Louise

    Hej! En åk 8 elev som har väldigt lätt för sig i skolan och nu är väldigt uttråkad pga. för lite stimulans och utmaningar. Kan man läsa in betyg från åk 9 och få ett slutbetyg nu under sommaren för att sedan kunna göra ett sent val till gymnasiet och börja där redan nu HT-21? Och därmed gå direkt från åk 8 till gymnasiet? Kan det göras genom särskild prövning? Eller är detta för sent påtänkt? Vi bedömer att eleven har förmåga att få slutbetyg i åk 9-ämnena trots denna korta tid hen har på sig.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Louise,
    det är ett special-fall och jag råder dig därför kontakta Skolverket.
    Om eleven får godkända betyg i 12 ämnen - av de svenska, eng och matte - och blir behörig till gymnasiet (jag antar att det är in på ett högskoleförberedande program eleven vill komma in på), då blir då en fråga om någon gymnasieskola som eleven vill gå på har i början av läsåret någon ledig plats. De populära gymnasieskolorna brukar ha reservkö att "ta av" och elever som var behöriga "i tid" kommer stå i reservkön före den eleven som fick sina betyg sent och sökte därför genom "SEN Ansökan" - det är i alla fall vad jag tror.
    Du får gärna, förutom Skolverket, även samråda med gymnasieantagningen i den delen av landet där eleven bor. De kanske har erfarenhet av liknande situationer sedan innan.

    Annars, så borde möjlighet finnas att ge eleven den extrastimulansen som hen behöver under studier i år9 på grundskolan. Lärarna kan ge extrauppgifter till eleven. Eleven kan också bedriva självstudier inom flera ämnen. Eleven kan kanske börja lära sig ännu ett nytt språk eller gå på den kommunala kulturskolan.
    Jag känner inte eleven. Om det är en särbegåvad elev som ligger mycket före andra elever i alla ämnen - då undrar jag varför hen inte "hoppat över" årskurs 7 eller 8 i grundskolan? Det skulle vara så mycket enklare för alla inblandade om eleven läste år9 efter år7, till exempel. Nu är det för sent påtänkt, förstår jag.
    Situationen är ovanlig. Därför tror jag inte det finns några regler skrivna för just den situationen. Det är därför jag råder dig/er att vända er till Skolverket och till gymnasieantagningen.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'historia lärare' (3 st.)

    • Kevin

      Ämneslärare inriktad mot engelska och HKK?

      Hej!

       

      Jag har ett par funderingar kring ämneslärare, jag är intresserad av att läsa till engelska som mitt första ämne men inriktad till gymnasieskolor/komvux men har funderar vilket andra ämne jag vill läsa...

      Milla : : Hej, frågor om lärarutbildningar besvaras bäst av studievägledare på lärarhögskolorna. Det jag som är allmän SYV vet om yrket HKK-lärare går att... Läs hela svaret
    • Lovisa

      Vilka ämnen är mest eftertraktade?

      Hej! jag tänker läsa till gymnasielärare nu till hösten och går just nu & funderar på vilka ämnen jag ska välja. Jag funderar på svenska & engelska då jag gillar språk, men hade även varit kul med historia eller något annat SO-ämne. Hur ser det ut med efterfrågan på olika ämnen & olika...

      Peter: : Hej Lovisa!viktiga frågor men svårt att svara på. :) När en lärare slutar, vill rektor ersätta honom/henne med en annan lärare som är behörig i samma ämneskombinationen,... Läs hela svaret
    • Duck

      Vilken urvalsgrupp hamnar jag i?

      Hej! Jag gick ut naturvetenskapsprogrammet (inriktning natur) med F i Fysik 2. För att bli behörig pluggade jag hos komvux och fick ett godkänt betyg i Fysik 2. Kommer jag hamna i urvalsgruppen BI eller BII när jag söker till ett högskola?

      Anna: : Hej, du kommer prövas i BII, kompletteringsgruppen; detta pga du utan komplettering med godkänt betyg i fysik2 inte var behörig.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga