Scott 20 år
  Hej!
  Jag är fjorton år och går sista året i grundskolan, 9. Jag har som alla andra svårt att bestämma mig för vilken linje jag ska ta i gymnasiet. Teknik, Sam, Natur.... Det finns så mycket att välja imellan, och alla gymnasium.... Får huvudvärk bara av att tänka på det. Nu har jag och mina föräldrar pratat och jag står med ena foten i teknik, och andra i estet, bild o form. Jag har fortfarande inte bestämt vilken inriktning jag ska ta i teknik med det lutar mot design o produktutveckling eller samhällsbyggande o miljö eller spelutveckling/d- o medieteknik. ( jag vet att det låter som att jag har valt alla teknik-inriktningar.) Ester tycker jag är roligare men teknik får det lättare och jag behöver nog inte lägga till, som jag nog måste göra om jag går estet. Jag skulle vilja bli något av en grafisk formgivare, illustratör, dataspelsutvecklare, arkitekt eller jobba med grafisk design.

  Ska jag välja estet behöva lägga till ämnen men ändå göra det kreativa, eller välja teknik och få en bredare och lättare utbildning, men kanske tröttnar?

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Scott,
  jag har full förståelse för att det är ett viktigt val du har framför dig och att man kan lätt få ont i huvudet av den mängden info- som finns om olika skolor och program. Bra att du har "samlat av det" till två program: Teknik och Estetiska.
  Båda är högskoleförberedande. Inriktning på Estetiska programmet måste du välja från början, men det behöver du inte göra på Teknik /där inriktning läses från å k 2/. Om du väljer söka till en skola som erbjuder flera inriktningar på Teknikprogrammet, som t.ex. de här skolorna:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-odenplan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/internationella-kunskapsgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/design-construction-college-stockholm
  kan du vänta med att bestämma dig till vårterminen i å k 1 - angående inriktningen.

  En fördel med att välja en skola med bara en inriktning på programmet, som t.ex.
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-stockholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden-1
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jb-gymnasiet-stockholm-ny-agare-stiftelsen-stadsmissionens-skola
  är följande: du kommer garanterat läsa just den inriktningen (det som kan annars hända är att för många elever väljer en av inriktningarna och för få elever väljer en annan inriktning - då kan inte alla läsa den inriktning som de önskar; skola kan bestämma sig att "stänga" en av inriktningarna eller "tvångsfördela" elever på inriktningar - t.ex. de med bäst betyg i å k 1 får välja och andra får ta den inriktning som "blir över").

  Se här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/klara-sodra-gymnasium-stockholm en skola som erbjuder profil "Speldesign" på Teknikprogrammet.
  Den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lbs-kreativa-gymnasiet-stockholm erbjuder profil "Spelutveckling" på TE och har bara två program på skolan - Teknik & Estetiska /det är just de två program som du verkar vara intresserad av/.
  Fördelen med att välja en skola som erbjuder båda de programmen, som du är intresserad av är att det finns behöriga lärare på skolan i både tekniska och estetiska ämnen och - eftersom varje elev väljer 200 p. Individuellt val (vilka gymnasiekurser som helst som finns på skolan) - ser jag klara fördelar för dig att satsa på en skola som har både TE och ES.
  Andra tips: se om det finns en passande skola nära din bostad - man blir i längden trött på att pendla långt; gå på Öppet hus och fråga om vilka kurser inom Programfördjupningen och Individuellt val som kommer att erbjudas (be att få en lista på de kurserna); fråga om det blir möjligt att läsa utökade kurser och i så fall hur mycket - 100 p., 200 p. eller 300 p. Utökade kurser är extra tillval och skolan är inte skyldig att erbjuda det, men det är en fördel om du kan få ett löfte om - att i fall du skulle vilja det - till t.ex. å k 2 eller 3, så har du redan ett löfte om att det blir möjligt. Fråga om skolan kan garantera att Engelska 7, Moderna språk (vilka?) från steg 3 samt högre kurser i Matematik - kommer att finnas att lägga till (i fall du skulle vilja senare - till å k 2 eller 3) - detta pga de kurser ger Meritpoäng & höjer Meritvärde - så att det blir lättare att komma in på en högskoleutbildning efter gymnasiet.

  Tips om Yrkeshögskoleutbildningar:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-content-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/digitalstrateg
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/3d-visualisering
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-i12/digital-design-surface-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/cm-education-ab/certifierad-agil-produktagare

  Och så tillbaka - till din ursprungliga fråga: Teknik eller Estetiska programmet?
  På Teknik ingår det tre Mattekurser /avancerat spår/ som obligatoriska.
  På Estetiska är det bara en Matteus /medelsvårt spår/ som är obligatorisk. Högre kurser, dvs Matte 2b, 3b och 4 kan läsas inom Programfördjupningen.
  På Estetiska programmet läser man dubbelt så mycket Historia, som på Teknik.
  På Teknik är Fysik1a, Kemi 1 och Teknik 1 - obligatoriska kurser
  och på Estetiska är det (i stället) Estetisk kommunikation1 och Konstarterna&samhället - som är obligatoriska kurser.
  Jag hittade 16 skolor i Stockholm som erbjuder Teknik och 15 skolor som erbjuder Estetiska /inriktning Estetik&Media/.
  En del skolor erbjuder Estetiska men ej Teknik, som t.ex.: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/snitz-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/s-t-eriks-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-stockholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kungstensgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kulturama-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/globala-gymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fryshusets-gymnasium

  Andra skolor erbjuder både Teknik & Estetiska, vilket för dig - enligt min mening - är mer fördelaktigt:
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden-1
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jb-gymnasiet-stockholm-ny-agare-stiftelsen-stadsmissionens-skola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-odenplan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-stockholm
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nti-gymnasiet-stockholm

  Om jag räknade rätt, så är det 23 skolor i Stockholm som erbjuder TE och/eller Estetiska programmet /Estetik&Media/; 8 av dem har TE och ES /estetik&media/ i sitt utbud. Jag råder dig att titta på alla presentationer av skolorna på www.gymnasieguiden.se och gå på så många Öppet hus som du orkar och hinner. Återkom gärna längre fram och berätta hur det går.

  Lycka till!
  Liselotte SYV
  P.S: Det som är roligast är ofta också BÄST för studierna - för att man uppnår bättre resultat om man har roligt, man mår som bäst och orkar mer - och om man är pigg och glad kan man läsa på egen hand och tenta av kurserna /genom t.ex. Särskild prövning/. Matte kan du läsa på egen hand med hjälp av www.mattecentrum.se. Det är kostnadsfritt och de har både internetkurser och Räknestugorna. Om du skulle hitta ngt. annat sätt att på egen hand läsa matte eller andra ämnen - får du gärna tipsa oss! *L* ;-)
  • Scott Tack så jätte mycket!!! Hjälpte verkligen:)
  • Liselotte Vi på Fragasyv.se är glada om vi kan hjälpa dig i din studieplanering! ;-) Lycka till!

  Frågor och svar

  • Alina 16 år

   Frågor angående engineering management yrket?

   Hej jag går första året på gymnasiet i naturvetenskapsprogrammet och jag har nyss fått läsa om yrket som engineering management och blev intresserad. Det fanns inte så mycket info om det och jag vill veta mer om det som ex hur eka jag plugga till det? Vad gör man som engineering management? Jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hanna 19 år

   Kommer jag in på lärarprogrammet?

   Hej! Jag vill läsa gymnasium lärarprogrammet inriktning geografi, religion/samhällskunskap, religion/geografi, matematik i Stockholms Universitet. Jag gick ut vård och omsorgsprogrammet, har läst sam 1a1 + 1a2, naturkunskap 1, engelska 6, historia 1a1, vilka mer ämnen behöver jag ha för att...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Esther 19 år

   Varför ska jag läsa matte 1a?

   Hej! Jag ställde en fråga förut om vad som skulle hända om jag gjorde en prövning i matte 1b (som jag läst tidigare). Då fick jag svaret att jag borde läsa matte 1a istället för att det var lättare. Men jag har inte läst matte 1a... betyder det att jag måste läsa den kursen då? Istället för att...

   Julia SYV: Hej Esther, matematik 1a, 1b och 1c är i princip "samma kurs"; dock a-kurs är lite lättare än b-kurs och c-kurs är svårast. Och så är b-kurserna inom matte lite mer inriktade på... Läs hela svaret
  • Marco 19 år

   Hur man höjer sitt genomsnittliga meritvärde på komvux?

   Hej Fråga Syv Jag tog nyss examen från gymnasiet från den estetiska linjen och vill under två terminer höja mitt meritvärde på komvux. Är det möjligt att man kan läsa t ex Programmering 1&2 och läsa Matte 3 för att höja meritvärdet? Eller gäller detta endast för Matte, Svenska, Engelska...

   Julia SYV: Hej Marco; om du vill höja ditt Meritvärde - så är det att höja de betygen som du redan har i ditt examensbevis som gäller. De nya kurser, som inte redan finns i ditt... Läs hela svaret
  • Enayat 20 år

   Heltids jobb direkt efter gymnasiet?

   Hej jag är 19 år gammal och går på andra år tekniks programmet och läser programmering spåret jag undrar om det finns möjlighet att man få ett heltids jobb med två eller tre år kontrakt direkt efter gymnasiet? alltså jag...

   Anna SYV: Hej Enayat; det är alltså just som Programmerare du vill jobba? Det är alltså inte "vilket jobb som helst" du vill ha direkt efter gymnasiet, utan just som Programmerare? Stämmer... Läs hela svaret
  • Taleb 20 år

   Kemi kandidat/Fysik kandidat?

   Hej jag har en kompis som ska börja i kemi kandidat i höst och undrar om han kan ändra till fysik kandidat om det går? Isåfall hur? Tack för svar.

   Anna SYV: Hej, din kompis bör se om det finns "restplatser" på fysik kandidat; om det finns och hen är behörig, kan hen komma in på den utbildningen; om det inte finns någon ledig plats, bör hen... Läs hela svaret
  • K 23 år

   Byta Matematik 2c, 3c och fysik 1a?

   Jag har tänkt byta ut dessa ämnen mot något annat. Jag har lästa NA programmet och löser i komvux nu och tänkte om jag kunde byta dessa ämnen mot något annat. Jag för mig att det är möjligt med tanke på att dessa inte är obligatoriska från komvux och behövs dessutom inte för särskilda behörighet.

   Mikael SYV: Hej K,boka tid med syv på komvux; diskutera din studieplan med SYV på komvux. Det är det bästa rådet jag kan ge.Reglerna är många och krångliga; mycket beror på vilka... Läs hela svaret
  • Jeimy 39 år

   Kan jag komma in på SSK programmet med Matte 2a från folkhögskolan?

   Hej, jag har redan ett slutbetyg från komvux men har inte matte 2a och vill komma in på sjuksköterska programmet/ tandhygienist programmet. Jag vill helst läsa matte 2a på folkhögskola istället på komvux, går det och kan det användas...

   Mikael SYV: Hej,det spelar - för behörighet - ingen roll om du har omdöme om särskild behörighet för matematik 2 från en folkhögöskola eller betyg i matte... Läs hela svaret
  • Elina 39 år

   Har en rätt att behålla sin grundskoleplats?

   Har en rätt att behålla sin grundskoleplats om ens föräldrar vill flytta till annan ort en begränsad tid (1 år) och sedan flytta tillbaka? Skiljer sig reglerna mellan kommunal skola och friskola?

   Mikael SYV: Hej Elina,det är en skol-Juridisk fråga. Kontakta gärna jurister på Skolverket. Ring Skolverkets upplysningstjänst: tel.nr 08-527 332 00
  • emma 15 år

   jobb för 15 åring?

   hej! just nu går inte jag i skolan och ska söka jobb, är 15 år och undrar om du kan hjälpa mig att hitta hemsidor eller en plats? förstår inte när jag googlar

   Mikael SYV: Hej Emma,i Sverige får man jobba från det att man fyllde 13 år, men det är svårt att få jobb när man är under 18 år.Många jobb kräver körkort, att man jobbar sent på... Läs hela svaret
  • Zilan 18 år

   Vad krävs för att bli engelska lärare?

   Hej jag läser mitt sista år på Gymnasiet ekonomiprogrammet inriktning juridik. Efter gymnasiet hade jag tänkt studera engelska lärare för elever som läser grundskolan. Jag har ingen aning vad som krävs för att komma in i den utbildningen, vilka...

   Mikael SYV: hej Zilan,engelska på den svenska grundskolan läser eleverna både på mellan- och på högstadiet.Högstadielärare i Sverige är ofta behörig att undervisa i 3... Läs hela svaret
  • Ronja 16 år

   Jobbigt i skolan vad kan jag göra?

   Jag har väldigt jobbigt i skolan på grund av att jag lider av ångest och depression. Jag stannar helst hemma än att gå dit och känner att jag mår så dåligt just nu så jag funderar på att hoppa av. Kan man bli sjukskriven på...

   Anna SYV: Hej! Prata med kuratorn. Hen har relevant utbildning och erfarenhet för att hantera den typen av frågor. Skolsköterska kan bistå med hjälp i kontakter mot vårdcentral och skolläkaren eller psykologen.
  • Felicia 19 år

   Andra ämnen för examenbevis på Komvux?

   Hej. Det är såhär nu att jag nu under juli månad tog studenten men gick ut med 4 F i ämnena Kemi 2, Fysik 1, Bioteknik och Matte 3c. Kort sagt var anledningarna att jag helt enkelt inte gillade min inriktning och att det i slutet av 2:an blev klyddig då det...

   Julia SYV: Hej Felicia,du kan på komvux göra planering mot examensbevis från Ekonomiprogrammet, till exempel. Då behöver du läsa matematik 3b och du slipper läsa fysik och kemi. Dock, kan du... Läs hela svaret
  • Alma 18 år

   Tips på frågeställning?

   Hej! Jag går tredje året på gymnasiet och ska skriva mitt gymnasiearbete. Jag har tänkt skriva om ämnet "mäns våld mot kvinnor i nära relationer" men behöver hjälp och tips på frågeställning till ämnet. Tack...

   Julia SYV: Hej Alma,SYV är inte expert på Gymnasiearbete eller på temat "våld i nära relationer". Med det sagt, så skulle jag, till exempel, som inte alls är insatt i det område kanske fråga... Läs hela svaret
  • Lin 16 år

   Kan man högre hans betyg i IB genom Kumvux eller folkhögskola ?

   Enligt de förändringar som skedde 2011 blev det omöjligt för dem som studerar i IB att komma in på medicinska universitet i Sverige. Så för att kunna gå till läkareprogrammet eller apotakare programme behöver du max 20 poäng enligt det...

   Julia SYV: hej Lin,om du är 16 år så ska du väl börja på gymnasiet nu.... du har väl inte redan ha fått gymnasial utbildning som 16-åring?*****ang.... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga