Carolin 29 år

  Hej. Jag har kikat lite på utbildningarna: Byggproduktionsledare-rot Byggnadsingenjör-digitalt byggande Anläggningsingenjör Produktionsledare bygg.. Känns som dessa har lite samma innehåll. Vad skiljer dessa åt? Vilken roll har bredast arbetsuppgifter med mest ansvar? Skulle nämligen vilja ha personalansvar. Självklart är lönen också en intressant fråga.. Vilken av dessa är mest eftertraktat om man säger så? Tacksam för svar.

  • Ludmila Byggproduktionsledare-rot jobbar med renovering, ombyggnad och tillbyggnad av redan existerande byggnader. Här lär man sig olika byggtekniker och byggstilar för att kunna göra om byggnader mer hållbart, i samma stil men kanske en modernare tappning. Byggnadsingenjör digitalt byggande fokuserar på att bygga från grunden och med BIM teknik. Här lär man sig flertalet dataprogram där man har tex alla ritningar, mått, volym, mängd etc. Du lär dig föra över 2D till 3D. Detta är ju framtiden inom både bygg och anläggning och underlättar och effektiviserar arbetssättet på marknaden. Det är också brist på BIM-kompetens i branschen. Anläggningsingenjör – produktionsledning är mer riktat mot stora infrastruktursatsningar såsom vägar, broar, järnvägar etc. Här kan du jobba på kontoret med projektering (planering) eller på själva arbetsplatsen som projektledare eller arbetsledare – men - det är sällan som du går direkt från yh till att jobba som ledare med personalansvar utan det kommer efter några års erfarenhet från branschen och kanske ytterligare interna utbildningar. Ingångslönen är fr ca.40.000 och uppåt beroende på yrkesroll men kan också vara fr.32.000 om du börjar som projektör ngnstans. Hoppas att denna förenklade korta förklaringen hjälper dig något! :)
  • Carolin Hej. Tusen tack för ditt svar. Ingångslönen på ca 40.000kr är det Anläggningsingenjör du syftar på? Personligen tror jag att digitalisering är framtiden.. men kompetens inom rot kan också vara bra eftersom man inte kan ta det som en ” kurs” medan digitalisering finns kurser man kan ta.. jag står i valet och kvalet mellan byggproduktionsledare inom rot och byggingenjör inom digitalt byggande. Hur ser lön intervallen ut på dessa 2? Har förstått att digitalt byggande e mkt på kontor? Medan produktionsledare e mer ute? Jag strävar efter en arbetsplats där jag både kan arbeta en del inom kontor men också få komma ut lite. Samt en bra lön och breda arbetsuppgifter..
  • Anna Det kan tyvärr inte ges några garantier. Har du sökt båda yh-utbildningar som du nämner i din kommentar? Man kan söka många yh-utbildningar samtidigt och alla de "i första hand". Det är först om du blir antagen till båda yh som du har ett riktigt "val", det är inte så många platser på varje yh-utbildning, ofta mellan 28 och 35 platser (och det för hela Sverige...). Det kan bli rätt många sökande på varje plats. Och medan du läser några terminer på utbildningen kan situationen på arbetsmarknaden och inklusive löneläger förändras rätt mycket... Jag förstår att du vill välja bästa utbildningen som passar just dina önskemål men det kan tyvärr inte ges några garantier alls. Det som dock är bra är att du efter utbildningen kan genom kurser eller genom arbetslivserfarenhet och/eller genom självstudier förändra din inriktning och få andra jobb än de som direkt är kopplade till just den yh som du gick först. Finns också exempel på folk som går flera olika yh-utbildning (två yh - en efter den andra - är inte alls ovanligt att man har gått). Det är inte förbjudet att gå flera yh (och t o m samtidigt - om man hinner och orkar).

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Carolin,
  jag råder dig att noga läsa all information som står på utbildningarnas egna webbplatser. Jämför längd (omfattning) på utbilndingar och vilka kurser som ingår. En större /längre utbildning ger möjlighet att lära sig mer. Se också hur mycket LiA, lärande i arbetslivet (en sort praktik) som ingår i utbildningar som du jämför med varandra.
  Personalansvar kan man - på sikt - få efter vilken utbildning som helst. Det är i alla fall min erfarenhet, som säger det. Bra att läsa kurser i ledarskap. Många företag har egna "program" för att ta fram ledare/chefer - man kan komma in i ett sådant program och få interna utbildningar inför framtida chefsskap.

  Du får också gärna ta kontakt med utbildningsansvariga för de utbildningar som du är intresserad av. Fråga dem på vilka företag som LiA sker inom just den här utbildningen (eller om du förväntas skaffa en egen LiA/praktik-plats).

  Du frågar också vilken utbildning är mest eftertraktad (av de du nämner i din fråga) - och jag undrar: menar du hur många sökande till varje plats som söker till varje utbildning? eller om arbetsgivare "eftertraktar"/gillar den utbildningen? alltså, "eftertraktad" av vem? Antal sökande till varje utbldning borde du kunna få en siffra på - av antagningsgruppen på varje utbildning (kontakta gärna dem med den frågan).
  ang.vad arbetsgivare eftertraktar - så är det extremt svårt att svara på: olika arbetsgivare kan tänka väldigt olika. Men du kan be de utbildningsansvariga svara till dig ang. hur stor procent av f d studerande som fick jobb direkt efter avslutad utbildning (på så sätt kan man skaffa sig en viss uppfattning om hur situationen var för 2-3 år sedan) - men situationen förändras och vad arbetsgivare kommer att vara "ute efter" mest om några år (i framtiden) kan nog tyvärr ingen ge svar på idag. Man gör prognoser och försöker "förutspå" framtiden men ingen riktigt vet.
  Allmänt gäller: yrkeshögskoleutbildningar beviljas endast om prognosen görs att just den kompetensen kommer behövas när de studerande är färdiga med sin yh-utbildning och att möjlighet att få jobb blir god eller mycket god.

  Vägledare Anonym SYV

  YH-utbildning till byggnadsingenjör för digitalt byggande handlar mycket om att projektera och planera ett byggprojekt. Antingen kan man, efter den utbildningen, jobba på ett arkitektkontor eller på ett stort byggnadsbolag. De programvaror som man behöver lära sig att hantera är bland annat: CAD, BIM och Revit. Så mycket handlar om de digitala delarna i ett byggprojekt: alltifrån att rita en carport till att projektera en byggnad på en tomt. Inom den utbildningen lär de studerande sig även en hel del om upphandlingar och kring de juridiska aspekter av byggande.

  Produktionsledare arbetar mer med genomförande av byggprojekt. Alltså, när väl bygget är bestämt att genomföras, skall en projektplan upprättas eftersom det ska byggas i en viss bestämd ordning. De planer bör hållas koll på, de kan också behövas att uppdateras - det gör produktionsledare. Hen ser till att byggnadsplanen genomförs.

  Personalansvar
  Det är många gånger individuellt om man har personalansvar, eller inte, beroende på vilket företag och dess organisation som man är anställd hos. Direkt efter avslutat utbildning är det ovanligt att man börjar med att ha personalansvar, utan det är mycket vanligare att man får personalansvar efter ett antal år på företaget.

  • Carolin Heej. Tack för ditt utförliga svar. Antar att byggnadsingenjör inom just digitalisering inte är ute på fältet så mycket då? Hur ser lönen ut mellan dessa 2 yrken? Vilken kompetens e mest eftertraktad på arbetsmarknaden idag ?
  • Anna Du kommer läsa några terminen på utbildningen. Vilken kompetens är mer eftertraktad Idag och om t.ex 2 år kan vara olika. Situationen på arbetsmarknaden kan förändras rätt mycket på kort tid.

  Frågor och svar

  • maziar 26 år

   var kan man jobba med digitala medier utbildningen?

   Hej! Jag undrar var kan man jobba om man läser data och systemvetenskap inriktning digitala medier i Stockholms univeristet. Kan man typ jobba i ericsson eller sådana stora företag med den här utbildning? ifall ja då vad får man för yrkestitel? MVH

   Anna SYV: Hej! jag antar att du är intresserad av det här kandidatprogrammet, su.se/sdimk och det är en 3årig utbildning. Inom område DATA-IT kan jättemycket förändras... Läs hela svaret
  • Ilse 19 år

   Prövning, byta ut kurser?

   Hej! Jag har läst naturvetenskap under min gymnasietid och tog studenten i juni. Behöver läsa upp några enstaka ämnen för att sedan komma in på min drömutbildning, dvs göra några prövningar. Jag behöver läsa upp...

   Daniel Larsson: Hej Ilse!Om du i ditt examensbevis har betygen i matte 1c, 2c och 3c kan du göra prövningar i matte 1a, 2a och 3b och om du får högre betyg kommer Antagning.se räkna in de högre betygen, alltså... Läs hela svaret
  • Viktoria 26 år

   Räknas mina poäng, är jag behörig till högskolan?

   Hej, Jag avslutade gymnasiet 2014, läste hotell och turism med inriktning turism, när jag avslutade min utbildning hade jag 2150p från gymnasiet. Jag klarade inte historia 1a1 (50p), Hållbar turism (100p), Konferens och evenemang (100p) samt Marknadsföring och försäljning (100p). Jag har...

   Daniel Larsson: Hej Viktoria!Du läste på gymnasiet mot Examensbevis, men du uppnådde inte kraven och fick ut Studiebevis, tror jag. Studiebevis ger inte behörighet till högskolestudier; i alla... Läs hela svaret
  • Mohammed 21 år

   Kan jag ersätta matte 2c med matte3c?

   Jag söker till en program i antagen och den kräver att jag har matte2c, men jag har icke godkänt med den, kan den ersättas med matte3c ?

   Mikael SYV: Har du F i matte 2c men godkänt betyg (E eller högre) i matte 3c? I så fall är du behörig till de utbildningar som kräver matte 2c. Detta på grund av att matte 3 ligger på... Läs hela svaret
  • Emanuel 40 år

   Fråga om examensmålen?

   Hej, Jag har en fråga om examensmålen som varje utbildning har på högskolan som är: 1. Kunskap och förståelse 2. Färdighet och förmågor 3. Värderingsförmåga och förhållningssätt. De två första...

   Julia SYV: Hej Emanuel!jag råder dig vända dig till studievägledare på den institutionen på det aktuella lärosäte: högskola eller universitet, där examen utfärdas (just det examen som du är... Läs hela svaret
  • Jonas 21 år

   (Göteborg) Hur går jag tillväga för att boka ett möte med en SYV?

   Hej! Som rubriken lyder: Jag behöver verkligen någon som jag kan bolla mina tankar med om komvux och universitet och allt dedär skojiga, det betyder också att hen kollar in mina betyg och agerar utefter dem osv. Det mesta av det är rätt personligt, och för mycket för att förklara här....

   Julia SYV: Hej Jonas! För de som är folkbokförda i Göteborg, finns information om individuell vägledning på komvux här:... Läs hela svaret
  • Lana 17 år

   Kan man studera universitet på distans utomlands?

   Jag vill studera något inom juridik i framtiden, men vill även bo utomlands. Undrar därför om det är möjligt att studera juristprogrammet på distans och även flytta utomlands medans man gör detta.

   Julia SYV: Hej Lana!som det är nu (augusti 2021) så ger juristprogrammet i Sverige endast i bunden form, alltså "på plats", på skolan, ej på distans. Vi känner inte... Läs hela svaret
  • Nina 20 år

   Vilka kurser kan jag göra prövning i om jag gått natur?

   Hej! Jag behöver göra prövning i kemi 1 och fysik 1 för att höja mitt jämförelsetal. Men dessa kurser krävs egentligen inte till den utbildningen jag vill söka, där måste man ha grundläggande behörighet + matematik 2 och samhällskunskap 1b, vilket jag har. Alltså krävs endast...

   Anna SYV: Hej!Tyvärr stämmer det att du måste höja betygen i kurser som ingår i ditt examensbevis. Examensbevis ger dig Grundläggande behörighet och kurser som ingår... Läs hela svaret
  • Huda 38 år

   Hur kan jag komplettera min studie till grundskola lärare?

   Hej SYV! Jag har utlåtande från UHR som motsvarar till högskoleingenjör inom bygg och jag vill bli lärare i grundskolans som ämne lärare i engelska och matematik kan jag gå till någon utbildning som tar inte mer än 1.5 år. Jag har...

   Anna SYV: Hej Huda!För att bli behörig lärare, i Sverige, och kunna få ut lärarlegitimation, som utfärdas av Skolverket, måste man ha lärarexamen.Lärarexamen... Läs hela svaret
  • Pier 29 år

   Hur fungerar behörigheten från ett tekniskt basår?

   Hej! Jag ska gå tekniskt basår i höst och har försökt läsa in mig på exakt hur behörigheten från ett basår brukar fungera. Jag läste samhällsprogrammet i gymnasiet och har länge saknat behörigheten för tekniska och naturvetenskapliga kurser, där jag insett att mitt riktiga intresse...

   Anna SYV: Hej Pier!kurser man läser på de tekniska basåret liknar (mer eller mindre) gymnasiala kurser i fysik, kemi och matematik. Tanken med basåren är att förbereda (i första... Läs hela svaret
  • Nathan 18 år

   Kommer jag få poäng från Områdeskurserna?

   Hej, jag undrar om jag får extra merit poäng för Områdesbehörighet 5. Jag ska nu i trean läsa Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b, kommer jag få extra meritpoäng för dessa ämnen eller kommer jag inte, eftersom jag hört att Områdeskurserna kanske skall avskffas inför 2022

   Anna SYV: Hej!du kommer inte få meritpoäng för områdeskurserna. Meritpoäng för områdeskurserna fick personer som hade sina betyg i det gamla systemet (betyg på skalan IG-MVG);... Läs hela svaret
  • Madeleine 21 år

   Rätt till CSN och hur länge?

   Hej! Jag har tänkt att börja plugga matte 2b och samhällskunskap 1b på vux. Jag vill plugga 100% och kommer att ansöka om CSN eftersom jag behöver pengar (då jag inte jobbar något) Jag undrar nu hur lång tid tar det att läsa dessa två kurser på 100%? Kan man dela upp det eller måste man...

   Anna SYV: Hej Madeleine!De 2 kurser du nämner i din fråga är på 100 gymnasiepoäng/styck.100 gymnasiepoäng läser man på heltid på 5 veckor; alltså 2 kurser á 100p/styck... Läs hela svaret
  • Wilma 20 år

   Kan jag läsa engelska 7 på komvux när jag har 2,0 extra meritpoäng?

   Hej jag tog studenten och gick ut med betyg motsvarande 18,38 poäng. Jag undrar om jag kan läsa engelska 7 på komvux för att höja mina meritpoäng? Jag har redan 2.0 extra meritpoäng från matematik 2 och spanska steg 2 & 3. Går det då...

   Anna SYV: Hej Wilma!vad gäller urvalsgrupperna BI och BII så gäller följande:- om du redan innan du kompletterar eller höjer betygen är behörig, kommer du... Läs hela svaret
  • Alva 17 år

   Kan jag byta till skolförlagd utan att gå om?

   Jag har gått lärlingsutbildning vård och omsorg nu hela 1an, och undrar nu om jag möjligtvis skulle kunna byta till skolförlagd vård och omsorg i årskurs 2 utan att behöva gå om ett helt år. Eftersom vi läser samma kurser, borde det väl gå att hoppa direkt in i 2an? Jag ska alltså inte byta...

   Anna SYV: Hej Alva!Erbjuder din gymnasieskola möjlighet att läsa VO-programmet som icke-lärling? I så fall ser jag inga hinder att du skulle kunna efter första året som lärling... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Hur fungerar prövningar i matematik och moderna språk?

   Hej! Jag har några frågor angående prövningar. Det är såhär att jag behöver göra en prövning i matematik 1c för att höja mitt jämförelsetal. Min fråga är om jag kan göra prövningar i matematik 1b...

   SYV-besökare Syv: Hej Sara!vad gäller Matematik 1 - så kan du göra prövning i matematik 1a (detta även om du har i ditt examensbevis betyget i matematik 1c). Betyget i matte 1a, om det blir... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga