Amanda
  Hej, jag pluggar nu till undersköterska på komvux via min hemkommun. Jag har planer på att studera vidare till sjuksköterska om några år när jag har lite mer arbetserfarenhet. Och undrar nu vilka betyg jag kommer att söka in med till högskola, jag gick nämligen bygg och anläggning på gymnasiet och mina betyg där ifrån var sådär, men jag har godkänt i dem grundläggande kurserna (matte, svenska,engelska), har också läst in samhällskunskap 1a2/ naturkunskap 1a2 på komvux i efterhand. Dem grundläggande kurserna kommer jag ju ej att läsa igen på usk utbildningen. Kommer dem inte att räknas in när jag ansöker till högskolan? Eftersom man får väl inte söka in med två gymnasieintyg. Hoppas inte frågan blev allt för rörig. Mvh
  • Anna : Vilket dokument fick du när du slutade på gymnasiet: Examensbevis? Studiebevis eller gymnasieintyg? Det måste man veta för att kunna svara på din fråga. :)
  • : Jag fick examensbevis :)
  • Anna : Var god läs även Mitt svar, nedan.
  • Anna :

   Om du inte tar ut ännu ett examensbevis - som Undersköterska (för det måste du bl a göra gymnasiearbete inom vård-område och få godkänt betyg på det), då kommer alla kurser från ditt examensbevis från byggprogrammet (med undantag av gymnasiearbete, det betyget räknas inte in) + betygen i de kurser som krävs för behörighet till högskola, generellt (alltså svenska 2, 3 och eng 6) + de kurser som specifikt krävs för sjuksköterskeprogrammet - som t.ex samhällskunskap 1a2, naturkunskap 1a2, matematik 2 och naturkunskap 2 (eller vårdkurser som ersätter nk2) räknas in. På så sätt får man fram jämförelsetal/snittbetyg. Om du inte kommer ha några Extra(merit)poäng kommer jämförelstal = meritvärde. Det är med meritvärde man konkurrerar om plats på svenska högskoleutbildningar. Vilka kurser som ger meritpoäng för dig med examensbevis - var god se gymnasieguiden.se/merit

  • : Okej, så då spelar de ingen roll om jag får höga betyg i usk ämnena för dem kommer ändå inte räknas in i mina merit poäng?
  • Anna : Betyg i de kurserna som krävs för att ersätta Naturkunskap 2, kommer räknas in - det är kurser inom ämnena Medicin och vård- och omsorgsarbete. Övriga betyg från usk-utb. kommer troligtvis inte räknas in (med reservation: reglerna kan ändras tills du ska söka till ssk-programmet eller till en annan eftergymnasial utbildning). Men i vilket fall finns ingen som helst anledning att medvetet försöka få lägre betyg, tänker jag. Gör ditt bästa och då får du så höga betyg som du förtjänar (förhoppningsvis Höga betyg). Du kan ha nytta av högre betyg på olika sätt senare, t.ex när du söker jobb som usk-a kan det bli lättare att få jobb om arbetsgivaren ser att du fick högre betyg i vårdkurserna.
  • : Okej tack för svar! Ja självklart kommer jag satsa på höga betyg.
  • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  i din fråga finns det inte tillräckligt med information för att kunna svara på din fråga.
  Det spelar avgörande roll Vilket dokument du fick när du slutade på gymnasiet: Examensbevis? Studiebevis eller gymnasieintyg? Det måste man veta för att kunna svara på din fråga.
  Du behöver ha examensbevis och godkända betyg i svenska 2,3 och eng 6 + de kurser som krävs för särskild behörighet till ditt högskoleprovet, för att anses som behörig sökande.
  Särskild behörighet till ssk-programmet inkluderar även godkänt betyg i matematik 2 och i naturkunskap 2. Däremot krävs det inte att man har läst vård-och omsorgskurser eller jobbat inom vården för att kunna komma in på ssk-programmet.
  Om du inte fick ut just EXAMENSBEVIS när du slutade på gymnasiet, måste du på komvux göra planering mot examensbevis och vilka kurser du kan ta in i det måste du "ta" med SYV på komvux.

  Reglerna är rätt så komplicerade och du ska inte behöva sätta dig in i alla detaljer, utan boka tid med SYV på komvux, visa upp de gymnasiala betygen du har och ställ en fråga: vad saknas för att jag ska kunna ha behörighet till ssk-programmet?
  Det kan bli så att många av de kurser du läser inom undersköterska-utbildningen ej kommer räknas in. Men betygen i de vårdkurser som krävs för att ersätta Naturkunskap 2 (om du ej kommer få godkänt betyg i den kursen) kommer räknas in (det är kurser inom ämnena Medicin och Vård- och omsorgsarbete). alternativt bör du skaffa dig betyget i Nk2.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga