Elvisa
    Hej, det är nämligen så att jag läser mitt sista år på den naturvetenskapsprogrammet med inriktningen naturvetenskap. Mina ambitioner efter studenten är att så smånigom läsa apotekarprogrammet (Vilket krävs/behövs områdesbehörighet A13).

    Jag har väldigt svårt för Matte4 och Fysik2 och skolan kan inte erbjuda mig den hjälpen jag behöver för att klara dessa kurser, jag har inte samma förutsättningar som alla andra elever. Så jag vill/tänker mig att jag skall läsa dessa kurser efter studenten på komvux istället. Så min fråga är ifall jag MÅSTE läsa dessa kurser nu? För jag vet att jag icke kommer klara de och jag kommer ta ett år ledigt efter studenten för att ta tiden för att klara dessa svåra kurser.

    Jag har sen tidigare inte klarat Kemi2 och Fysik 1a, och jag tänker mig att jag ska fokusera på dessa kurser nu så jag åtminstone går ut med ett giltigt gymnasieexamen. Det är ju inte heller rimligt att läsa Fysik2 när jag inte ens har klarat Fysik1? Finns det nåt krav på att jag måste läsa Fysik2 och Matte4?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Elvisa!

    Du stäIIer en kompIex fråga. Det är egentIigen fIera oIika frågor.

    1. Rätt tiII studiehjäIp från CSN.

    2. MöjIighet att få Examensbevis.

    3. Kan du tänka dig gå om /upprepa ett år/ ett år på gymnasiet? och i så faII på samma program eIIer på ett annat program?

    4. Kan du tänka dig kika på andra yrken som t.ex Apotekstekniker>> ?

    5. behöver du speciella insatser från t.ex speciallärare om du t.ex lider av Dyskalkyli?

    Som jag ser det, så är det flera olika frågor, som jag listade upp ovan. Under alla omständigheter, så råder jag dig boka tid med SYV på din skola och ta upp olika möjliga alternativ.

    1. om du vill fortsätta ha rätt till Studiehjälp (studiebidrag) från CSN, måste du läsa på heltid. Skulle du hoppa av någon kurs, och inte läser någon annan kurs i stället, då läser du på deltid och med det inte har rätt till studiestöd från CSN; vet inte om det är viktigt för dig, men tycker det är bra om du känner till det;

    2. om du vill få Examensbevis och med Grundläggande behörighet till högskola, måste du läsa alla de obligatoriska kurser som ingår i ditt program, men du kan kanske byta Inriktning till NA-samhälle? Se Programplan för NA>> och där ser du att på inriktningen "samhälle" är det geografi1 och samhällskunskap2 som är obligatoriska kurser. Ett alternativ är därför att om du läser de kurserna och för övrigt inte har mer än 250 F, så uppfyller du kraven för examensbevis från inriktningen NA, sam. Du får med det Grundläggande behörighet till högskola samt även behörighet till Yrkeshögskola. Frågan är här också om du kan tänka dig läsa t.ex en YH Apotekstekniker>>

    3. om att gå om... Eftersom det ej kan garanteras att få plats att läsa på komvux, kanske är det smartare att försöka gå om ett år på gymnasiet, dvs byta nu till åk2. Annars så kan du om ett år befinna dig i en situation att du behöver läsa på komvux men ej får plats pga platsbrist. Självstudier och prövningar finns ju så klart att "tillgå"... men jag tycker det är smartare att försöka nu byta "ner", till åk2, på samma program eller på ett annat program - t.ex till ekonomiprogrammet, teknikprogrammet eller samhällsvetenskapsprogrammet.

    4. Du kan också kika på olika yrken och kanske hitta ngt. som du kan bli intresserad av men som inte kräver Fysik och lika mycket matte - som t.ex Arbetsterapeut>>, Fysioterapeut>> eller ngt. annat yrke.

    5. Om dina svårigheter i matte och fysik beror på att du t.ex har någon form av DiskaIkyIi, då behöver du hjäIp av speciaIIärare. Har någon utredning gjorts?

    Jag hoppas att någonting i mitt svar bIir tiII hjäIp för dig!

    VänIiga häIsningar

    JuIia SYV

    Hej igen,

    du frågar vem som kan "gå över" biträdande rektor. Och svar är att Rektor kan det.

    ... och ovanför rektor finns det Gymnasiechef och i fall du går på en kommunal skola, är det chef för utbildningsförvaltningen som är "över" gymnasiechefen.

    Angående icke-obligatorisk närvaro, så är det inte så enkelt... Det finns många elever på gymnasiet och de "tittar på varandra" och i fall någon får "icke-obligatorisk närvaro", då kan det komma många andra elever som också av olika anledningar ska hävda att de behöver samma lösning, eller andra undantag. Det kan lätt bli en ohållbar situation. Därför försöker skolorna håIIa det rättvisst: samma regler för alla, såvida du inte kan inkomma med läkarintyget (eller intyget från en psykolog) om att du behöver läsa på deltid.

    Jag tänker så här: gymnasiet är frivilligt. Och nu är du 18 år, myndig. Du kan därför hoppa av gymnasiet helt och läsa hemma med privatlärare (du skriver att du har den möjligheten). Sedan, på hösten det året när du fyller 20 år, är du gammal nog att kunna ta ut examensbevis från komvux. Det är en lösning.

    En annan "lösning" är att du skolkar från de lektionerna som du känner att de inte ger dig någonting alls. Ingen kommer att bära dig till klassrummet eller skicka polisen för att hämta dig. Du förlorar studiebidraget för "skolk", vilket statuerar exempel för andra elever som inte vill förlora studiebidraget, och kommer därför gå på lektionerna. Är de lektionerna i början eller i slutet av skoldagen? För att om de är i "mitten" - då kan du ändå inte gå hem... utan du måste invänta nästa lektion... vet inte hur ditt schema ser ut. En variant är att "strategiskt skolka" - gränsen för att förlora studiebidraget ligger på 4 timmar/månad. Om du är frånvarande 3 timmar/per månad och är närvarande på resten av lektionerna, behåller du ditt studiebidrag. Men om du (eller din familj) har råd med en privatlärare, så kanske du inte är så beroende av studiebidraget... då kan du bara "råskolka" i så fall.

    Som sagt, jag förstår dig, och i mångt och mycket håller med dig. Å andra sidan, om du själv var biträdande rektor på din skola, så är det mycket möjligt att du skulle agera precis så som hon gör nu, dvs neka en reducerad studieplan (mest för att "statuera ett exempel", för att om du får, då borde alla som vill - också få../rättvise-argument/ och då kan det bli att någon elev går bara på språklektionerna, någon annan bara på matte, och tredje bara på idrott - för att hen inte vill gå på några andra lektioner - hur ska det se ut på skolan, och vad kan man förvänta sig för studieresultat? Vad kommer skola få för rykte? Antaglingen att det är "superslappt" och man får göra precis vad man vill och strunta i reglerna. Det kan inte skolledningen tillåta.

    Ang. Fysik 2 så tycker jag du har ett bra argument: genom att du ej har godkänt betyg i en "underliggande kurs" Fysik 1a, saknar du nödvändiga förkunskaper, och med det inte kan förväntas uppnå godkänt betyg. Det är ett argument för att försöka "slippa fysik 2". Be att få ersätta Fysik 2 med någon annan kurs - just pga du ej kan förväntas uppnå godkänt betyg.

     

     

    Du har i din fråga uppgett bland annat att du vill "åtminstånde gå ut med ett giltigt examensbevis" och för det måste du få Betyg även i Fysik 2 och i Matte 4, F är också ett betyg. Utan betyg i aIIa obIigatoriska kurser uppfyIIer man inte kraven för examensbevis.

    Att man får ej ha mer än max 250 F-poäng är ett krav. Men det finns fIera krav, som aIIa måste vara uppfyIIda. AntaI betygsatta poäng måsta vara minst 2500. Och av dem är det max 250 F-poäng.

    Om man inte går på Iektionerna, då "saknas det betygsunderIag" som det heter, och man får inte något betyg.

    På så sätt kommer du inte uppfyIIa kraven för examensbevis.

    Andra dokument man kan få på gymnasiet heter Studiebevis och Studieintyg. Men studiebevis och studieintyg har man inte GrundIäggande behörighet tiII högskolestudier. De dokumenten kan man på komvux komplettera upp till Examensbevis från komvux.

     

    Grundtanken är att alla elever ska vara friska och läsa på gymnasiet på heltid. Det är Standard.

    Allt som är "avvikande" och kräver undantag - är det bedömningar och individuella lösningar som gäller...

    Det är också skillnad om en elev är sjukskriven (har sjukskrivningsintyg) eller om det är en rekommendation att undvika för mycket stress ... det är inte riktigt samma "vikt" i de olika dokumenten.

    Det tyngsta av dem är Läkarintyg /eller intyg från psykolog/ som Sjukskriver dig på heltid - och under lång tid - typ resten av läsåret. Även om du är sjukskriven på heltid, kan du ändå gå i skola, om du orkar och vill - och i så fall går du på de lektionerna som du vill gå på. Egentligen är du då Sjukskriven, men av egen fri vilja går i skola.

    Kurator kan inte sjukskriva. Kurator kan ge rekommendation att undvika för mycket stress och förmedla kontakt till Skolläkare eller till Skolpsykolog. Men kurator kan också gå och prata med skolledningenl och övertala dem att det just i ditt fall krävs att göra ett undantag.

    Just vad det gäller Fysik, så borde det vara ganska enkelt att motivera, du saknar ju förkunskaper för kursen. På komvux skulle du inte bli antagen till fysik 2. På komvux kräver de se godkänt betyg i en underliggande kurs just för att annars finns det extremt liten chans att få godkänt betyg, och i så fall - varför slösa en utbildningsplats på någon som inte kommer uppnå godkänt betyg?

    • : Rätt till studiehjälp från CSN - Jag tänker mig att jag ska läsa Kemi2 igen med årskursen under mig istället för Matte4/Fysik2. Jag vill inte byta till NA-Samhälle för trivs inte i den klassen och de mentorerna, har gått där och då mådde jag psykiskt dåligt. Jag tänker mig att jag skall läsa dessa kurser på egen hand efter gymnasiet med en privatlärare och där efter skriva en prövning, så behövs ingen plats på komvux. Har inte diskakyli utan har lite svårt än andra. Beslutet min biträdande rektor har tagit är att jag ska gå på Ma4 & Fy2 lektioner för att få närvaro och sen in princip göra vad jag vill. Så där sitter jag i skolan 4 timmar i ett grupprum och gör ingenting tills min nästa lektion börjar, tycker de är ytterst löjligt! Jag har lagt förslaget att icke ha obligatorisk närvaro och gå på proven och skriva ”mitt bästa (F)” så de iallafall har underlag för att sätta betyget F men nej, jag måste sitta där i 4h MINST och inte göra någonting! Och då tänker ni säkert men ni kan plugga nåt annat då, men jag pluggar bäst hemma i mitt rum med min privatlärare! Får ingenting gjort i skolan och man kan inte ta för givet att alla har samma förutsättningar! Vad krävs för att få ett reducerat studieplan? För då kan jag väl ta bort Ma4 och Fysik2? Har jag rätt till reducerat studieplan? Vem ska jag prata med angående min situation? Biträdande rektor vill inte hjälpa mig och vem kan gå över hennes beslut? Vem ska jag prata med angående min sitaution? Istället för att sitta i ett rum i 4 timmar och inprincip inte göra nåt så kunde jag ha gjort massa annat, lagt ner tid på Kemi2 och fysik1a, men nej nu kommer jag gå ut med 4 F istället för 2! HJÄLP MIG!!! HUR SKA JAG GÅ TILLVÄGA FÖR ATT FÅ REDUCERAT STUDIEPLAN/ ICKE OBLIGATORISK NÄRVARO? Vem kan jag vända till mig? snälla snälla hjälp
    • Julia : Gymnasiet är friviIIigt och du kanske kan hoppa av gymnasiet och Iäsa med privatIärare och göra prövningar och få examensbevis från komvux när du fyller 20 år. Jag skriver också ett utökat svar till dig. :)
    • : Hej igen! Först och främst vill jag bara säga STORT TACK för ditt svar och engagemang!!!! Nu för tiden är det väldigt få som bryr sig om oss elever men tack vare dig finns det hopp!!! Så TACK!! Men nu till min fråga, du nämnde att inkomma med läkarintyget/intyget från en psykolog) om att man behöver läsa på deltid. Jag mår ju dåligt över detta och har alltid haft presationsångest över mina studier och det får mig att må ännu dåligare när jag sitter i ett grupprum bredvid alla mina andra klasskamrater som vet om min situation. så kan det vara en möjlighet? att fixa ett intyg från psykolog ang studier på deltid? får jag då välja vilka kurser jag ej vill läsa? då tar jag ju bort fysik 2 å matte 4 för jag mår ju dåligt över det på riktigt och hur blir det med csn??? bästa julia svara snälla
    • : Kan kurator skriva ut ett intyg angående studier på deltid?
    • Julia : Det finns inte några solklara regler på de punkterna som du frågar om - det är Bedömningar och Individuella lösningar som görs. Jag ska utveckla detta i mitt utökade svar.
    • : Jag har inga problem med att senare läsa upp Matte4 och Fysik2 på komvux sen och alltså gå ut med ett studiebevis/studieintyg, min hälsa kommer före. Men hur skaffar man ett intyg från psykolog ang deltid? Kan kurator skriva ett intyg? För vi har ju en kurator på vår skola, ska jag vända mig till henne? Ska jag vända mig till vårdcentralen? Kurator borde väl ändå kunna skriva ett intyg? Men som sagt ifall jag nu får intyg ang studier på deltid, får jag välja vilka kurser jag ej ska läsa? Då tar jag självfallet bort Fysik 2 och Matte4.
    • Julia : Jag har nu skrivit ett utökat svar, se ovan. Kurator kan inte sjukskriva. Det kan läkare göra. Och även legitimerad psykolog. Du kan vända dig till vårdcentralen. Och samtidigt boka tid hos skolpsykologen och hos skolläkare. tyvärr kan väntetid vara flera veckor och ibland även månader... :( Om du bokar tid överallt, se var du kommer in först.
    • Julia : Exakt vad läkare eller psykolog kommer att göra för bedömning och skriva i sitt utlåtande, vet inte jag eller du... och det kan vi inte bestämma över. Du kan givetvis önska vad hen skriver. Men det kan vara mycket enklare att bara strunta i att gå på vissa lektioner... Ja, du förlorar studiebidraget. Men är det viktigare än din hälsa? Prata med dina föräldrar/vårdnadshavare är mitt råd. Även om du är 18 år, kan du vända till dem för hjälp och råd och det tycker jag är en bra idé. Dina föräldrar kan själva prata med skolledningen och försöka ordna upp den uppkomna situationen... alternativt att ni inom familjen kan bestämma att det är OK att du förlorar studiebidraget och kan då slippa stressen kring att gå på "onödiga" lektioner.
    • : Kan man ta bort Matte4 och Fysik2 och läsa kurserna Kemi2 och Fysik 1a då istället? Tror du skolan går med på det? Vart/vem vänder jag mig till då?
    • Julia : Det är kIart att man KAN ta bort vissa kurser, men jag kan inte lova dig att rektor på ditt program kommer att bevilja det. Om du får Läkarintyg eIIer intyg från PsykoIogen, ta fIera kopior och Iämna tiII kurator, tiII SYV och tiII rektor på ditt program - till alla samtidigt. Be också att få ett möte angående din studieplanering där rektor, syv, kurator, din klasslärare/mentor och även lärare i fysik och matte ska vara närvarande. Bra om dina föräldrar också är med på mötet, tycker jag.
    • Julia : Du kan också se om det finns plats i åk3 på Natur-natur på en annan skola. Att byta gymnasieskoIa kan också vara en lösning i din situation.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'annan kommun' (15 st.)

    • Lybrics

      kan jag studera distans trots flytt till annan stad?

      Jag har kommit in på undersköterska utbildning på distans i min kommun. Men är påväg att flytta till en ny stad. Kan jag fortfarande köra på utbildningen trots flytt eftersom det är distans?

      Milla : : Hej!det finns någonting som heter "rätten att fullfölja utbildning" och vad gäller komvux så brukar det se ut så här: när man är ANTAGEN då... Läs hela svaret
    • Johan

      Söka kurs/prövning i en annan kommun?

      Hej, om min kommun inte erbjuder en kurs jag vill läsa, finns det möjlighet att söka sig till en annan kommun som erbjuder kurserna? Planerar på att läsa kurserna moderna språk polska 3-4.

       

       

      Julia: : Hej Johan!De som inte är gymnasieelever får göra prövningar i hela Sverige, oavsett i vilken kommun de är folkbokförda i.Men det är en annan regel som gäller om man vill... Läs hela svaret
    • Tanya

      Gymnasium i en annan kommun?

      Hejsan, jag vill gå på en friskola i Sundsvall och planerade på att även flytta dit. Problemet är att det estetiska programmet, bild och form, även finns i Örnsköldsviks kommunala gymnasium. Mina föräldrar insisterar att det inte kommer att gå eftersom att det är i en annan kommun och att...

      Julia: : Hej Tanya,du ska inte behöva betala för Undervisning, oavsett vilken gymnasieskola du går på, i alla de olika Svenska kommuner, oavsett vilken kommun du är folkbokförd i och du kommer ha rätt... Läs hela svaret
    • Nancy

      Har de som är inskrivna i Stockholm förtur i Stockholm gymnasieskola ?

      Min son bor hos mig i Haninge för ett tag nu men vill förbli inskriven i Stockholm då enligt honom är det lättare eller har mer chans att komma in i gymnasieskola i Stockholm om man är också bokförd där

      Anna: : Till fristående gymnasieskolor konkurrerar alla om plats på samma villkor. Till kommunala - kan man, som folkbokförd utanför ”upptagningsområde” bli antagen endast i andra hand; läs mer på gymnasieguiden.se/informeras/skoltyper
    • Wilma

      Söka i annan kommun vid flytt?

      Hej! Till hösten 2019 börjar jag gymnasiet. Jag undrar hur det funkar när man ska söka till gymnasiet i en annan kommun? Till sommaren så ska jag flytta till en annan kommun. Jag vet att man har ''förstahandsplats'' i sin hem kommun men hur blir det då om man flyttar? Alltså när jag söker i...

      Liselotte: : Hej Wilma, fristående gymnasieskolorna gör ingen skillnad på elever som är folkbokförda i deras kommun och andra kommuner; det är därför smart att i din situation söka bl.a... Läs hela svaret
    • Adam

      Får jag välja gymnasium i annan kommun?

      Vad krävs för att jag ska få välja gymnasium i annan kommun? Är hemkommunen då alltid skyldig att skicka över min skolpeng? Gäller andra regler för elever som söker till gymnasiesär än till det ”vanliga gymnasiet”, eller är det samma rättigheter för alla elever oavsett funktionshinder att söka...

      Julia: : Hej Adam; det är en komplicerad fråga. För det första, en icke-myndig person är beroende av vad vårdnadshavare tycker. Flytta och bo någonannanstans får man inte utan... Läs hela svaret
    • Amanda

      Kan man byta kommun om man går på komvux?

      Hej! Det är såhär att jag kommit in på komvux i Ronneby Kommun, där jag även är folkbokförd, men skulle vilja flytta från Ronneby till Karlskrona. Min fråga är då om det är möjligt att flytta till en annan kommun när man går på komvux och om det är möjligt att jag som kommit in på komvux i...

      Julia: : Hej Amanda, det är var du är FOLKBOKFÖRD, och inte var du bor, som komvux "bryr sig om"; detta pga komvux vill få ersättning från staten för att kunna ge dig utbildning; och det... Läs hela svaret
    • emelie

      Vem ska utfärda slutbetyg?

      Hej! Jag ska få mitt slutbetyg utfärdat för att kunna söka vidare till högskola. Jag vände mig till studievägledarna där jag studerat senast, i Väsby kommun. Däremot är jag folkbokförd i Uppsala. I Väsby hävdade de då att jag måste få slutbetyget utfärdat i kommunen där jag är folkbokförd,...

      Peter: : Hej Emelie, behöver du läsa mer för att uppnå kraven och kunna få ett Slutbetyg?  Om du behöver läsa mer, då ansöker du om kurser på komvux i den kommunen där du... Läs hela svaret
    • Isabelle

      Byta gymnasieskola år2, samma kurs,samma skola bara i en annan kommun?

      Kan man byta skola år 2 till en annan kommun? Jag går Samhälle(beteendevetenskap) år 1 och vill byta skola nu efter sommaren. Det är samma skola, samma program fast i en annan kommun. Hur undviker jag att gå om första året?

      Julia: : Hej, det är rektor på den mottagande skoIan som besIutar men för att rektor ska kunna säga JA, då måste pIats finnas ... Om pIats finns, kan rektor... Läs hela svaret
    • Matilda

      Hur ska jag gå till väga?

      Jag ska söka en komvuxutbildning i Karlstad men är folkbokförd i Göteborg, jag har en examenbevis från gymnasiet.

      Anna: : Hej MatiIda, du får söka komvux i aIIa kommuner, men om du är foIkbokförd i en annan kommun, kommer Karlstads komvux skicka förfrågn till din kommun, som är Göteborg -... Läs hela svaret
    • Andrew

      Om komvuxutbild inte finns i ens hemkommun, kan man söka i en annan?

      Hej, Jag har precis gått ut gymnasiet och funderar på att läsa moderna språk 1, tyska på komvux. Tyvärr erbjuder inte min hemkommun tyska, men min grannkommun gör det. Dock så befinner sig grannkommunen i ett annat län... Hur som helst, kan jag söka komvuxut. i andra kommuner än min egna och...

      Melina: : Hej Andrew.Det kan vara olika regler kring komvux beroende på vilken kommun man bor i.Om hemkommunen inte kan erbjuda en kurs kan finnas en möjlighet att läsa kursen i en... Läs hela svaret
    • Oaaa

      Antagningsstopp på komvux?

      Hej! Jag sitter lite fast just nu. Det är så att min kommun har antagningsstopp för komvux kurser, det är på grund av ekonomin säger de. Det öppnas inte igen förrän nästa år. Jag har några kurser kvar att ta för att kunna söka till universitet/högskola, vilket jag vill kunna ansöka senast denna...

      Mikael: : Hej! Jag har ringt till Komvux i Lund och fick svar att det går att söka kurser på gymnasienivå hos dem. Så, om du blir folkbokförd i Lund, kan du söka. De kan inte garantera att alla som söker får plats, men de tar emot... Läs hela svaret
    • Philip

      Var i Sverige kan jag söka?

      Hej. Jag bor på Gotland och vill väldigt gärna plugga på ett gymnasium på fastlandet. Jag har inte riktigt bestämt var i Sverige men helst under Stockholms "Nivån". Jag kommer inte ihåg vad min skolas SYV sa om var man kan söka till andra kommuners skolor och hur det fungerar med...

      Milla : : Hej Philip, enligt de uppgifter som vi fick fram så är det Guteskolan Södra, gutegymnasiet och Wisbygymnasiet som är "dina skolor" - d v s tanken är att Gotlands elever söker till de tre skolorna. Riksrekryterande utbildningar... Läs hela svaret
    • Linnea

      Kan man plugga i en annan stad?

      Hej. Jag kom på nu att jag skulle gärna vilja plugga i en annan stad. Jag undrar om det finns möjlighet att ändra sitt val nu eller under de första veckorna i höst? Eller är det omöjligt för mig nu att ändra mitt val till en annan skola i en annan stad? Jag har sökt till vård- och...

      Lena: : Hejsan, om du gör en sen ändringsanmälan och tar bort dina val och ändrar till nya så kan risken vara att du hamnar utan program i höst eftersom du tas in i mån av plats på dina nya val. Det kanske är bättre att du kommer in på... Läs hela svaret
    • Bassam

      Vad gäller om man söker gymnasium i annan kommun än hemkommunen?

      Jag undrar hur det fungerar om man vill gå gymnasium i en annan kommun fast utbildningen finns i hemkommunen? Söker man på samma villkor som elever boende i kommunen? Eller har elever boende i kommunen någons slags förtur? Får man studiebidrag och resebidrag? Till annan kommun. Vi bor i...

      Fråga: : Om din son söker till en friskola så blir han alltid förstahandsmottagen oberoende av hemkommun. Det kan dock bli svårt att få bidrag till t.ex. boende om programmet finns i hemkommunen.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga