Janina

    Hej, jag står inför mitt gymnasieval och velar mellan att gå teknik (inriktning teknikvetenskap eller produktutveckling) och natur/natur. Jag förstår att den största skillnaden egentligen är att man i ena har teknik och i den andra biologi, men hur stor skillnad kommer det vara när man sen vill plugga vidare? Om jag väljer att gå teknik och sedan lägger till Biologi som tillvalskurs, hur stor skillnad skulle det bli?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Vissa utbildningar som t.ex läkarprogrammet kräver godkänt betyg i Biologi 2 och de kurser som inte obligatoriskt ingår får man läsa ... kanske, om man har tur. Finns ingen garanti på att på TE kunna läsa ens Biologi 1, och ännu mindre 1&2. Men om man får läsa biologi 1&2 på Teknikvetenskap inriktningen, där fysik 2, kemi 2 och matte 4 ingår som obligatoriska kurser, då får man samma särskild behörighet som på NA/naturkunskap. 
    Annars får man komplettera efter gymnasiet men då prövas man i BII där det brukar vara svårare att komma in.

    • : Hej! Är det endast biologin som är skillnaden? Det sägs ju att efter Natur kommer man in på alla högskolor, men vad gäller för Teknik. Vad kommer man inte in på? Civilingenjör?
    • Julia : På Teknikprogrammet finns fem olika inriktningar. Det är endast på inriktningen Teknikvetenskap som kurserna som krävs för civilingenjörsprogrammet som ingår som obligatoriska: matte 4, kemi 2 och fysik 2. I andra inriktningar på TE kanske kan man läsa de kurserna som valbara, men inte säkert. Kurser som inte är obligatoriska behöver inte erbjudas.

    Frågor och svar taggade med 'kortare utbildning' (2 st.)

    • SYV-besökare

      Behöver tips på lösningar?

      Hej, jag har en deltagare som inte har fullständig gymnasiekompetens. Hen är intresserad av IT-data och kan tänka sig utbildning men inte längre än 6 månader. Vill jobba som nätverkstekniker. Några tips? Tacksam för ett snabbt och utförligt svar men så många olika förslag som möjligt. Mvh S.

      Julia: : Hejsan, IT-databranschen är stor, kompliserad "uppbyggd" och utvecklas/förändras snabbt.Utan fullständig gymnasiekompetens behöver man i så fall lång erfarenhet av att arbeta inom den... Läs hela svaret
    • Oliver

      Varför anses yrkehögskolan vara sämre?

      HEJ Jag tyvär svårt att bestämma mig om jag ska söka mig till yrkeshögskola eller högskolan efter gymnasiet. Jag har hört att yrkeshögskolan är sämre och att man inte får lika mycket kunskaper, yrken och chanser att få jobb på arbetsmarknaden än om man hade gått på vanlig högskola. Stämmer...

      Mikael: : Yrkeshögskola är en ny studieform och inte lika känd som högskola.  Du kan Här>>> se vilka yh inom data som finns idag. Fördelar med högskola är att yh... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga