J
    Jag vill helst bli socionom, men kan tänka mig dietist eller landskapsingenjör. Jag kommer inte in på någon av dessa program i Sverige då jag har 14 i gymnasiesnitt, och behöver läsa en meritpoängs-kurs: kan tänka mig matematik 3b för 15 i snitt. Och ytterligare naturkunskap B som ger behörighet till dietist och landskapsingenjör. Men min snitt kommer fortfarande inte stiga, och då undrar jag hur jag ska göra?

    Jag kan tänka mig plugga till socionom och dietist. För dietist i UK kan jag behöva höja mitt betyg i ungefär 4 ämnen: engelska, matematik, kemi och biologi. Jag vet dock inte om de kräver kemi b som jag inte har. Men för socionom krävs c i matte och engelska som jag kommer behöver höja. Landskapsingenjör heter något i stil med arkitekt som jag inte är intresserad av i London. Hur ska jag gå tillväga? Hur ökar jag mina chanser att börja universitet så snart som möjligt?

    Jag har inför hösten sökt till socionom, personalvetare, studie- och yrkesvägledare samt grundlärare åk 4-6 samt 1-3 i Sverige. Men känner mig smått kluven över hur jag ska gå tillväga om jag t.ex. skulle komma in på någon av utbildningarna i Sverige. Om jag kommer in på Socionom eller Studie- och yrkesvägledare kan jag tänka mig utbilda mig inom det. Men det är ju ingen idé att söka till yrkesvägledare i London, om jag ändå vill bo här efteråt då det är stor skillnad på utbildnings-systemen? Men är inte så intresserad av lärare, personalvetare känns lite flummigt trots att det råder balans i arbetsmarknaden och jag är intresserad av det vill jag hellre ha en yrkesexamen, och inte en kandidatexamen/generell examen. Men Socionom i London är Bachelor of arts och Bachelor or science, spelar det någon roll vilken jag väljer om jag vill jobba i Sverige efteråt? Jag är medveten om att jag kan behöva komplettera utbildningen, och är beredd på att göra det om det skulle vara 1-2 år, då jag helst vill bli socionom och tyvärr inte kommer in här.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej!

    jag tycker att du bör samråda med en Studievägledare som jobbar på en institution där utbildning till Socionom ges - om du vill helst bli just socionom. Du kan kontakta alla de Socionomutbildningar i Sverige med samma fråga: vad de rekommenderar du söker för utbildning i London i fall du senare vill jobba som socionom i Sverige.

    Det snabbaste vägen för dig och den som jag rekommenderar i första hand är att träna på högskoleprovet och göra det i oktober och sedan i april nästa år. Det är klart enklare och snabbare för dig att nå ditt mål den vägen.

    Bästa hälsningar
    ANNA
    • : Tack!
    • Peter : Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp!

    Frågor och svar taggade med 'skötare' (3 st.)

    • Katarina

      Utbildning för att jobba inom psykiatrin?

      Hej! Jag undrar om man kan studera till socialpedagog/behandlingspedagog på yrkeshögskola om man vill jobba som skötare/inom psykiatrin?

      Milla : : Hej Katarina,det finns ett antal olika yrkeshögskoleutbildningar till socialpedagog/behandlingspedagog, som är olika till innehåll. Vissa av dem passar säkert bättre än andra. Jag... Läs hela svaret
    • Ellie

      Löneskillnader för Skötare?

      Hej! Jag undrar om Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning psykiatri på Komvux är likvärdigt med Säters yrkeshögskoleutbildning "Skötare inom psykiatrisk vård"? Får man samma lön efter båda utbildningarna eller ligger ingångslönen högre om man läser yrkeshögskoleutbildningen för att bli...

      Anna: : Hej Ellie,Yrkeshögskoleutbildning ligger på Eftergymnasial nivå. Komvux utbilding Vård- och omsorg - ligger på Gymnasial nivå. Troligtvis kan man få högre lön med utbildning som ligger på högre nivå.
    • Saga

      Skötare eller undersköterska?

      Jag läser till undersköterska med inriktning psykiatri och är färdig i sommar. Har jag som undersköterska inom psykiatri samma arbete som en skötare inom psykiatri? Är det två olika utbildningar som ger olika jobb eller kan jag som undersköterska arbeta med samma sak som en skötare?

      Mikael: : De yrken du nämner är inte reglerade, ingen legitimation krävs, därför är det upp till varje enskild arbetsgivare att bestämma. Det finns inte några generella regler och olika lösningar förekommer.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga