nathalie

    Jag vill bli spanska och bildlärare,men är osäker på om jag kommer att få jobb efter det eftersom det är en ovanlig kombination av ämnen,därav,svårare att söka jobb. Hur ska jag göra? Borde jag byta ämne?Jag vet att jag vill läsa spanska i alla fall. Men fuderar oxå på att flytta ner till spanien sen och vara lärare där,vad har du för tips på lärare där borta som verkligen behövs överallt så att det inte blir svårt att få jobb. Jag kanske vill vara svenska lärare där nere,bildlärare,religion endast.

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Nathalie!
    det kan finnas fördelar i att gå högre utbildning i samma land där man sedan vill arbeta - alltså att (för dig) läsa till lärare i Spanien. Detta för att utbildningar är i så fall anpassade till be behov och krav som finns i det landet. Om det i Spanien krävs någon lärarlegitimation eller kommer krävas i framtiden, kan vi på FråGA SYV inte svara om och det kan som sagt även ändras. Behovet (i vilka ämnen det blir lärarbrist) kan också ändras och ganska så snabbt ibland.
    Om du har svenska som modersmål eller kan svenska väldigt bra (även om du inte har svenska som modersmål) så finns det så klart fördelar för dig om du vill undervisa i svenska i andra länder, t.ex i Spanien. Frågan är dock : hur stort är behovet i Spanien att ha lärare i svenska? Det finns 2 svenska gymnasieskolor i Spanien: Colegio Escandinavio och Svenska-skolan: El colegio Sueco. Det kan också finnas undervisning i svenska på andra skolor i Spanien än de 2 jag nämner ovan, men jag tror inte det är så många lärarjobb i Spanien där man undervisar i svenska. Men om någon ändå undervisar i svenska i Spanien, så varför inte kan det bli Du? Så lär dig spanska så bra du kan så fort du kan och undersök vad som krävs att få lov att jobba som lärare i Spanien (om de kräver någon sort "legitimation" och vad som i så fall krävs för att får den).
    Du kan t.ex kontakta Spaniens ambassad i Stockholm och fråga om de har någon utbildningsansvarig eller kan hänvisa dit någonstans du kan få hjälp i att få fram information om vad som krävs för att i Spanien få lov att jobba som lärare. På ambassadens hemsida (länk ovan i blått) hittade jag nu bl.a följande information:

                       Om du är intresserad av att jobba i Spanien rekommenderar vi dig att gå in och läsa på dessa hemsidor. På hemsidorna står det information om uppehållstillståndskort för utländska medborgare, jobbmarknaden, skatt och det sociala trygghetssystemet som alla bör känna till innan man börjar jobba.

    Uppehållstillståndskort för utländska medborgare (Residence card for Foreigners)

    Information om uppehållstillståndskort för utländska medborgare finns på följande hemsida.

    http://www.investinspain.org/invest/en/-invest-in-spain/other-immigration-information/foreigner-identification-number-and-residence-card-for-foreigners/index.html

    Jobbmarknaden

    På hemsidan som anges framgår viktig information gällande anställningsavtal, regler samt information om arbetsmarknaden i Spanien.

    http://www.investinspain.org/invest/en/-invest-in-spain/job-market/index.html

     

    Vad gäller andra delen av din fråga: om att i Sverige jobba som lärare i spanska och som bildlärare och om det är möjligt att få jobb med den kombinationen, så kan ingen ge dig någon garanti men det borde inte heller vara omöjligt. På grundskolans högstadiet (år 7-9) är lärare ofta behöriga i 3 ämnen, på gymnasiet - i två. När det är lärarbrist, kan även obehöriga undervisa (tyvärr). Vill man bli behörig lärare i Bild - se framtid.se/yrke/bildlarare och lärare i spanska är Språklärare. Tips! kontakta studievägledare på lärarhögskolorna för att fråga hur du kan utbilda dig till lärare i spanska och bild. Kontakta arbetsförmedlingen med frågan om hur de tror det blir svårt eller lätt att få jobb som lärare med kombinationen "spanska och bild" (men här beror det också på när, vilket år du kommer söka jobb och i vilken del av Sverige).

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej! jag vill komplettera ett tidigare svar som du fick från Julia SYV. jag vill påtala att när det gäller jobbmöjligheter i andra EU-länder, så finns det även möjlighet att få hjälp av de så kallade EURES-rådgivare, experter på arbetsmarknader i EU-länderna; vad gäller Spanien, så kan du maila till följande adresser (kommunikation sker i så fall på spanska eller engelska - hittar ingen EURES-rådgivare i Spanien som skulle kunna kommunicera på svenska):
    [email protected]
    [email protected]
    [email protected]
    [email protected]
    [email protected]
    Du kan genom sökning på ec.europa.eu/eures hitta ännu fler epostadresser till EURES-rådgivare i olika EU.länder bl.a de som jobbar i Spanien.

     

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga