Narimaun

    Hej! Jag har några funderingar kring Tekniskt basår på Chalmers. Från vad jag läste på webbsidan står det att "Varken meritpoäng eller meritkurser läggs till ditt meritvärde när du söker till Chalmers tekniska basår. Du kan inte tillgodoräkna dig några extrapoäng." Min fråga är hur funkar det om jag har ett utländsk gymnasiebetyg? Jag måste studera de grundläggande kurser som behövs (Svenska som andraspråk 1, 2 och 3. Engelska 5 och 6). Kommer dessa kurser räknas som grundbehörighet och höja mitt jämförelsetal eller räknas de som meritpoäng? Jag har redan matte 3C och behöver inte komplettera med några matte kurser. Med vänlig hälsning Narimaun Novak

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    Du måste studera Svenska som andraspråk 1, 2 och 3. Engelska 5 och 6 - för att få grundläggande behörighet till högskolestudier, i Sverige. Alla högskoleutbildningar i Sverige kräver att man har godkänt betyg i svenska 3 och engelska 6 (eller motsvarande kunskaper som på ngt sätt är bekräftade, t.ex finns det tester man kan göra: i svenska är det TiSUS-test). Grundläggande behörighet har ingenting med Meritpoängen att göra. Meritpoängen är de extra-poängen för vissa "onödiga" kurser, alltså för kurser som inte krävs för att bli Behörig. Men just tekniskt basår på Chalmers inte accepterar just merit/extra poängen. Men att du ska läsa för att få Grundläggande behörighet till högskolestudier har, som sagt, inget med Meritpoängen att göra.
    Försök få så höga betyg du kan i alla kurser du läser. Lycka till!

    • : Tack! Så dessa kurser räknas allstå till mitt jämförelsetal och inte till mina meritpoäng? Mitt jämförelsetal ligger på 15,9 och vill veta om detta kommer att höjas genom grundkurserna.
    • Anna : Höjning av jämförelsetalet kan inte bli så stor... utan rätt så liten, men du ska ändå försöka få så höga betyg du kan. Har man jämförelsetal på cirka 15.0 kommer man med A betyget i en 100p.kurs höja den till 15.2 ... så det jämförelsetal du har idag kan du med fem st. 100p.kurser (om du får A i alla dem) höja till cirka 16.9, ej mer. Jag vill rekommendera dig att även göra högskoleprovet, för att då kommer du prövas i HP-urvalet, också, och med det får ännu en chans att komma in.

    Frågor och svar taggade med 'urvalgrupp' (4 st.)

    • Markus

      Vad innebär (Sen anmälan) meritsvärde 999 ?

      Hej ! Idag fick jag ett programm som jag har sökt som sen anmälan (handlagd) och nu står det att "Ditt meritvärde i den här urvalsgruppen är: 972 av max 999" Vad innebär detta? Tack

      En annan fundering: är det sant att det finns mer...

      Julia: : Hej Markus!vi frågade de som jobbar med administration kring antagning till svenska högskoleutbildningar och fick svar om att ju snabbare man anmäler sig efter det att SEN ANMÄLAN har... Läs hela svaret
    • Donia

      F i en kurs, hamnar jag i urvalsgrupp BI eller BII vid komplettering?

      Hej! Jag fått F i kursen matematik 4 och behöver därmed komplettera denna kurs för att komma in på min utbildning som jag vill. Därför undrar jag vilken urvalsgrupp jag hamnar i, BI eller BII då jag har ett F?

      Milla : : Om man utan komplettering är Obehörig, prövas man endast i BII urvalet för att man blev behörig genom en komplettering. BII är kompletterings-gruppen.
    • Alice

      Meritpoäng+högskoleprov?

      Hej! Det är så att jag ska göra högskoleprovet imorgon och jag kom just att tänka på en sak: Kan man lägga på de meritpoäng (alltså från exempelvis Engelska 7) på den poängen man får på högskoleprovet?

      Milla : : Nej, det kan man inte göra,tyvärr ... resultat av högskoleprovet räknas separat, för sig.  Meritpoängen plussas till Jämförelsetalet, som är snittet av betygen i examensbeviset.
    • Nur

      När försvinner Blex?

      Hej! Kommer Blex försvinna vårterminen 2017 eller höstterminen 2017?

      Mikael: : BIex används för sista gången vid antagning till vårterminen 2017; från antagning till höstterminen kommer alla sökande utan komplettering prövas i BI urvalsgruppen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga