Vera
    Hej! Jag har precis börjat tvåan men trivs inte i min skola eller klass. Jag vill därför byta skola, men inte linje. Går det? Nu går jag teknik-teknikvetenskap vilket inte finns på så många skolor. Därför kan jag tänka mej att byta till en annan inriktning, design och produktutveckling. Hur ska jag gå tillväga?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Vera,
    tråkigt att få veta att du inte trivs i din skola men det finns saker som du kan göra för att försöka byta till en annan skola och ev. ett annat program.
    För att du skall kunna byta skola, måste du ta reda på var det finns en lediga platser. Rektorn på utbildningen är den personen som garanterat vet om det finns plats på programmet /och inriktningen/.

    Om en skola har plats för dig, får du all nödvändig hjälp med att byta - av personal på den nya skolan.

    Förutom de skolor som finns i närheten av där du bor, så har du rätt att söka till alla Riksrekryterande utbildningar och till alla privata/friskolor eftersom de har Riksintag, men då tillkommer det praktiska komplikationer med att det är för långt att pendla och inackorderingstillägg från CSN får man bara om samma utbildning inte finns på pendlingsavstånd.
    Men du kan t.ex. titta här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium
    Riksrekryterande skola på distans /med några få obligatoriska träffar/. I och för sig, så erbjuder de inte Teknikprogrammet, men Naturvetenskapligt program har dem /och det är inte omöjligt att anpassa så att du kan ta examen från Naturprogrammet, om du så önskar/.
    Jag råder dig att söka på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium
    Tänk på vart du kan pendla - även om en skola ligger utanför din egen kommun, men det måste i så fall vara en fristående/privat skola - det är de som har Riksintag.

    Jag antar att du inte vill byta PROGRAM men stanna på samma skola (som annars kanske också skulle kunna vara ett alternativ att fundera på).

    Sammanfattning:
    hitta en eller flera skolor där det finns plats på de utbildningar som du vill byta till;
    boka tid med Studie- & yrkesvägledare /personligt möte eller telefonmöte alt. chatt, skype/ snarast för att komma överens om din Studieplanering;
    om du blir nöjd med bemötande & studieplaneringen på den nya skolan, kan du meddela din nuvarande skola om att du slutar hos dem.

    Bästa hälsningar & lycka till!
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'datavetenskapliga' (3 st.)

    • Moa

      Hur börjar jag jobba inom it-säkerhet?

      Hej! Jag är en vilsen potentiell student som inte vet vad jag ska börja i för ände riktigt. Jag är intresserad av molntjänster och IT-säkerhet, vill specialisera mig inom det. Jag har dock väldigt svårt att lista ut vilken utbildning som skulle passa bäst för att få mig dit jag vill....

      Julia: : Hej Moa,är du helt inställd på att läsa just på högskolenivå eller kan du tänka dig utbildning inom Yrkeshögskola?yh-utbildningar är kortare och mer praktiska;... Läs hela svaret
    • Ali

      Plocka kurser för att ta ut examen?

      Hej Jag vill plocka distans kurser inom datavetenskap för att sedan ta ut examen. Jag har redan varit i kontakt med några studievägledare inom flera universitet, men tyvärr jag får inte de svaren jag vill ha, och det är vilken kurser ska jag läsa för att kunna ta ut examen?

      Milla : : Om du menar Kandidatexamen, så får varje lärosäte: högskola eller universitet, bestämma ganska mycket - lokalt på sitt eget lärosäte. Det finns olika sorters av... Läs hela svaret
    • Denis

      Vilket program är mest lämpligt för mjuvkaruutveckling?

      Hej! Jag undrar vilket program som är mest lämpligt för mjukvaruutveckling. Just nu står mina val mellan att välja Innovativ Programmering vid Linköpings Universitet, och Datavetenskapliga programmet vid Mälardalens högskola. De båda programmen beskrivs väldigt likt, och jag kan inte se en...

      Mikael: : Hej Denis! Jag vill (för att göra det ännu svårare för dig att välja utbildning... :) - tipsa om att det kan finnas intressanta för dig... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga