Ludvig
    Hej!

    Jag undrar vad det är för skillnad på att söka in till högskola under höstterminen och vårterminen? Jag har sett att intagningspoängen skiljer en del vilket får mig att misstänka att det är något som skiljer.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Ludvig, det är oftast flera sökande till HT /höstterminen/ pga alla gymnasister i å k3 söker till hösten. De kan inte söka till våren, för de är ännu inte klara med gymnasiet då.
    Därför kan det på vissa utbildningar vara så att "poängen" går upp vid antagning till HT och ner - vid antagning till VT /det är helt enkelt färre som söker och de som söker har oftast lite lägre Meritvärde på sina betyg: de kom kanske inte in till HT och söker nu med samma Meritvärde till VT/.
    Det är inte alla utbildningar som startar både HT och VT. Oftast är det ingen som helst skillnad i utbildningens innehåll, utan just det där med gymnasieelever som söker till HT gör att poängen går upp något.
    Men titta noga - det kan också vara så att start på VT är utbildning på deltid /halvtid t.ex./ eller på distans eller tvärtom ("bunden till studieort"). Det kan vara olika studietakt och utbildningsform /bunden-distans/ och det kan också påverka folks benägenhet att söka.

    Mvh
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga