Melissa

    Hej! Jag har bestämt mig för att plugga vidare och har spanat in program till högskoleingejör och civilingejör, dessa är byggingejörsprogrammet (180hp) och samhällsbyggnad (300hp). Min fråga är om det finns fler skillnader på programmet förutom titeln "civil", lön och 2 år extra utbildning? Finns det möjlighet för en högskoleingenjör att bli lika behörig (+lön) som en civilingenjör om den väljer att läsa till 2 år? Kan jag jobba som ingenjör/civilingejör inom byggbranchen fastän jag väljer att istället inrikta mig inom teknisk design som civilingejör?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Melissa,
    då det finns så otroligt många olika ingenjörs-utbildningar - bl a inom yrkeshögskolan, dvs inte endast inom högskola/universitet - blir det mycket svårt att ge exakt generellt svar på de frågor som du ställer.

    Då får man titta på exakt de utbildningar vilka du väljer mellan, men även då kan man inte veta var du ska kunna få jobb efteråt (för att villkor på arbetsmarknaden förändras också); ang. om du kan komma in på ett masterprogram (påbyggnad i 2 år) eller magisterprogram (påbyggnad i 1 år) - är också mycket svårt att säga... vi vet ju inte vilka master- och magisterprogram som kommer att finnas om 3 år (utbildningsutbud förändras).
    Inom vissa civilingenjörsprogram erbjuder de möjlighet att hoppa av efter 3 år och ta ut kandidatexamen, men det gäller inte alla civilingenjörsprogram... då får man se vad som står på utbildningens hemsida eller fråga studievägledare på just det programmet.
    Ofta finns det - i alla fall som det är idag - möjlighet för Högskoleingenjör (med 3-årig utbildning) att söka ett antal påbyggnadsutbildningar, men om man kommer in eller inte - är en annan fråga... blir det konkurrens om utbildningsplatser kan ex. de med fler godkända högskolepoäng prioriteras (då kanske man får läsa några fristående kurser innan man kan komma in på masterprogrammet).

    Det är alltså mycket svårt (omöjligt) att ge ett helomfattande svar på din fråga; detta pga väldigt många olika varianter förekommer inom ingenjörsutbildningar. Varje lärosäte i Sverige kan i mångt och mycket bestämma själva (inom vissa generella ramar) och de bestämmelserna kan också ändras över tid. Det som på ett visst lärosäte gäller idag, kanske inte gäller nästa år... det är därför viktigt att både noga läsa på lärosäternas hemsidor och vända sig direkt till studievägledare och utbildningsansvariga på just den institutionen där utbildning ges.

    Hoppas ngt i mitt svar kan bli till hjälp!
    Mvh
    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'läsa på gymnasiet utomlands' (3 st.)

    • Shams

      Måste man gå om ett år om man är utbytesstudent?

      Hej! Jag är 16 och går första året gymnsium Naturvetenskapslinjen och har godkänt i alla betyg. Jag funderar på att åka till USA som utbytesstudent andra eller tredje året men vill inte köra om ett extra år här i Sverige när jag väl kommer tillbaka. Kan man göra så? Alltså kan jag åka som...

      Anna: : Hej Shams, du får gärna ge oss snabb/direkt länk till info som du hänvisar till i din fråga. Vi känner nämligen inte till att man ej skulle behöva "läsa om" sitt... Läs hela svaret
    • Gamze

      Gymnasium utomlands ?

      Hej! om man har gått i gymnasiet 1 år och vill läsa utomlands. Funkar det och isåfall hur ? Jag skulle gärna vilja gå i high school i USA. Går man in med betyg eller kan man bara ansöka sig ditt? Och hur är det med studielån då?

      Julia: : Hej, Gamze! Du ställde en fråga som vi på Fråga SYV har jättesvårt att svara på. Det kostar ju att ge undervisning (lärarlöner, skollokaler, administration - allt detta kostar pengar)... Läs hela svaret
    • Linda

      Flytta utomlands?

      Jag går i tvåan på naturbruksprogrammet inriktning djurvård. Trivs inte alls och har en fråga angående det. Finns det något alternativ som kan innefatta att flytta ifrån Sverige och plugga utomlands? Min familj bor fortfarande kvar i Sverige. Hur går man till väga eller finns det en chans?

      Anna: : Hej Linda! Jag beklagar att du inte trivs på skolan. Tror du att något kan göras åt det? Vad skulle behöva förändras för att du skulle kunna börja trivas? Du är 17 år och fram till du fyller 18 år får inte du fatta så stora beslut på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga