Jacob 23 år

  Hejsan! Pluggar just nu inför högskoleprovet och samtidigt pluggar jag matte 3c på komvux. Min fråga är: Om jag skulle bli underkänd i matte 3c men få ett tillräckligt bra hp-resultat, kan jag då söka den linje jag behöver matten till (ekonomilinje) utan att vara godkänd i matte 3c. Enkelt skrivet: Måste man vara godkänd i matte 3 vid ansökningstillfället eller kollar man på behörighet i slutet av antagningsprocessen, alltså kan jag skriva E i matte efter ansökan?

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, jag undrar varför du läser matte 3c, och inte 3b?
  b-spår inom gymnasiematte är just inriktad på Ekonomi; och c-spår på Naturvetenskap. Det är lättare att få högre betyg i matte 3b, jämfört med 3c - du får ingen fördel (mer än att du kan kanske lite mer matte) om du skaffar dig betyget i matte 3c, jämfört med 3b. 

  *******
  Den formella behörigheten är dock: matte 3b eller 3c, inför ekonomiutbildningar på högskolenivå i Sverige; så, formellt sett går det bra med godkänt betyg i vilken kurs som helst - 3b ELLER 3c. 
  *******
  Sista dag att Komplettera sin högskoleansökan med betyg blir 18 juni 2020. Gör ansökan inom anmälningsperiod: 16mars- 15april 2020 och se sedan till att alla betyg som bekräftar att du är behörig till vald högskoleutbildning finns antagning.se tillgängliga senast 18 juni.

  • Jacob

   En kompis som sa till mig att läsa 3c för det var ”svårare”. Litade på honom att det var rätt val.. 3c skulle hjälpa mig med hp matten lite också.

  • Julia

   Jo, det går bra att för behörighet till ekonomiprogrammen ha godkänt betyg i matte 3c, men Mikaels svar är rätt: b-spår inom matte har ekonomiinriktning och betyget i matte 3b eller 3c kommer räknas in i ditt jämförelsetal (pga det krävs för Särskild behörighet); det är oftast så att man med samma kunskaper får högre betyg i matte 3b, än i 3c, t.ex om du får B i matte 3c, kan du troligtvis få A i matte 3b. Det är endast "en del av kursen" som är olika mellan matte 3b och 3c; i mångt och mycket är kurserna identiska. Fråga läraren som du nu har i mattekursen om det skulle gå bra att i slutet av kursen göra prov i matte 3b - detta för att du kan troligtvis få lite högre betyg och skillanad i ett steg i en 100p. kurs (t.ex om man får B i betyg i stället för C eller D i stället för E) blir + 0.1 (kanske inte så mycket men ändå kan i vissa fall utgöra skillnad på att komma in eller tyvärr inte komma in på sökt högskoleutbildning). Lycka till!

  • Jacob Behöver bara E, ska söka in via hp provet.
  • Milla Ok, men man kan prövas i både HP och i flera betygsgrupper, samtidigt; i varje urvalsgrupp har man en ny chans, så det är bra att kunna prövas i flera urvalsgrupper. Och det finns ingen anledning att inte få så högt meritvärde man kan få!
  • Jacob Har inte tillräckligt bra betyg för att komma in med endast betyg.
  • Mikael I så fall är det bra att du kan prövas även i HP-urvalet. FRåGA SYV håller tummarna för dig!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga