1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Ramona,
  jag rekommenderar att du även tittar på Yrkeshögskole-utbildningar inom det yrket eller inom nära-besläktade yrken som t.ex Behandlingsassistent >>

  Socialpedagog>> är ett yrke som ej är strikt reglerat centralt/generellt... dvs arbetsgivaren bestämmer både arbetstitel och arbetsuppgifter.
  Högskoleutbildningar är ofta längre och mer Teoretiska; folkhögskoleutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar är ofta kortare och är mer praktiska. Man kan få samma eller mycket liknande arbetsuppgifter efter alla dem.
  Dock kan man ibland få en arbetsledande position på en arbetsplats (ex. som en Samordnare), om man har en längre och mer teoretisk utbilning (från högskola/universitet); dock kan man många ggr uppnå samma position med en mer praktisk utbildning, ex. från en folkhögskola eller från en yrkeshögskola + några års arbetslivserfarenhet.
  Ekonomiskt sett, kan man tänka på att man kan få högre lön med längre utbildning, men att man också får "dras med" - den så kallade "förlorade arbetsinkomsten": under de terminer som man läser i stället för att redan ha börjat arbeta. Så det kan mycket väl gå på "in och ut", dvs i praktiken ej innebära någon skillnad i vilken arbetstitel man har eller vilken lön man får.

  Frågor och svar taggade med 'nat.vet basår' (2 st.)

  • Pary 20 år

   Kan man plugga biologi 1 på basår fast man saknar biologi grund?

   Jag saknar betyg på biologi-grund men tänker att söka till basår på vår och läsa bilogi 1. Kan jag läsa bilogi 1 även om jag saknar betyg på biologi grund från grundskolan?

   Julia SYV: Hej Pary,VAR: på komvux eller på högskolan/universitetet - eller på en folkhögskola, kanske, som du vill söka till basår?Basår finns inom olika skolformer och det kan vara olika antagningsvillkor - inom de olika formerna.
  • J 21 år

   behörighet, program?

   Hej, Om man ska söka till ett läkarprogram där det krävs att man har läst fysik, kemi, biologi och matte 4/d. Om man nu varken gick teknik eller natur i gymnasiet och vill läsa kurserna på komvux, gör dem så att de endast går betygen på från komvux? Om man nu fick 15 i snitt när man läst it...

   Milla SYV: Hej J! Komplettera kan man på komvux eller på ett naturvetenskapligt basår på högskola. Jag ber dig läsa info på http://www.fragasyv.se/info/komvux-eller-naturvetenskapligt-basar och hör av dig sen om något fortfarande är oklart. Mvh Milla SYV

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga