Henrik
    Hej!

    Jag vill förvarna alla användare, Studievägledare och övriga personer att detta ämne kan vara otroligt "off-topic" men kör en chansning ändå. Värt ett försök!

    Gymnasieskolan startar om mindre än en månad och det är dags att föreberda sig. Genom material, studier, kunskaper och övrig information som kan vara gynsamt för individen under deras skolgång. Min brosa och jag hade en liten diskussion över - hur mycket man bör förbereda sig. Vi båda kom fram till att man bör förbereda sig, men inte hur mycket tid och resurser man skall förbereda sig.

    Billigaste sättet att handla skolmaterinal med kvalité är bolaget Staples. Min bror tyckte inte jag borde köpa in;

    Kalkylator
    Linjaler
    Mappar/pärmar/andra typer av hållare

    Detta är pågrund av att skolan erbjuder vissa resurser och även såkallade "startkitt". Jag vet att denna fråga är verkligen svår eftersom det beror på skola till skola, samt vilken SYV man frågar. Men ställer frågan ändå och ber både användare och SYV:are att svara

    - Hur mycket skolmaterial samt vilket skolmaterial man bör köpa?

    Det mest självklara är :

    Pennor
    Anteckningsblock/matteblock etc
    Sudd

    Borde man köpa in mer som ex;

    Linjaler
    Kalkylator
    Pennvässare
    M.fl?

    Med vänlig hälsning,

    Henrik Nguyen

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Henrik!

    jag tycker du bör fråga på den skolan som du kom in på för att där får du mest korrekt svar. Detta pga t.ex pennvässare kan finnas på vissa skolor /stora, monterade på bord/ och då kan man vässa alla sina pennor "på förhand" och vässa om när man kommer till skolan nästa gång och med det inte behöver ha några egna hemma. 

    På samma sätt kan annat skolmaterial vara mer tillgänglig på vissa skolor. Kalkylator finns numera som funktion på de flesta mobitelefoner och datorer. 

    Mitt råd är att du inte köper ngt som du är osäker på om du skulle behöva, det kommer ju att finnas att köpa senare också. Men om du har råd och tycker om vissa skolsaker (för att de är fina, bekväma eller att du av någon annan anledning gärna vill ha dem) köp dem i så fall.

    Vänliga hälsningar

    Julia SYV

    • : Jag börjar snart och hittar ingen e-post alls till skolan. Vad är "basic", vad måste man ha? Räcker det att komma tomhänt första dagen och se vad som behövs eller vad. Ingen info från skolan eller någonstans, man måste ju som elev veta vad som behövs.
    • Anna : Vilken skola kom du in på? Vi kan försöka hjälpa dig att hitta kontaktuppgifter till din skola! Annars ta med dig en penna, och "någonting att skriva på" första dagen. Då klarar du dig. Sedan borde alla elever få mer info. Hör av dig ang. vilken skola du kom in på!
    • Anna : Svar på Antons kommentar /fortsättning/: se på www.gymnasieguiden.se där finns det kontaktinfo till gymnasieskolorna. Så vitt jag kan se, har alla gymnasieskolor ett telefonnummer i presentationen på GymnasieGuiden.se och nästan alla gymnasieskolor har även en epostadress i sin presentation. Några få gymnasieskolor har inte någon epostadress till skolan, men det finns länk till skolans egen hemsida, där någon epost alltid går att hitta - t.ex till skolans rektor eller till några lärare.
    • : Har mejlat skolan men får inget svar. Att inte kunna förbereda mig späder bara på oron. Sjukt oseriöst. Här försöker jag som elev faktiskt förbereda mig för mina studier. Så vad borde jag göra nu?
    • Liselotte : Vilken skola kom du in på? Vi kan försöka få svar från dem imorgon! :)
    • : hälsingegymnasiet
    • Anna : Vi har nu fått svar från din gymnasieskola och jag skriver ett nytt svar på frågan nu, det är inte din fråga, Anton, :) ... det är många ggr bättre att ställa en egen fråga till oss (och i den kan man länka till en annan fråga/svar om man vill). :)
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Här kommer det svar på Antons kommentarer:

    Hälsingegymnasiet svarar så här:

    De menar att pga det inte är några lektioner första dag, utan bara upprop, så behöver man inte ha med sig ngt. speciellt första dagen. Sedan får man information på uppropet. Det är skolans "ståndpunkt" och nu vet du det, Anton. Du fick i alla fall svar.

    Och nu kom det ännu ett tillägg från din skola:

    Läs skolans svar (ovan) & Lycka till med dina gymnasiestudier!

    ANNA :)

    • : Slottegymnasiet då? Samma sak? Upprop första dagen och sedan övrig information? Instämmer som Anton. En leverans från ett enskilt företag brukar vara 1-3 arbetsdagar. Oansvarigt att ge information gällande studiemedel första dagen (18/8) när studierna börjar dagen efter eller nästkommande vecka - måndag.
    • Julia : Nu har jag pratat i telefon med en mycket trevlig utbildningsadministratör på Slottegymnasiet, som säger att du är välkommen idag tis 16 augusti, innan kl.16.00 eller imorgon, onsdag 17 augusti, mellan kl.8-12 eller kl.13-16 eller efter uppropet som är på torsdag den 18 augusti kl.9.15 - att hos henne på expeditionen köpa skolmaterial billigt (billigare än i affären). Så du kan åka till skolan nu eller under dagen imorgon, om du vill. Du kan också få hjälp/råd på skolans expedition ang. vad och hur mycket av varje som du behöver köpa. ;)
    • Julia : Läs en kort reportage http://www.framtid.se/bloggar/bli-startklar-infor-hostterminen som ger några tips inför skolstart! :)

    Frågor och svar taggade med 'halvfart' (5 st.)

    • Sebastian

      Yrkesutbildning eller utbildning på halvfart?

      Hej, jag skulle behöva rådgivning gällande yrkesutbildningar eller generellt någon utbildning på gymnasie/högskolenivå. Jag jobbar på heltid därför är jag bara intresserad av distansstudier på 50%. Jag har tyvärr inte hittat någon bra utbildning/skola som ger den möjligheten. De flesta var...

      Milla : : Hej,nedan finner några exempel på yrkeshögskoleutbildningar som ges på halvtid på... Läs hela svaret
    • Annaaa

      Förskollärare på halvfart?

      Jag har pluggat 2 år på civilekonom och har två år kvar. Men jag har blivit väldigt intresserad av att plugga till förskollärare men vill inte hoppa av min nuvarande utbildning. Finns det möjlighet att plugga till förskollärare på...

      Milla : : Hej,jag hittade en utbildning till förskollärare som ges på halvfart/distans: se gu.se/studera/hitta-utbildning/forskollararprogrammet-for-studenter-med-yrkeserf-inom-forskolaforskoleklass - de ställer... Läs hela svaret
    • Sofia

      hur planerar jag flera deltidskurser?

      Jag vill läsa två kurser på deltid 50% på distans. Hur vet jag att de inte kommer överlappa varandra i schemat för föreläsningar, seminarium och tentor? Jag undrar även om jag då kan få CSN för att studera 100% i det fallet?

      Anna: : Hej Sofia,frågan om studiemedel - om du bedriver under samma period studier på 50% på 2 olika utbildningar så blir det sammanlagt 100% (start- och slutdatum måste vara samma på... Läs hela svaret
    • Stacy Ogechukwu

      Plugga ett program och fristående kurser?

      Hur ansöker man för fristånde kurser vid sidan om sitt program? Jag vill ansöka till jurist programmet och national ekonomi 1 vid sida om det, hur gör jag det? Hur många hp få jag läsa per termin? Om det är så att jag läser redan 30...

      Julia: : Hej Stacy,enligt info från Antagning.se - kan de anta läsa på högskolenivå till max 45 hp per termin, alltså 150% av studietakts-studier (vilket = en heltidsutbildning och en... Läs hela svaret
    • Karin

      samhällskunskapslärare som vill bli socionom?

      Hej Jag är utbildad samhällskunskapslärare för gymnasiet. Jag har arbetat i snart åtta år och har börjat tänka på att vidareutbilda mig. Eftersom jag är väldigt intresserad av sociologi har jag funderingar på att läsa vidare till socionom. Jag har läst sociologi A och B och så har jag skrivit...

      Anna: : Hej! Alla utbildningar till Socionom finns info om på http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/?fritext=Socionom Jag kan inte se någon utbildning på halvtid på distans, tyvärr, men det går kanske... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga