1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Emil;

    om vi tittar på särskild behörighet - t.ex till Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik på Umeå Universitet, så krävs det godkända betyg i följande gymnasiala kurser: fysik2, kemi1 och matematik 4.
    På ekonomiprogrammet läser man matematik upp till matematik 2 eller 3, beroende på inriktning och man läser inte kemi eller fysik. Därför kommer du behöva komplettera efter gymnasiet. Just matematik upp till och med 4 kanske du ska kunna lägga till (välja till) på ekonomiprogrammet men jag tror inte du ska kunna läsa fysik eller kemi.
    Kemi 1 och fysik 2 är kurserna på 100p. och fysik 1a - en kurs på 150poäng, så det blir sammanlagt 350 poäng att läsa och det är studier på heltid i ca en termin (på en termin på komvux brukar man på heltid läsa 400p.).
    Så, komplettering på komvux, på ett tekniskt bastermin eller på en folkhögskola kommer du behövar göra - efter gymnasiet. Sen blir du behörig att söka till Civilingenjörsprogrammen, bl.a i teknisk fysik.
    Lärosätenas gemensam sida är www.studera.nu - där kan du hitta de utbildningar på högskolor och universitet i Sverige som du är intresserad av och bl.a se vilken särskild behörighet de kräver.

    Vänligen
    Julia

    Frågor och svar taggade med 'praso' (3 st.)

    • Eva

      Vad står ordet Praso för?

      Jag förstår vad Praso innebär men vad står förkortningen för??

      Mikael: : Hej Eva!PRASO _ PRaktisk Arbetslivs-Skol (eller Studie-)-Orientering, och det fenomenet innebär, som du säkert känner till, att gymnasieväljare får vara med en gymnasieklass för att prova på hur... Läs hela svaret
    • Jelena

      VAD ÄR PRASO för någonting?

      Hej, som rubriken lyder, så undrar jag vad PRASO står för (i samband med gymnasieval)? Tusen tack för förklaringen. J. :)

      Liselotte: : Hej Jelena!PRASO, i samband med gymnasieval, är en förkortning som betyder (troligtvis) PRaktisk Arbetslivs-Skol-Orientering, och det fenomenet innebär att gymnasieväljare får följa med en... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga