Jag undrar också vad man kan bli på natur&samhälle ?:) Är tacksam för svar :)
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 25959 frågor besvarade.
Tror du jag klarar mig om jag väljer Na?
Jag undrar också vad man kan bli på natur&samhälle ?:) Är tacksam för svar :)
2 Svar
bra att du tar gymnasieval på allvar och funderar mycket över det.
Mindre bra att du känner dig "sjukt stressad". Jag vill lugna dig: det finns ännu gott om tid.
En annan lugnande tanke är att det går att ändra sig även längre fram: även när du har börjat på gymnasiet, kan du byta program. I värsta fall "förlorar" du ett år på det, men det är inte "hela världen" - du blir bara ett år mognare när du slutar på gymnasiet, vilket kan vara en mycket bra sak och en stor fördel för dig.
Du frågar vad man kan bli på Natur&samhälle? Efter alla högskoleförberedande program är planeringen sådan att man söker en eftergymnasial utbildning då det finns väldigt få jobb som inte kräver att man har examen från ett yrkesprogram. Listan på utbildningar på högskola www.studera.nu och yrkeshögskola www.yhguiden.se är väldigt lång och det är helt omöjligt att skriva in alla dem i mitt svar.
Jag önskar att du tittar in på länkarna ovan och hittar några utbildningar som lockar dig - sen kan vi tillsammans titta på behörighetskrav till de utbildningarna.
Du kan börja med att titta in på http://www.framtid.se och se om det är ngt. yrke som verkar vara intressant. Om du kommer med en "short list" på några yrken eller utbildningar - kan jag ta fram utbildningvägar för dig.
Angående din fråga om Naturvetenskapsprogrammet passar om man har E eller D i matte - så är det en svår fråga att svara på. Å ena sidan, är NA och Teknik - de två programmen som har tuffast matte av alla gymnasieprogram. Å andra sidan, om man verkligen vill någonting och kämpar för det och lägger mycket tid på studierna i matte - så kan det mesta gå.
Frågan då är: hur mycket matte behöver du för en eftergymnasial utbildning som du vill gå? Om du inte behöver så värst mycket matte för det, varför välja NA programmet i så fall?
Jag ser fram emot att du återkommer med en lista på några yrken som är av störst intresse för dig!
Vi hörs! *L*
Anna SYV
P.S: jag vet ej var i landet du bor och kan därför inte skicka tips om passande gymnasieskolor, men sök då gärna själv på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=.
så bra att du inte är så stressad längre utan tar det lugnare!
Du har alldeles rätt i det som du skriver i din kommentar, man kan fördjupa sig i vad man vill bli - senare. T.ex. kan du söka till ett Naturvetenskapligt/tekniskt basår på högskola/universitet efter gymnasiet där du på ett år läser in behörighet till Läkare, arkitekt och civilingenjör. Samma kurser, som man läser på Naturvän./tekniskt basår, kan man även läsa på komvux.
På så sätt kan du gå vilket som helst gymnasieprogram och planera för att läsa ett år efter gymnasiet - för att bli behörig till just de utbildningarna som du är mest intresserad av.
På Humanistiska och Estetiska programmen måste du dock lägga till Matematik 2b /och på yrkesförberedande program - Matematik 2a/ för att bli behörig till Naturvetenskapligt basår. Här kan du se utbildningens hemsida: http://edu.mah.se/sv/Program/NZNTB-TENA.
Tips: om du t.ex. söker SA på en skola som även erbjuder NA, som t.ex. den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-malmo - kan du inom Programfördjupningen och Individuellt val från å k 2 läsa kurser ur det andra programmet och få in dem i din Gymnasieexamen.
Flera exempel på skolor i Malmö, som erbjuder både SA och NA: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fria-laroverken-i-malmo
http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-malmo
http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-malmo
http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-malmo
http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/procivitas-privata-gymnasium-malmo
http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thoren-business-school-malmo
Gå på flera öppna hus på olika skolor! Tänk även på hur lång tid du kommer på att lägga på att ta dig till/från skolan - även en kvart om dagen enkel väg - blir till 2,5 timmar i veckan som du lägger extra på resvägen eller "sparar" den tiden och kan lägga den på studier eller ngt. roligt: t.ex. sova mer *L* ;-).
Om två skolor lockar lika mycket men än av dem finns närmare din bostad, skulle jag välja den som är närmare bostaden: på tre år blir alla de där extra minuterna på väg till/från skolan till "femtioelva timmar".
Sista tipset för den här gången: kolla på YHutbildningar på www.yhguiden.se. De är något mindre kända än högskoleutbildningar vilket är jättesynd. Det finns många roliga utbildningar där. Chansen att få jobb efter en YHutbildning är större än efter en högskoleutbildning och med tanke på att YHutbildnignar är ofta kortare än högskoleutbildningar, blir det ren vinst - då man kan börja jobba & tjäna pengar mycket snabbare. Några exempel på YHutbildningar kommer här: http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier
http://www.yhguiden.se/utbildning/gtv-gamley/tv-produktionsspecialist1
http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/visuell-grafisk-kommunikator
http://www.yhguiden.se/utbildning/pahlmans-handelsinstitut/kvalificerad-researcher
http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/manusforfattare
http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-lund/teknikinformator1
http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-syd/automationsingenjor8
Ha det bäst och ta det lugnt! Hör av dig - så hjälps vi åt... OK? *L* :-)
Anna SYV
Se utbildningens hemsida på länken http://www.oru.se/Utbildning/Program/1415/?pid=408 Audionom kräver: Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b. Den behörigheten kan man få på alla högskoleförberedande program. Man kan lägga till Matematik 2 och Natur 2 i fall de inte ingår i programmet.
Utbildning till Audionom är på 3 år.
Det är jättebra att du har många olika intressen! som tur är behöver man inte bestämma sig definitivt vad man vill bli när man blir stor redan i nian, utan kan ändra sig senare.
Önskar dig det bästa!
Liselotte SYV
Återkommen om jag hittar ngt. mer som är bra & kort.
Mvh
Liselotte SYV
Frågor och svar
-
Söka internationell och svensk masterutbildning samtidigt?
Hej! Om man har sökt en internationell master till en svensk skola via universityadmissions.se, och sedan vid senare datum även sökt svensk master via antagning.se, hur prioriteras antagningarna? Vad ligger som första val, den internationella eller svenska? Det vill säga om båda...
Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?
-
vet ej vilken linje som kommer vara bäst för mig?
Jag vill vill bli läkare men jag känner att jag är mer intresserad av det humanistiska programmet än naturprogrammet. Är det dåligt att satsa på att gå ett naturvetenskapligt basår sedan efter gymnasiet för att gå behörighet till läkarprogrammet om jag går det humanistiska programmet? Jag kanske...
På HU blir du inte behörig till läkarprogrammet- det vet du redan. Dessutom är det inte säkert du blir direktbehörig till naturvetenskapliga basår heller. På HU... Läs hela svaret -
Vilka yrken kan man ha utan att gå på gymnasiet?
Fråga i rubriken. Är skoltrött o vill inte gå på en skola som gymnasium som är som en fortsättning på grundskolan. Det kan vara yrken men andra sorts utbildning.
Hej Elin,rent formellt, så är man "klar med skolan" (alltså uppfyllt sin skolplikt) om man genomförde studier på grundskolan och fick ut ett slutbetyg i slutet av... Läs hela svaret -
Jag skrev min fråga i beskrivningen?
Jag undrar lite jag har en garanterad plats på ett ekonomiföretag. Men vill helst inte gå på gymnasium är dom kunskaperna väldigt viktiga eller kan man gå en kortare utbildning som tex komvux om man ska bli auktoriserad redovisning ekonom?
Hej Elin,För att i Sverige bli auktoriserad revisor eller redovisningskonsult krävs en akademisk examen med företagsekonomisk inriktning om minst 180 högskolepoäng = 3 års studier på... Läs hela svaret -
Engelskalärare, andra språk, möjligheter?
Hej! -Om man utbildar sig till engelska lärare, hur stor är chansen att få jobb utomlands om man är svensk? -Och om man jobbat som engelskalärare i ett land och lärt sig det språket bra, finns det möjlighet att lära ut det språket i andra...
Hej Johanna,utomlands finns ett mindre antal svenska skolor: grundskolor och gymnasieskolor - inte så många och inte i alla länder, men de finns. Min uppfattning är att det som svensk... Läs hela svaret -
För elever med ASD, ADD, ADHD och koncentrationssvårigheter?
Finns det någon sammanställning av gymnasiala utbildningar för elever med ASD (autism-spektrum-diagnoser), koncentrationssvårigheter, ADD, ADHD och liknande NPFunktionsvariationer? I så fall är jag mycket tacksam om jag kan ta del av den info. Snabbt svar uppskattas extramycket! S. :)
Hej!på gymnasieguiden.se/reportage/gymnasiestudier-foer-elever-med-saerskilda-behov finns det en ganska färsk sammanställning, en lista på gymnasieskolorna (kan dock inte lova... Läs hela svaret -
Vad motsvarar IB Chemistry och Physics Standard Level?
Hej, jag läser IB programmet utomlands och vill komma in på Civilingenjörsutbildningen. Jag undrar om Chemistry Standard Level räcker för att klara Kemi 1 kravet? Och räcker det att läsa Physics Standard Level för att klara Fysik 2 kravet?
Hej Lars,om du läser mot diplom från IB, då kommer du få diplom året 2021 eller senare och i så fall finns aktuell info på... Läs hela svaret -
Måste jag börja om 1an?
Hej jag är en 16- årig tjej som har haft mycket problem som jag inte vill nämna men de handlar mycket om min hälsa och min mentalitet. Har alltså inte kunnat komma till skolan alls. Min frånvaro är jätte hög och har knappt betyg, man kan...
Hej,om du vill efter gymnasiestudier komma in på läkarprogrammet då behöver du få ut examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) eller omdöme om grundläggande behörighet... Läs hela svaret -
Vad betyder talen man ser i antagningsstatistik?
Hej! Jag undrar om det är jämförelsetalet som man ser när man kollar antagningspoäng/statistik eller om meritpoängen är inkluderade i dessa tal. Hittade ingen information om det online s tänkte att ni kanske vet. Tänker att det är bra att veta då man kanske tror att man har ungefär tillräckligt...
hej Mary, meritpoängen är inkluderade. Det är med MERITVÄRDET (summan av Jämförelsetalet + Meritpoängen) som man konkurrerar, i betygsgrupper, till högskola-universitet i Sverige. -
Hur kommer man in på tandlakarprogrammet genom folkhögskolan?
Hej, hur är det med att komma in på tandläkarprogrammet genom folkhögskolan? Jag läste att man kan gå in på läkarprogrammet genom folkhögskolan om man har gått in i naturprogrammet i gymnasiet, då kan man läsa ett allmän...
Hejsan,du har frågor om att komma in på tandläkarprogrammet.Det är inte alls självklart att komma in på folkhögskolans allmänna kurser. Om du söker och kommer in och har sedan innan... Läs hela svaret -
Vilken urvalsgrupp hamnar jag i efter tekniskt basår?
Jag funderar på att gå ett tekniskt basår efter studenten från ekonomiprogrammet, och sedan söka till någon ingenjörsutbildning. Vilken urvalsgrupp hamnar jag i då? Kan jag komma in med hjälp av mitt resultat på högskoleprovet...
Hej Tilda,man måste under alla omständigheter bli BEHÖRIG.Med resultatet av högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet.i betygsgrupper kommer du prövas så här:... Läs hela svaret -
Yrkeslärrare eller lärare?
Hej, jag behöver lite hjälp från er. Jag jobbar på bb avdelningen som usk, trivs väldigt bra men vill utveckla mig och plugga vidare. Vill inte plugga till ssk, då jag inte vill jobba med sjuka, så jag vill ändra riktning helt....
Hej Marija,när det är lärarbrist, då anställs även "obehöriga lärare" (alltså de som saknar lärarlegitimation eller har legitimation men "fel sort" t.ex... Läs hela svaret -
Lärarprogrammet extrakurs?
Hej jag studerar lärarprogrammet f-3 och är sugen på att studera någon sommarkurs som skulle gynna mig sen när jag söker jobb som en extra merit. Har du tips på någon kurs som skulle vara bra för en blivande lärare?
Hej Sabina,På antagning.se ser jag nu cirka 600 sommarkurser som är sökbara fram till 15 mars 2021 på olika svenska högskolor och universitet. ... vi vet inte i vilken del av landet du bor, t.ex till... Läs hela svaret -
Bildlärare utbildningar?
Finns det inga utbildningar till att bli bildlärare i grundskolan? Inte ens med inrikting på bild? Har googlat jättemycket och det enda jag kan hitta är grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Innebär det att man jobbar på fritids...
Håller med dig om att det är ibland rätt svårt att hitta info om vissa lärarutbildningar! Det är mycket info, oklart vad som gäller, varje lärosäte kan endast svara för sina egna... Läs hela svaret -
Hur påverkas mitt slutgiltiga jämförelsetal av betyg i meritkurs?
Hej, jag studerar just nu matematik-specialisering på komvux för att få extra 0,5 meritpoäng. Jag vet att jag får ut 0,5 så länge jag får godkänt i kursen men hur påverkar ett lågt betyg jämförelsetalet i slutändan? I och med att jag har höga betyg från gymnasiet, skulle ett E i...
Hej Erik,du får som lägst totalhöjning på + 0.1... Om du har jämförelsetal på 20.0 får med pga E-betyget i en 100p.kurs sänkning till 19.6 men... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga