Ria 19 år
  Hej jag undrar om det kommer att bli svårt för mig att läsa tyska, franska eller spanska på gymnasiet då jag vill välja Samhällsvetenskap. Jag har läser inte det nu på 9:an och inte gjort det på 7 och 8an. Kommer jag att gå på bas undervisning då? Eller ska jag byta nu i nian till nått språk?

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Ria, elever som inte läste Moderna språk på grundskolan, börjar med Moderna språk 1 på gymnasiet (det är nybörjarkurser i språk).
  Inom SA ingår 200 p. Moderna språk som obligatoriska kurser, dvs man bör läsa steg 1 och 2 i samma språk eller steg 1 i två olika språk.
  Jag vet inte om du läser svenska eller svenska som andra språk på grundskolan. I fall du läser Svenska som Andra språk, har du en fördel: du kan välja byta Moderna språk mot Modersmål och läsa 200 p. Modersmål i stället.
  Det kan även finnas en annan variant som kan vara intressant att fundera över:
  en elev, som i å k 9 får betyg i Svenska som Andra språk kan välja läsa Svenska som Andra språk /och inte Svenska/ 1, 2 och 3 på gymnasiet och i så fall kan läsa Svenska 1 och 2 som tillvallskurser /t.ex. inom Individuellt val/ eller kanske t o m byta ut Moderna språk 200 p. mot Svenska 1, 100 p. och Svenska 2. 100 p. Elever som får betyg i Svenska /och iNTE svenska som andra språk/ har inte de möjligheterna.

  Jag hoppas att du fick svar på dina frågor. I annat fall är du jättevälkommen att återkomma.

  Mvh
  Julia SYV
  Hej Ria,
  jag undrar om du kan få betyg i svenska som andra språk från vårterminen på grundskolan. Det är fördelaktigt för dig att göra det.
  Om du får betyg i svenska som andra språk /vilket du borde ha rätt till eftersom du har ett annat modersmål/ kan du sedan VÄLJA att läsa Svenska ELLER Svenska som andra språk 1, 2 och 3 - som obligatoriska kurser.
  Detta ger dig större frihet att välja språk på gymnasiet. Med SAS 1,2 och 3 som obligatoriska kurser kan du fortfarande läsa Moderna språk /t.ex. Tyska eller Spanska/ eller välja läsa Modersmål.
  Du skriver att du hade C i Svenska. Om du har ett annat modersmål, kanske du skulle - med samma kunskaper i svenska - få B eller A betyg i Svenska som Andra språk. Du får högre Meritvärde i dina grundskolebetyg och har större chans att komma in på den gymnasiala utbildningen som du kommer att söka i första hand.
  I fall du inte kan eller vill byta och tar betyg i SVENSKA från vårterminen i å k 9, måste du läsa SVENSKA 1, 2 och 3 som obligatoriska kurser men du kan diskutera med SYV på gymnasieskolan i fall det fortfarande blir möjligt för dig att välja Modersmål i stället för Moderna språk 200 p. på SA.
  Det är en ovanlig situation för att elever som har ett annat modersmål än svenska väljer att läsa SAS och inte Svenska /eftersom det är fördelaktigt för dem/ och jag vill samråda med kollegorna och kanske även fråga Skolverket om det är möjligt att byta ut Moderna språk mot Modersmål - i fall man inte läser SAS.

  Moderna språk 200 p. är obligatoriska kurser på SA.

  I fall du önskar att inte läsa Moderna språk på gymnasiet, kan du välja ett annat program.
  På Ekonomi och på det Naturvetenskapliga programmet läser man 100 p. Moderna språk.
  På Teknik och på Estetiska programmet är inte Moderna språk obligatoriska kurser.

  Vad vill du göra efter gymnasiet? Vill du läsa vidare - i så fall till vilket yrke?

  Jag undrar om du vill titta lite närmare på http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/estetik-och-media.
  På ES behöver du inte läsa Moderna språk. Du väljer 200 p. kurser inom Individuellt val samt 500 p. inom programfördjupningar och i fall du är intresserad av Samhällsvetenskapliga ämnen kan du välja t.ex. Filosofi 1 - 50 poäng, Filosofi 2 - 50 p.
  Entreprenörskap och Företagande - 100 p.
  Historia 3 - 100 p.
  Mental träning - 100 p.
  Kultur och idéhistoria - 100 p.
  Medier, samhälle och kommunikation 1 och 2 - 200 p.
  Samhällskunskap 2 och 3 - 200 p.

  Även temat för ditt Gymnasiearbete kan du välja inom "samhällsvetenskaplig inriktning".
  På så sätt kan du göra din gymnasieutbildning till "din egen" - det kan bli en sort SA men utan Moderna språk. Ditt formella examen blir från Estetiska programmet men med ett stort antal Samhällsvetenskapliga ämnen blir det din egen "samhälle-estetik" blandning.
  Det är bara en av alla de många olika möjliga lösningar.

  Du har ännu gott om tid innan du måste bestämma dig. Gå på öppet hus på olika skolor, läs på om olika gymnasieprogram. Här finns det info- om de alla: http://www.gymnasieguiden.se/program/ och här http://www.gymnasieguiden.se/testet kan du göra intressetest.

  På länken http://www.gymnasieguiden.se/reportage kan du läsa reportage från olika utbildningar - för inspiration och kunskapsinsamling innan ditt gymnasieval.

  Bästa hälsningar
  Julia SYV
  Hej,
  om du vill bli behörig att söka utbildning till Sjuksköterska på en svensk högskola/Universitet och kommer att läsa Samhällsvetenskapligt program på gymnasiet, glöm inte att lägga till en kurs Naturkunskap 2 /som inte är en obligatorisk kurs på SA men som krävs för behörighet till Sjuksköterskeutb./.
  Kurs Naturkunskap 2 får du läsa inom Programfördjupningen eller inom Individuellt val.

  Angående läsa Engelska som "Modernt språk" har jag redan svarat i en kommentar: det går tyvärr inte.
  Engelska är ett "separat ämne" & "Moderna språk" är ETT ANNAT "Separat ämne".
  Modersmål kan man läsa i stället för Moderna språk men inte engelska eller svenska.

  För att kunna byta ut kurser som ingår i Programgemensamma karaktärsämnen, som Moderna språk är på SA - krävs det Rektorns beslut om Individuellt anpassat program.

  Men varför välja SA om det finns andra program där du kan uppnå behörighet till den eftergymnasial utbildning som du är intresserad av och slipper läsa de kurser som du inte vill läsa? - undrar jag...

  Mvh
  Julia SYV

  • Ria jag läser svenska och hade C på det och inte svenska som andra språk för att jag inte behövde det men jag har ett annat modersmål så blir jag tvungen att ändå läsa annat språk på gymnasiet?
  • Julia Jag skriver ett nytt svar till dig nu. *L* ;-)
  • Julia Läs ett utökat svar som jag publicerade nu! Önskar dig allt väl! Julia SYV
  • Ria Jag tänkte studera vidare till speciallist sjuksköterska efter gymnasiet och jobba utomlands och då är engelskan viktig. kan man välja engelska som andra språk på SA?
  • Ria jag menade engelska som modern språk
  • Julia Engelska 5 och 6 är obligatoriska kurser på SA. Engelska 7 kan du välja inom Individuellt val eller som en kurs inom programfördjupningen, men inte i stället för "Moderna språk".
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Privat 18 år

   Att komma in på läkarlinjen genom komvux?

   Hej! Jag ska försöka sammanfatta så kort jag kan. Jag går tredje året i natur-sam. Har haft mycket frånvaro sen jag började gymnasiet och har prövningar i nästan alla kurser i matte, fysik, biologi och kemi och det är för att jag inte har pluggat någonting eller lyssnat på lektionerna, med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Kuba 15 år

   Samsam ? Eller något annat ?

   Hej! Är en kille som ska välja ett gymnasieprogram hösten 2019. Jag är väldigt fundersam på bad jag igentligen ska välja. Jag gillar verkligen geografi, främst namngeografi men också lite om kultur och hur de mötts osv. Nu är de så att jag inte vet vad jag ska välja. Ska man välja samsam eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Tova 15 år

   Friskola eller kommunalt gymnasium?

   Är det bäst att gå i en friskola i en annan stad (att jag flyttar), eller en kommunalskola i staden jag bor i nu?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Linus 20 år

   Möjligt att kombinera studier med heltidsarbete?

   Hej! Har fått ett jobb jag verkligen vill ha till årsskiftet, 8-17 jobb måndag till fredag. Skulle däremot vilja kombinera det med ekonomistudier på universitetsnivå. Kruxet blir att jag aldrig kan komma ifrån vardagar mellan 8-17, så antar att det blir svårt med tentor vilket gör att allt...

   Julia SYV: Hej Linus, utifrån info i din fråga skulle jag råda dig leta efter Distans UTAN OBLIGATORISKA TRÄFFAR. Nästa fråga är att hinna/orka läsa vid sidan av heltidsarbete.... Läs hela svaret
  • Robin 27 år

   Hur utbildar man sig inom Marknadsföring som vuxen?

   Hej, mitt namn är Robin och jag har lite funderingar som ni kanske kan hjälpa mig med. Jag är 27år, jag vill göra ett karriärbyte och funderar på hur man skall gå till väga för att utbilda sig inom Marknadsföring som vuxen? Är det högskola som gäller? Vuxenutbildning? Kan man läsa en...

   Julia SYV: Hej Robin, om du redan har en gymnasial utbildning "i bagaget" är det Eftergymnasial utbildning som i första hand är aktuell för dig och de finns inom olika skolformer - både... Läs hela svaret
  • Thindra 15 år

   Finns estestiska med inriktning för sång?

   Hej, jag går i nian och står nu inför gymnasie val, har ingen aning vad jag vill plugga med men jah brinner verkligen för sång och älskar det mer än något annat. Min fråga till er är då, finns det inriktning mot sång på estetiska? Är inte så värst duktig på instrument däremot. Tack på förhand!:)

   Julia SYV: Hej Thindra, i vissa städer kan det t.ex finnas bara en gymnasieskola som erbjuder inriktning Musik på ES - ex. i Luleå finns det endast Lulea-gymnasieskola - och om man vill gå på... Läs hela svaret
  • Gustav 15 år

   Är natur/sam lättare än natur/natur?

   Hej, har länge funderat på gymnasiet, och är både intresserad av Samhällsvetenskap/beteende, och Natur-samhällsvetenskap. Jag tycker att både NO och SO ämnena är roliga, men dock så är jag lite orolig över matten på Naturprogrammet, och därför tvekar på det programmet och tänker på att välja...

   Julia SYV: Hej Gustav, på Natur-natur läser man fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matematik 4; det är kurser som på inriktningen Natur-och-samhälle på NA är Frivilliga. Har man svårt... Läs hela svaret
  • Lina 23 år

   Psykolog online?

   Hej! Jag undrar om ni har någon koll på om det går att jobba privat som psykolog via Skype? Jag skulle väldigt gärna vilja ha ett jobb online så att jag kan resa mycket, och eftersom jag pluggar psykologi så funderar jag på om jag skulle kunna erbjuda terapi online. Eller finns det några...

   Julia SYV: Hej Lina, Psykolog är i Sverige ett av de så kallade "reglerade yrken". Kika gärna på framtid.se/yrke/psykolog och man behöver legitimation som man endast kan få efter godkända studier på... Läs hela svaret
  • Liah 24 år

   Vilka skolor har lägst antagningspoäng till sjuksköterskautbildningen?

   Hej, Jag har aldrig sökt universitet tidigare och undrar hur det går till?. Jag förstår inte riktigt det med att jag ska väl 12 utbildningar. Kan jag komma in på alla sen tacka Nej och Ja. Ska söka inför våren 2019. Har läst komvux och några kurser på gymnasiet och vad jag förstår det som är...

   Julia SYV: Hej Liah; man Kan till högskola/universitet söka upp till 12 alternativ men behöver inte söka så många. Man söker endast dit man vill komma in... I... Läs hela svaret
  • Johan 33 år

   Läs på universitet i Frankrike?

   Hej, Jag tänkte fråga, hur göra man för att ansöka till universitet i Frankrike? Tack! Mvh,

   Julia SYV: Hej Johan, det Fråga SYV kan hjälpa dig med - är att ge dig länkar till de sajter som vi bedömer vara pålitliga och som förhoppningsvis innehåller relevant, för din fråga,... Läs hela svaret
  • Belle år

   Hur är det med Uf företag?

   Jag går just nu ettan i gymnasiet och skulle inte säga att jag har några vänner. Detta gör att när vi ska dela in oss själva i grupper blir jag oftast ensam. Så jag är orolig inför när vi ska göra uf företag, delar vi in oss själva då eller blir vi indelade i grupper?

   Anna SYV: Hej Belle,det finns inte centralt-bestämda (generella) regler om hur eleverna delas upp i grupper - vad gäller grupparbete eller UF-företagande.Till åk2 kan situationen ändras - förhoppningsvis - och... Läs hela svaret
  • Samuel 18 år

   Komvux - höja alla betyg?

   Låt oss säga att en person avslutar sin gymnasieutbildning med alla E i slutbetyg. Kan den personen då söka sig till ett komvux och höja (även lägga till några kurser) alla sina betyg till A och få snittbetyget 20 för att sedan kunna ansöka till en högskola?

   Milla SYV: Söka till komvux är inte förbjudet. Men komvux har begränsade resurser. Allt som oftast finns inte möjlighet (pengar) att ordna platser till sökande som vill konkurrenskomplettera. 
  • Ali 24 år

   Vilken bok är det som krävs för utbildningen?

   Hej! jag ska läsa matematik 1b på komvux men vet inte vilken bok jag ska använda.. kan ni vara snäll och säga vilken bok som behövs så jag kan börja träna lite innan kursens start? Mvh Ali

   Daniel Larsson: Hej Ali, innehåll i gymnasiala kurser Matematik 1a, 1b och 1c kan du se på www.matteboken.se/lektioner/matte-1. Du kan lösa uppgifter direkt från hemsidan. Att ha en "gammaldags bok"... Läs hela svaret
  • Matilda 29 år

   Sjuksköterskeprogrammet - särskild behörighet?

   Hej! Jag har grundläggande behörighet (slutbetyg utfärdat av komvux) + Samhällskunskap A, Naturkunskap B samt Matematik 2a. Visst innebär det att jag är behörig till sjuksköterskeprogrammet? Jag har precis ansökt och började oroa mig för att det kanske inte räknas då två av kurserna är...

   SYV-besökare Syv: Hej Matilda, jag tycker att du oroar dig i onödan. Kurserna behöver inte alla vara från ett av systemen, det går bra att blanda. Det ser - för mig - ut att du är behörig.... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga