Scott 20 år
  Hej!
  Jag är fjorton år och går sista året i grundskolan, 9. Jag har som alla andra svårt att bestämma mig för vilken linje jag ska ta i gymnasiet. Teknik, Sam, Natur.... Det finns så mycket att välja imellan, och alla gymnasium.... Får huvudvärk bara av att tänka på det. Nu har jag och mina föräldrar pratat och jag står med ena foten i teknik, och andra i estet, bild o form. Jag har fortfarande inte bestämt vilken inriktning jag ska ta i teknik med det lutar mot design o produktutveckling eller samhällsbyggande o miljö eller spelutveckling/d- o medieteknik. ( jag vet att det låter som att jag har valt alla teknik-inriktningar.) Ester tycker jag är roligare men teknik får det lättare och jag behöver nog inte lägga till, som jag nog måste göra om jag går estet. Jag skulle vilja bli något av en grafisk formgivare, illustratör, dataspelsutvecklare, arkitekt eller jobba med grafisk design.

  Ska jag välja estet behöva lägga till ämnen men ändå göra det kreativa, eller välja teknik och få en bredare och lättare utbildning, men kanske tröttnar?

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Scott,
  jag har full förståelse för att det är ett viktigt val du har framför dig och att man kan lätt få ont i huvudet av den mängden info- som finns om olika skolor och program. Bra att du har "samlat av det" till två program: Teknik och Estetiska.
  Båda är högskoleförberedande. Inriktning på Estetiska programmet måste du välja från början, men det behöver du inte göra på Teknik /där inriktning läses från å k 2/. Om du väljer söka till en skola som erbjuder flera inriktningar på Teknikprogrammet, som t.ex. de här skolorna:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-odenplan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/internationella-kunskapsgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/design-construction-college-stockholm
  kan du vänta med att bestämma dig till vårterminen i å k 1 - angående inriktningen.

  En fördel med att välja en skola med bara en inriktning på programmet, som t.ex.
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-stockholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden-1
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jb-gymnasiet-stockholm-ny-agare-stiftelsen-stadsmissionens-skola
  är följande: du kommer garanterat läsa just den inriktningen (det som kan annars hända är att för många elever väljer en av inriktningarna och för få elever väljer en annan inriktning - då kan inte alla läsa den inriktning som de önskar; skola kan bestämma sig att "stänga" en av inriktningarna eller "tvångsfördela" elever på inriktningar - t.ex. de med bäst betyg i å k 1 får välja och andra får ta den inriktning som "blir över").

  Se här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/klara-sodra-gymnasium-stockholm en skola som erbjuder profil "Speldesign" på Teknikprogrammet.
  Den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lbs-kreativa-gymnasiet-stockholm erbjuder profil "Spelutveckling" på TE och har bara två program på skolan - Teknik & Estetiska /det är just de två program som du verkar vara intresserad av/.
  Fördelen med att välja en skola som erbjuder båda de programmen, som du är intresserad av är att det finns behöriga lärare på skolan i både tekniska och estetiska ämnen och - eftersom varje elev väljer 200 p. Individuellt val (vilka gymnasiekurser som helst som finns på skolan) - ser jag klara fördelar för dig att satsa på en skola som har både TE och ES.
  Andra tips: se om det finns en passande skola nära din bostad - man blir i längden trött på att pendla långt; gå på Öppet hus och fråga om vilka kurser inom Programfördjupningen och Individuellt val som kommer att erbjudas (be att få en lista på de kurserna); fråga om det blir möjligt att läsa utökade kurser och i så fall hur mycket - 100 p., 200 p. eller 300 p. Utökade kurser är extra tillval och skolan är inte skyldig att erbjuda det, men det är en fördel om du kan få ett löfte om - att i fall du skulle vilja det - till t.ex. å k 2 eller 3, så har du redan ett löfte om att det blir möjligt. Fråga om skolan kan garantera att Engelska 7, Moderna språk (vilka?) från steg 3 samt högre kurser i Matematik - kommer att finnas att lägga till (i fall du skulle vilja senare - till å k 2 eller 3) - detta pga de kurser ger Meritpoäng & höjer Meritvärde - så att det blir lättare att komma in på en högskoleutbildning efter gymnasiet.

  Tips om Yrkeshögskoleutbildningar:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-content-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/digitalstrateg
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/3d-visualisering
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/digital-design-surface-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/cm-education-ab/certifierad-agil-produktagare

  Och så tillbaka - till din ursprungliga fråga: Teknik eller Estetiska programmet?
  På Teknik ingår det tre Mattekurser /avancerat spår/ som obligatoriska.
  På Estetiska är det bara en Matteus /medelsvårt spår/ som är obligatorisk. Högre kurser, dvs Matte 2b, 3b och 4 kan läsas inom Programfördjupningen.
  På Estetiska programmet läser man dubbelt så mycket Historia, som på Teknik.
  På Teknik är Fysik1a, Kemi 1 och Teknik 1 - obligatoriska kurser
  och på Estetiska är det (i stället) Estetisk kommunikation1 och Konstarterna&samhället - som är obligatoriska kurser.
  Jag hittade 16 skolor i Stockholm som erbjuder Teknik och 15 skolor som erbjuder Estetiska /inriktning Estetik&Media/.
  En del skolor erbjuder Estetiska men ej Teknik, som t.ex.: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/snitz-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/s-t-eriks-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-stockholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kungstensgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kulturama-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/globala-gymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fryshusets-gymnasium

  Andra skolor erbjuder både Teknik & Estetiska, vilket för dig - enligt min mening - är mer fördelaktigt:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden-1
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jb-gymnasiet-stockholm-ny-agare-stiftelsen-stadsmissionens-skola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-odenplan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-stockholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nti-gymnasiet-stockholm

  Om jag räknade rätt, så är det 23 skolor i Stockholm som erbjuder TE och/eller Estetiska programmet /Estetik&Media/; 8 av dem har TE och ES /estetik&media/ i sitt utbud. Jag råder dig att titta på alla presentationer av skolorna på www.gymnasieguiden.se och gå på så många Öppet hus som du orkar och hinner. Återkom gärna längre fram och berätta hur det går.

  Lycka till!
  Liselotte SYV
  P.S: Det som är roligast är ofta också BÄST för studierna - för att man uppnår bättre resultat om man har roligt, man mår som bäst och orkar mer - och om man är pigg och glad kan man läsa på egen hand och tenta av kurserna /genom t.ex. Särskild prövning/. Matte kan du läsa på egen hand med hjälp av www.mattecentrum.se. Det är kostnadsfritt och de har både internetkurser och Räknestugorna. Om du skulle hitta ngt. annat sätt att på egen hand läsa matte eller andra ämnen - får du gärna tipsa oss! *L* ;-)
  • Scott Tack så jätte mycket!!! Hjälpte verkligen:)
  • Liselotte Vi på Fragasyv.se är glada om vi kan hjälpa dig i din studieplanering! ;-) Lycka till!

  Frågor och svar

  • David 39 år

   Gymnasiearbete på Komvux?

   Hej, Jag har läst att en gymnasieexamen ifrån Komvux skall bestå av 2400 gymnasiepoäng, ingår gymnasiearbetet i dessa 2400 poäng? Dvs en gymnasieexamen ifrån Komvux består av 2300 poäng lästa kurser samt en gymnasiearbete på 100 poäng?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Silvia 17 år

   Vilka utbildningar skulle kunna passa mig?

   Är intresserad av språk, att skriva (är väldigt introvert), tala inför publik (förberett tal), programmering samt design (webbsidor, kanske spel/animationer). Jag kommunicerar bäst skriftligt, men tycker även om att hålla informerande tal framför publik. Kan tänka mig skriva lite vad som helst....

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elin 19 år

   Hinner jag läsa matte 3?

   Hej, Jag har ett par månader efter studenten insett att jag kan ha tillräckligt höga gymnasiebetyg för att komma in på arkitektutbildningen i Umeå. Jag har inte läst in matte 3b som krävs och just nu går jag på folkhögskola i Frankrike som jag kom in på innan betygen färdigställdes. Jag skulle...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lara 15 år

   Hur påverkas mina meriter av språkval?

   Hej, jag går i nian och funderar kring mina meritpoäng. Jag har under ett tag funderat på att sluta på spanska och börja med modersmål istället, men när jag räknade ut hur mina meritpoäng skulle påverkas så såg jag att man inte får lika mycket merit för modersmål som för spanska. Så man kan...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Nicole 20 år

   Vilken behörighet krävs till högskolan?

   Hej! Jag fick godkänt betyg i Matte 2a i gymnasiet, nu pluggar jag Matte 3c på Komvux så jag kan få behörighet för högskoleingenjör. Min fråga är då om jag är behörig för högskoleingenjör? Jag har...

   Vägledare Anonym: Hej Nicole, ofta krävs det matematik 4 för behörighet till Hgskoleingenjörsprogrammen, men den här utbildning accepterar lägre matte-behörighet, matte 3c. Det är alltså... Läs hela svaret
  • Omar 17 år

   Hur lång tid tar det att läsa kurser i komvux?

   Hej jag går i el och energi programmet i första året. Jag komme rinte kunna bli behörig till höskolan men jag tänkte lästa några kurser i komvux i framtiden. Jag vill läsa programvaruteknik i framtiden men den har också kunskaper och dessa...

   Liselotte Johansson: Hej, Omar,om du på gymnasiet läser matte 1a, men sedan vill få godkänt betyg i matte 3, så behöver du på komvux läsa matte 2 och sedan 3. Det är två stycken... Läs hela svaret
  • Anne 32 år

   Utbilda mig till Dermatologist?

   Jag jobbar som hud och laser terapeut och skulle vilja vidareutbilda mig till dermatolog. Min fråga är om jag först måste läsa 5 år på läkar linjen för att sedan specielisera mig till Dermatolog? Mycket tacksam för svar Ann

   Liselotte Johansson: Hej Anne,DermatoIog är en hudIäkare. Det är en speciaIistIäkare (speciaIist i hudsjukdomar och hudåkommor tiII föIjd av aIIergiska reaktioner, sjukdomar eIIer skador, t.ex brännskador, skott-... Läs hela svaret
  • Hanna 21 år

   Lägga upp sin egen magister?

   Hej! Jag undrar hur man gör för att skapa sin egna magisterutbildning (förutsatt att man redan har en kandidat-/högskoleingenjörexamen redan). Hur vet jag vilka kurser som jag kan välja bland? Finns det vissa krav på vilka kurser som måste ingå...

   Liselotte Johansson: Hej Hanna,magisterexamen får man efter att ha genomgått ett påbyggnadsprogram på 60 hp (ett års studier på heltid) efter det att man redan har kandidatexamen; alltså är det... Läs hela svaret
  • Johannes 22 år

   Lärare eller studie- och yrkesvägledare?

   Hej! Jag går i tankarna om att bli lärare eller studie- och yrkesvägledare. Jag har alltid varit intresserad av språk, andra kulturer och människor så just nu funderar jag på att bli antingen språklärare eller studie- och yrkesvägledare...

   Liselotte Johansson: Hej Johannes,kika gärna på yrke/internationell-samordnareEn "internationell koordinator" är i Sverige ett icke-reglerat yrke, alltså det är de som anställer som bestämmer vilken... Läs hela svaret
  • Elma 17 år

   Finns kriminologi utbildningen i Göteborg?

   Hej! Jag undrar om kriminologi utbildningen finns i Göteborg? Jag har hittat olika på många sidor?

   Liselotte Johansson: Hej Elma, utbildningsutbud förändras. Om du är 17 år idag, kommer du troligtvis kunna söka till högskola/universitet till hösten 2021 eller ännu senare och vi vet idag... Läs hela svaret
  • Ulrika 36 år

   Bästa kombinationen för samhällslärare?

   Hej! Jag läser påbyggnadsprogrammet till lärare och kommer bli behörig i ämnet samhällskunskap för gymnasiet. Men för att bli anställningsbar bör jag troligtvis läsa in ytterligare ett ämne - vilken kombination rekommenderar du?

   Liselotte Johansson: Hej Ulrika,det kan vara smart att välja ett ämne som är obligatoriskt att läsa på alla gymnasieprogram, som t.ex svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, religionskunskap,... Läs hela svaret
  • Frida 20 år

   Behöver jag något mer?

   Hej! Jag studerar på lunds universitet på miljö och hälsoskyddsprogrammet. Jag har planer på att arbeta som djurskyddsinspektör i framtiden och undrar om detta programmet räcker för att få det jag behöver eller om jag behöver...

   Liselotte Johansson: Hej Frida,just nu kan jag på www.arbetsformedlingen.se hitta endast en annons - jobbet som Djurskyddshandläggare och ej några Djurskyddsinspektörer... frågan är då om det är samma yrke eller... Läs hela svaret
  • Henrik 27 år

   Bedömning av lärare sannolikt felaktig, vad gör man?

   Hej! Jag har precis fått ett betyg i svenska 3 där jag fått D på nationella provet och E på den vetenskapliga texten. För mig låter det osannolikt då jag i alla andra ämnen, biologi, kemi, matematik, samhälle, religion, svenska 2 och...

   Liselotte Johansson: Hej Henrik,det är Rektorn som är ytterst ansvarig på en utbildningsenhet. Så, om du först pratar med läraren men ej får den förklaringen som du kan... Läs hela svaret
  • Lars 73 år

   Övre åldersgräns på Komvux?

   Jag är 73 år och skulle vilja läsa på Komvux. I första hand språk men även andra ämnen är av intresse. Finns det någon övre åldersgräns för studier på Komvux? Min granne är intresserad av IT!

   Milla SYV: Hej Lars, det finns ingen Övre åldersgräns - alla som är över 20 år får söka och kan bli antagna till komvux. Om det är studier på gymnasial nivå, är det i den... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga