Scott 22 år
  Hej!
  Jag är fjorton år och går sista året i grundskolan, 9. Jag har som alla andra svårt att bestämma mig för vilken linje jag ska ta i gymnasiet. Teknik, Sam, Natur.... Det finns så mycket att välja imellan, och alla gymnasium.... Får huvudvärk bara av att tänka på det. Nu har jag och mina föräldrar pratat och jag står med ena foten i teknik, och andra i estet, bild o form. Jag har fortfarande inte bestämt vilken inriktning jag ska ta i teknik med det lutar mot design o produktutveckling eller samhällsbyggande o miljö eller spelutveckling/d- o medieteknik. ( jag vet att det låter som att jag har valt alla teknik-inriktningar.) Ester tycker jag är roligare men teknik får det lättare och jag behöver nog inte lägga till, som jag nog måste göra om jag går estet. Jag skulle vilja bli något av en grafisk formgivare, illustratör, dataspelsutvecklare, arkitekt eller jobba med grafisk design.

  Ska jag välja estet behöva lägga till ämnen men ändå göra det kreativa, eller välja teknik och få en bredare och lättare utbildning, men kanske tröttnar?

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Scott,
  jag har full förståelse för att det är ett viktigt val du har framför dig och att man kan lätt få ont i huvudet av den mängden info- som finns om olika skolor och program. Bra att du har "samlat av det" till två program: Teknik och Estetiska.
  Båda är högskoleförberedande. Inriktning på Estetiska programmet måste du välja från början, men det behöver du inte göra på Teknik /där inriktning läses från å k 2/. Om du väljer söka till en skola som erbjuder flera inriktningar på Teknikprogrammet, som t.ex. de här skolorna:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-odenplan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/internationella-kunskapsgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/design-construction-college-stockholm
  kan du vänta med att bestämma dig till vårterminen i å k 1 - angående inriktningen.

  En fördel med att välja en skola med bara en inriktning på programmet, som t.ex.
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-stockholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden-1
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jb-gymnasiet-stockholm-ny-agare-stiftelsen-stadsmissionens-skola
  är följande: du kommer garanterat läsa just den inriktningen (det som kan annars hända är att för många elever väljer en av inriktningarna och för få elever väljer en annan inriktning - då kan inte alla läsa den inriktning som de önskar; skola kan bestämma sig att "stänga" en av inriktningarna eller "tvångsfördela" elever på inriktningar - t.ex. de med bäst betyg i å k 1 får välja och andra får ta den inriktning som "blir över").

  Se här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/klara-sodra-gymnasium-stockholm en skola som erbjuder profil "Speldesign" på Teknikprogrammet.
  Den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lbs-kreativa-gymnasiet-stockholm erbjuder profil "Spelutveckling" på TE och har bara två program på skolan - Teknik & Estetiska /det är just de två program som du verkar vara intresserad av/.
  Fördelen med att välja en skola som erbjuder båda de programmen, som du är intresserad av är att det finns behöriga lärare på skolan i både tekniska och estetiska ämnen och - eftersom varje elev väljer 200 p. Individuellt val (vilka gymnasiekurser som helst som finns på skolan) - ser jag klara fördelar för dig att satsa på en skola som har både TE och ES.
  Andra tips: se om det finns en passande skola nära din bostad - man blir i längden trött på att pendla långt; gå på Öppet hus och fråga om vilka kurser inom Programfördjupningen och Individuellt val som kommer att erbjudas (be att få en lista på de kurserna); fråga om det blir möjligt att läsa utökade kurser och i så fall hur mycket - 100 p., 200 p. eller 300 p. Utökade kurser är extra tillval och skolan är inte skyldig att erbjuda det, men det är en fördel om du kan få ett löfte om - att i fall du skulle vilja det - till t.ex. å k 2 eller 3, så har du redan ett löfte om att det blir möjligt. Fråga om skolan kan garantera att Engelska 7, Moderna språk (vilka?) från steg 3 samt högre kurser i Matematik - kommer att finnas att lägga till (i fall du skulle vilja senare - till å k 2 eller 3) - detta pga de kurser ger Meritpoäng & höjer Meritvärde - så att det blir lättare att komma in på en högskoleutbildning efter gymnasiet.

  Tips om Yrkeshögskoleutbildningar:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-content-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/digitalstrateg
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/3d-visualisering
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/digital-design-surface-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/cm-education-ab/certifierad-agil-produktagare

  Och så tillbaka - till din ursprungliga fråga: Teknik eller Estetiska programmet?
  På Teknik ingår det tre Mattekurser /avancerat spår/ som obligatoriska.
  På Estetiska är det bara en Matteus /medelsvårt spår/ som är obligatorisk. Högre kurser, dvs Matte 2b, 3b och 4 kan läsas inom Programfördjupningen.
  På Estetiska programmet läser man dubbelt så mycket Historia, som på Teknik.
  På Teknik är Fysik1a, Kemi 1 och Teknik 1 - obligatoriska kurser
  och på Estetiska är det (i stället) Estetisk kommunikation1 och Konstarterna&samhället - som är obligatoriska kurser.
  Jag hittade 16 skolor i Stockholm som erbjuder Teknik och 15 skolor som erbjuder Estetiska /inriktning Estetik&Media/.
  En del skolor erbjuder Estetiska men ej Teknik, som t.ex.: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/snitz-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/s-t-eriks-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-stockholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kungstensgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kulturama-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/globala-gymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fryshusets-gymnasium

  Andra skolor erbjuder både Teknik & Estetiska, vilket för dig - enligt min mening - är mer fördelaktigt:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden-1
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jb-gymnasiet-stockholm-ny-agare-stiftelsen-stadsmissionens-skola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-odenplan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-stockholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nti-gymnasiet-stockholm

  Om jag räknade rätt, så är det 23 skolor i Stockholm som erbjuder TE och/eller Estetiska programmet /Estetik&Media/; 8 av dem har TE och ES /estetik&media/ i sitt utbud. Jag råder dig att titta på alla presentationer av skolorna på www.gymnasieguiden.se och gå på så många Öppet hus som du orkar och hinner. Återkom gärna längre fram och berätta hur det går.

  Lycka till!
  Liselotte SYV
  P.S: Det som är roligast är ofta också BÄST för studierna - för att man uppnår bättre resultat om man har roligt, man mår som bäst och orkar mer - och om man är pigg och glad kan man läsa på egen hand och tenta av kurserna /genom t.ex. Särskild prövning/. Matte kan du läsa på egen hand med hjälp av www.mattecentrum.se. Det är kostnadsfritt och de har både internetkurser och Räknestugorna. Om du skulle hitta ngt. annat sätt att på egen hand läsa matte eller andra ämnen - får du gärna tipsa oss! *L* ;-)
  • Scott Tack så jätte mycket!!! Hjälpte verkligen:)
  • Liselotte Vi på Fragasyv.se är glada om vi kan hjälpa dig i din studieplanering! ;-) Lycka till!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga