Emelie 28 år
  Hej!

  Jag vill plugga arabiska i MENA-området, allra helst Marocko eller Jordanien. Hur går jag tillväga? Hur ansöker jag? Kan jag göra det via svenska universitet/högskolor? Vilka är förkunskapskraven? Hur ansöker jag om CSN-stöd och -lån? Om jag inte kan gå via universitet eller högskola, är det möjligt att söka språkutbildning genom en fristående organisation och att sedan tillgodogöra sig utbildningen ändå?

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Emelie,
  det finns flera olika sätt att söka studier utomlands:
  som utbytesstudent /då du först kommer in på en svensk eftergymnasial utbildning och åker inom den svenska utbildningen för att läsa utomlands under en termin eller ett år/;
  som "freemover" då du ordnar allt på egen hand;
  med hjälp en någon organisation t.ex. http://www.rotarystudent.se/utbyte-18-30-aar.aspx.

  Ang. Studiemedel för studier utomlands är det CSN /Central Studiestöds Nämnd/ som du får kontakta. Det spelar väldigt stor roll exakt vad det är för utbildning, om den är på en statlig Universitet eller om det är en privat anordnare som står "bakom" utbildningen. OBS! den 1 juli 2015 ändras reglerna ang. Studiemedel för studier utomlands, här kan du läsa om de kommande ändringar: http://www.csn.se/utomlands/nya-regler.

  En bra hemsida för dig som vill studera utomlands är http://www.studera.nu/studerautomlands.4.7433f8012f7262642c80001461.html.

  En länksamling för Jordanien finns här: http://www.studera.nu/studerautomlands/lander/jordanien.5.27d86368130216405a6800010865.html.
  En liknande länksamling om studier i Marocko hittade jag inte. Kan dock ge dig tips att kontakta landets Ambassad, som kan vara till stor hjälp: bistå med aktuell och pålitlig information om vad som gäller för dig som vill studera i deras land. Lista med diplomatkontakter finns på sidan http://www.government.se/sb/d/3428/a/24515 som är uppdaterad september 2014 dvs alldeles nyligen.

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig.
  Bästa hälsningar och Lycka till!
  Mikael SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga