Fragasyv.se är glada om vi kan hjälpa dig i din studieplanering! ;-) Lycka till!

  Frågor och svar

  • Ali 23 år

   Modersmål och prövning i det?

   Hej. Jag läste modersmål tvåspråkigt steg 1,2,3 under gymnasiet(istället för moderna språk). Jag har också gjort prövning i mitt modersmål steg 4(som moderna språk) och kmr få meritpoäng på det. Kommer de betyg som jag fick i modersmål 1,2,3 att räknas in i mitt jämförelsetal eller kommer de att...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Zi 17 år

   Borde jag vara orolig?

   Hej! Jag vill gå estetik och media (Film & TV-produktion) på ett gymnasium som heter LBS Mediegymnasiet i Göteborg. Förra året var medelpoäng 229.75 och antagningsgränsen på 175 poäng. Just nu har jag 230 i meritpoäng, borde jag vara...

   Anna SYV: Hejsan,enligt info i din fråga så ser det bra ut. Jag tycker du har god chans att komma in. Vi håller tummarna!Oavsett det, så råder jag dig att som andra-, tredje, fjärde o s v alternativ lägga... Läs hela svaret
  • Ali 19 år

   Vart hämtar man sin gymnasieexamen efter komplettering av studiebevis?

   Hej!! Min fråga är om man springer ut 3an med ett studiebevis och sedan kompletterar upp till gymnasieexamen via sommarskola eller komvux i så fall vart hämtar man ut sitt gymnasieexamen ifrån?

   Anna SYV: Hej Ali,om man läser upp kurser och uppnår kraven för examensbevis på komvux, då begär man få ut sitt examensbevis från komvux; man kan... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Vilka kurser kan jag läsa?

   Hej! Jag tid studenten under sommaren 2019 och nu när jag har arbetat ett litet tag så känner jag att jag vill börja studera igen. Men grejen är att då jag gick på gymnasiet så fick jag f i matte 2b vilket ledde till att jag inte ens gick matte 3b....

   Anna SYV: Hej Anna,du uppger inte i din fråga om du fick Examensbevis eller studiebevis.Studiebevis ger inte grundläggande behörighet till högskolestudier i Sverige.Om du fick examensbevis från Ekonomiprogrammet,... Läs hela svaret
  • Samira 13 år

   Behöver man gå Barn och fritid om man vill bli dagislärare?

   Hej! Jag har en fråga behöver man gå barn och fritid för att bli dagislärare? Om man är utbildad till sjuksköterska skulle man kunna jobba som dagislärare då?

   Anna SYV: Hej Samira,kika på yrket Förskollärare; på en förskola jobbar även Barnskötare och Specialistbarnskötare + finns även "övrig personal", som t.ex... Läs hela svaret
  • Ida 22 år

   Gymnasiearbete företagsprojekt frågeställningar?

   Hej! Jag tänkte skriva ett gymnasiearbete och samverka med ett företag för att skapa ett mindre projekt. Jag funderar på att inrikta mig på marknadsföring/reklam, vilka frågeställningar skulle man kunna använda sig av då?

   Anna SYV: Hej Ida,om du i ditt gymnasiearbete kommer att samverka med ett företag, då är det bra att ta in det företagets behov, tycker jag: vad säger företaget att de vill ha hjälp... Läs hela svaret
  • Samira 13 år

   Kan man gå en annan linje än natur för att bli läkare?

   Jag skulle gärna vilja bli någon fotm av läkare spelar ingen roll vilken men ändå läkare men jag läser överallt att man måste gå natur då men jag vill inte riktigt gå natur. Min mamma sa att det finns en linje man kan gå ås att mna bli typ barnläkare eller sjuksköterska, vilken linje är det? har...

   Anna SYV: Hej Samira,det finns många olika yrken inom Hälso- och Sjukvård, kika gärna på framtid.se/yrken/halsa-sjukvard men alla läkaryrken i Sverige kräver i grunden... Läs hela svaret
  • Oskar 21 år

   Tips på extra kurser inom personfrågor?

   Hej! Jag studerar just nu ett kandidatprogram i företagsekonomi på helfart. I framtiden skulle jag dock mer vilja ägna mig åt personalfrågor, rekrytering eller liknande och skulle vilja läsa till någon kurs parallellt inom det området. Är det några specifika kurser ni rekommenderar som ger...

   Anna SYV: Hej,jag börjar med att svara på din fråga om studiemedel: man får ej mer i studiemedel om man läser på mer än heltid; alltså studiemedel för heltidsstudier (100% av... Läs hela svaret
  • sofia 20 år

   byta gymnasiet val?

   Hej, Just nu går jag i första året i gymnasium och Jag läser samhälle, jag inte alls vill läsa samhälle och min fråga är att om jag kan byta från samhälle till vuxenutbildning tandläkare program? hur mycket poäng...

   Anna SYV: Hej Sofia,det är viktigt att veta när du fyller 20 år. Är du redan 20 år eller fyller 20 år under kalenderåret 2020?Allmänt gäller:för att komma in på Tandläkarprogrammet... Läs hela svaret
  • R 17 år

   Studera under sommaren för att få högstadie poäng?

   Jag studerade matte, svenska, engelska och kinesiska för nian på Sofia Distans men inga andra ämnen och där för är inte behörig för gymnasiet eller folkhögskola. Jag hittade att det finns något som heter “introduktionskurser” som...

   Anna SYV: Hej R,ang. folkhögskolestudierDet går att börja på grundskolenivå på en folkhögskola för att sedan gå upp till gymnasienivå. Åldersmässigt... Läs hela svaret
  • Viktoria 27 år

   från samhälleprogrammet till läkarprogrammet, är det möjligt?

   Hejsan, jag har pluggat klart samhälle inriktning språk på gymnasiet. Har naturkunskap B och Matte B. Om jag skulle vilja komma in på läkarprogrammet, vad skulle gälla? Skulle jag behöva plugga upp till Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4 på...

   Daniel Larsson: Hej Viktoria,Du behöver skaffa dig kunskaperna och betygen motsvarande fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4. Det kan du göra antingen på komvux, genom prövningar eller... Läs hela svaret
  • Mikael 20 år

   Kan jag läsa A-spår?

   Hej! Mitt program är naturvetenskap och jag har funderat på att läsa matte 2a istället för matte 2c. Kan jag göra det eller behöver jag läsa på C-spår? Detta är för att jag har lite svårt för matte och det är...

   Daniel Larsson: Hej, Mikael!Svar på din fråga beror på flera olika saker. Du skriver "mitt program är naturvetenskap" och jag ser att du är 20 år, men jag vet ändå inte om du läser på... Läs hela svaret
  • Ehlin 18 år

   Djurskyddsinspektör ?

   Hej, jag skulle vilja utbilda mig som djurskyddsinspektör och funderar kring vägen dit. Måste jag utbilda mig till agronom först eller räcker en utbildning som lantmästare? Hur går jag till väga efter det? Mvh

   Milla SYV: Hej Ehlin, på Framtid.se/yrke/djurskyddsinspektor avsnitt UTBILNDING står det info om utbildningar som kan leda till möjlighet att i Sverige  få jobba som Djurskyddsinspektör.I platsannonser... Läs hela svaret
  • Miriam 21 år

   Vart finns det Basmedicin?

   Hej, jag läser till Fytoterapeut men jag behöver grundläggande utbildning om medicin. Basmedicinen som det kallas. Jag undrar om det finns på distans och om det är CSN berättigad?

   Mikael SYV: Hej Miriam,det första jag tänker på: om du Inom din utbildning till Fytoterapeut behöver vissa kunskaper, t.ex i "basmedicin", då borde de utbildningsansvariga för din utbildning kunna ge dig info om... Läs hela svaret
  • Ali 23 år

   Meritpoäng i flera kurser ?

   Hej SYV! Jag ska söka till datateknik i hösten och man kan få meritpoäng i bl.a. matte 5, eng 7, moderna språk steg 3, 4 , 5. Problemet är att jag har betyg i alla dessa ämne som ger mig över 3 meritpoäng vilket är inte möjligt då...

   Mikael SYV: Hej Ali,antagning.se räknar till din fördel. Om det är möjligt att välja räkna in de kurser i vilka du har högre betyg och låta bli räkna in de kurser i vilka du har lägre betyg,... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga