Sara
    Hej! det är såhär att jag har tänkt göra en prövning i svenska 1, men att jag gör en prövning i svenska som andra språk istället. I mitt examensbevis har jag läst alla 3 svenska kurserna, men inte som svenska som andra språk. I högstadiet gick jag svenska som andra språk, men i gymnasiet valde jag inte det. Min fråga är om jag kan göra en prövning i svenska som andra språk1 istället för svenska1.

    Tack i förhand, Sara

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Sara,
    för att få högre jämförelsetal och med det även högre meritvärde måste du höja betygen i exakt samma språkkurser som ingår i ditt examensbevis från gymnasiet. Vad du läste på grundskolan är helt irrelevant i det avseende. Det är inte förbjudet att göra prövningar i vilka kurser som helst, men betyget i svenska som andraspråk kommer inte räknas in utan ditt meritvärde står på exakt samma nivå som innan prövningen i så fall.
    Som sagt, vad gäller språkkurser så måste man höja betygen i exakt samma kurser - i ditt fall i svenska, ej i SAS, eftersom det är kurser i Svenska som du skriver ingår i ditt examensbevis.
    Du kan fråga på komvux och även personal på www.antagning.se - jag är säker på att du kommer få samma svar där också.

    • : Hej, tack för snabbt svar, då förstår jag. Det är såhär att jag har svårt för engelska och det sänker mitt jämförelsetal, så kan man läsa nya kurser som inte ingår i ens examensbevis och att dem betygen räknas med istället? eller blir de kurserna som utökade? Jag har läst 2700 poäng och har redan två utökade kurser
    • Anna : De nya kurserna som inte ingår i ditt examensbevis blir "som Utökade", alltså betygen i de räknas in endast om den kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng, men inte annars.

    Frågor och svar taggade med 'komma in på ib-programmet' (1 st.)

    • Marina

      Kan en elev komma in på IB med high-school utb från Kanada?

      Hej om en ungdom som har svenska som modersmål och som bor med sina föräldrar i Kanada - läser år 11 på skolan där, komma in direkt in på IB-programmet i Sverige. Eleven pratar flytande svenska men ej läste svenska i skolan de senaste åren. Vad gäller? mvh M.

      Anna: : Hej Marina, det bästa rådet vi kan ge är att vända sig i detta fallet direkt till den IB-skolan där eleven vill läsa. Det finns i Sverige ca 30 gymnasieskolor (27 i Sverige + 1 på Scandinavisk skola utomlands), där IB-programmet erbjuds. Se listan här.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga