Malik 30 år

  Ställer fråga vad gäller en vän, här är följande Elev gått ur ungdomsgymnasiet (Elprogram) utan avklarade behörigheter för att kunna arbeta. Dessutom utfärdades ett yrkesgymnasieexamen som i både Komvux, Folkhögskola samt Arbetsförmedlingen begränsade insatserna för eleven. Efter flera tvister med Gymnasiet kom rektorn överens med elev om att upphäva Gymnasieexamen. Eleven läste klart till en ny gymnasieexamen (Ekonomiprogram) och nu när den tänkt söka sig vidare till Universitetet, visar det sig att den gamla examen från Gymnasiet var fortfarande giltigt. Det vill säga att rektorn på något sätt gömt undan den gamla examen men där den åter aktualiseras när eleven söker sig vidare till Universitetet. Problem Den gamla examen har inte höga betyg i jämförelse med den nya vilket ger eleven sämre möjlighet att konkurrera med andra elever inför antagning. Dessutom är den senaste examen från ett annat program som eleven vill behålla Fråga Hur kommer det att se ut för min väns fall där det nu finns två utfärdade examen? Finns det anledning att upphäva den föregående examen med anledning av gymnasieskolans felaktigheter? Tacksam om SYV som vart med om en liknande situation kan svara på fråga, om möjligt Tackar i övrigt över er engagemang och den hjälp ni består med elevernas frågor :) Hälsningar Malik

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,
  du beskriver en mycket ovanlig situation.
  Jag gissar på att datasystemet på Antagning.se hämtade ut det "gamla" examensbeviset från BEDA, den gemensamma betygsdatabasen. Det är möjligt att examensbeviset, trots att det upphävdes, finns fortfarande i BEDA (troligtvis pga det ej finns ngt system för hantering av den ovanliga situationen som du beskriver).
  Du/ni bör ställa frågan till UHR, Universitets- och högskolerådet.

  • Malik

   Svar från UHR

  • Malik Först och främst tackar dig ditt engagemang i ärendet. Svaret från UHR var att den första utfärdade Gymnasieexamen är den enda giltiga.
  • Mikael

   Om du/ni förklarade situationen till UHR och fick svar, då är det som gäller. Fråga syv är inte en myndighet och kan inte fatta myndighetsbeslut. Jag tipsar på att försöka ta ut ett nytt yrkesexamensbevis, från ett annat Yrke. Man får ha flera Yrkesexamina och den med högre meritvärde borde i så fall gälla vid ansökan till högskoleutbildning. En ovanlig situation du beskriver! Boka tid med Rektorn på komvux och hen får ta det med Skolverket i så fall. Testa också ring till Skolverket 08-52733200.

  • Malik Tack för svaret! Jag tycker också det. Som det redan ser ut så är det svårt att nå en vald examina. Hoppas därför på lättnader från UHR. Jag kontaktar rektorn på Komvux så får se vad de säger. Tack igen för hjälpen :)
  • Julia vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  • Anonym Hej Malik, jag sitter i samma situation som du. Vilket svar fick du från UHR när du ringde och pratade med dem angående din väns specifika fall? Kan man ha två examina där den sista från komvux med högre betyg/meritvärde räknas istället för den första?
  • Mikael Reglerna säger att man kan ha flera yrkesexamina men endast 1 högskoleförberedande gymnasieexamen . Om man först får ut yrkesexamen får man sedan inte ta ut högskoleförberedande examen, men får ta ut flera andra yrkesexamina i andra yrken. Vi på Fråga Syv har inte varit med om undantag från den regeln. Tror inte undantag kan beviljas men om utfärdade utbildningsdokument är ogiltiga bör de upphävas och då har man inte fått ut examen (om den är upphävd).
  • Malik

   Hej Anonym:

   Vad gäller upphävning av ett tidigare gymnasieexamen. Har vi försökt få min väns gymnasieexamen hävd men aktuell skola anser att de agerat korrekt. Jag tror att skolans vägran har göra med att kommun kommer  felaktig utbetalning eller att skolverket riktar sina ögon mer mot sådana skolor.

   Vi har varit i kontakt med UHR och Antagning.se och svaret vi fick lyder så här:

   För den som tidigare fått gymnasieexamen oavsett yrkesexamen/högskoleförberedande examen (oavsett skolbakgrund), kan yrkesexamen tas därefter. Dock får ingen högskoleförberedande examen utfärdas. (Även om tidigare examen omfattar ett yrkesexamen).

   För den med tidigare gymnasieexamen samt en senast utfärdad "yrkesexamen" som söker eftergymnasial utbildning med betyg, hamnar bägge dessa i urvalsplacering, antingen BI eller BIL

   För att Hamna i BI grupp med senast gymnasieexamen:

   Krävs att minst 2/3 av antalet gymnasiepoäng som ingår/ska ingå kommer från den skolform där den nya examen utfärdas därav. Exempel: Om du läst på Komvux till yrkesexamen, omfattar examen 2400 poäng vilket divideras till 2/3 vilket blir 1600 poäng som du minst ska ha från Komvux. D v s i detta fallet får du ha 800 poäng från gymnasieskolan (eller annan skolform) medans minst 1600 ska komma från Komvux. Det andra villkoret förutsätter att den nya examen är till den fördel för att ingå i BI gruppen.

    

   När senast examen inte kan hamna i Bi grupp

   Om senast examen omfattar 2400 poäng innebär det att minst 1600 poäng ska vara läst i exempelvis komvux. Är det så att ENBART 1590 är läst kommer du inte hamna i BI utan BIL gruppen.

   I det andra fallet hamnar senast examen i Bi grupp även om du uppnått 1600 poäng, om den inte är till den fördel i konkurrens.

   Bara ett examen kan ingå i en urvals grupp, så om den senast examen uppfyller krav hamnar den i Bi urval medans den andra som kan vara ditt första utfärdade examen, kommer att hamna i BIL urvalet

    

   Jag önskar att du fått svar på din fråga. Svar är inte alltid enkla att få

  • Anna

   Jag vill kommentera ang. mångas strävan att prövas i BI, direktgruppen, vid ansökan till svenska högskoleutbildningar: det är ofta men inte alltid som det är lättare att komma in i BI. Ibland blir det lättare att komma in i BII (man ser det i antagningsstatistiken). Det är givetvis så att hen som vill komma in på en viss högskoleutbildning prövar olika vägar in. Att det är svårt att hitta hur man kan höja sitt meritvärde - stämmer. Om det vore lätt, skulle det bli så många sökande med högsta meritvärde att antal utbildningsplatser ej skulle räcka och utlottning (slumpen) skulle avgöra vem som blir Antagen. FRåGA SYV kan inte ändra antagningssystemet till högskolestudier eller reglerna kring utfärdandet av gymnasieexamina; vi kan bara förklara hur reglerna ser ut och ge råd. Råden vi ger är att göra högskoleprovet så många ggr man kan! Se sig om efter andra utbildningar. Söka till alla de olika orter och vara beredd att flytta till skolorten. Boka tid hos SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd för att diskutera just "din" unika situation och få individuelltanpassade råd.

  • Malik

   (Avse giltighet för ansöka & konkurrens)

   Hej,påträffade en elev som tidigare tagit yrkesexamen och sedan fått utfärdat ett högskoleförberedande examen. Efter möte med komvux beslutades att ett högskoleförberedandeexamen inte borde utfärdats men går inte att återkalla, dvs utfärdelsen ska fortsätta gälla. När fråga ställdes sedan till UHR, var svaret att trots att senaste examen inte kan återkallas kommer antagningssystemet känna igen felaktigheten och inte ta med examen inför bedömning.

   KORTFATTAD

   1. För dig som tidigare fått högskoleförberedande- eller yrkesexamen utfärdat, kan du ENBART få yrkesexamen utfärdad som både är giltigt inför en eftergymnasial ansökan samt kan med denna examen ha möjlighet att konkurrera i urvalgrupp BI eller BIl.

   1b. För dig som av någon anledning råkar få högskoleförberedande examen utfärdad efter att tidigare tagit examen är en sådan examen helt tandlös om du ska fortsätta studera i Sverige. Rekommendation är att komplettera till yrkesexamen om du inte vill använda din första examen av nån anledning.

   2. För dig som aldrig fått någon typ av gymnasiekompetens (Yrkesexamen, högskoleförberedande examen, slutbetyg, studieomdöme), kan du välja att läsa yrkesexamen eller högskoleförberedande examen utan hinder.

   2b. För dig som fått ett första gymnasieexamen utfärdat, men sedan återkallas av den skola som utfärdat det OCH där du läst till högskoleförberedande exmaen, ska du se till att denna skola även utfärdar ett intyg på återkallelsen. Denna intyg ska du skicka in till antagning.se så att de sedan rensar ditt tidigare felaktiga gymnasieexamen. Detta eftersom skolan vanligen skickar kopia till Antagning.se genom beda systemet.

   SYFTET med publicering är tydliggöra gränserna för vissa elever som råkat hamna under en sådan svår situation. Händelsen förekommer inte ofta, men har gjort det mest i de fall där elever flyttat till annan skola, valt gå annan program eller där av någon anledning skett mindre kommunikation mellan elev och skola.

   -Förordning om vuxenutbildning 4 kap 19 §

   -Involverade kontakter: Kommunalvuxenutbildning, UHR, Skolverket & antagning.se

  • Julia Tack för kommentaren och för förtydligande.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • S 19 år

   Apotekare men plugga vidare?

   Hej! Jag undrar om man pluggar till apotekare (5 år och en halv år praktik) kan man sedan läsa till master? Finns det ens master för apotekare? Hur många år tar det då och vad kan man sedan jobba med om man har en master inom apotekare? Vad blir...

   Peter SYV: Hej S,utbildning till apotekare, i Sverige, är forskningsförberedande; man läser i fem år på heltid och inom utbildningen brukar även genomgå sammanlagt 6-månaders VFU,... Läs hela svaret
  • Caroline 18 år

   Vilken ska vara min utökad kurs?

   Hej! Jag står i valet och kvalet med vilken kurs jag ska ta utökad i och vilka som ska vara med i min ind. val. Spelar det någon roll om jag tar engelska 7 eller fysik 2 som utökad kurs? I slutändan kommer jag ändå läsa fysik 2, matte 4 och engelska...

   Peter SYV: Hej Caroline,för att bli Advokat, måste man i grunden vara jurist med examen från juristprogrammet som är 4.5 årigt universitetsprogram. Särskild behörighet består av historia 1b... Läs hela svaret
  • Hetem 19 år

   Vad gör man på ett gymnasie arbete (går fordons programmet personbil)?

   Som titeln lyder så undrar jag vad man gör för något när det kommer till gymnasie arbete. För tillfället går jag i 2:an och kommer börja 3:an snart och jag undrar då hur ett gymnasie arebete kan se upp om man går fordonsprogrammet...

   Julia SYV: Hej Hetem,det stämmer att du i kursen gymnasiearbete kan få endast E eller F och E krävs för att uppfylla kraven för examensbevis. Även om eleven har alla... Läs hela svaret
  • Z 18 år

   Vad innebär en utökad kurs?

   Hej! Jag pluggar naturnatur och läser utöver det modersmål (Arabiska) som utökad kurs (100p). (tot 2600p). Jag undrar vad en utökad kurs innebär? Ex om jag får ett A på min utökade kurs men ett lägre betyg på en annan "vanlig...

   Julia SYV: Hej Z!Utökade kursernas betyg räknas in endast i 2 fall: om den U-kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. Kurserna i ämnet modersmål ger inte... Läs hela svaret
  • Ivana 38 år

   Grundläggande behörighet?

   Hej, Jag är legitimerad kemi lärare och vill ta matematik eller fysik, som kurs för att utöka min behörighet. Måste jag bifoga min gymnasieexamen eller bara högskoleexamen som lärare?Jag har utländsk gymnasieutbildning och läste att man...

   Julia SYV: Hej Ivana,om du tidigare läste på högskolenivå i Sverige och inte fick göra det genom ett undantag, utan du kom in på högskoleutbildning "på vanligt sätt" genom att... Läs hela svaret
  • Arielle 20 år

   Går det att plugga en extra ämne medans jag pluggar på universitet?

   Hej! Min fråga då är om det finns möjligheten att jag pluggar matte 2b på komvux eller någon annanstans medans jag pluggar på universitet? Just nu så har inte jag så många val att välja till universitet eftersom jag inte har ett...

   Julia SYV: Hej Arielle!du kan läsa på universitetet och samtidigt läsa på komvux. Tänk dock på att lektionerna kan "krocka" med varandra i tid. Så,... Läs hela svaret
  • Alicia 22 år

   Fråga om att läsa 2 kurser samtidigt?

   Hej, jag går just nu ett program på mittuniversitetet men min dröm har alltid varit att bli kriminolog. Min fråga är dels om man redan är inskriven på en högskola/universitet och vill bygga sitt egna kriminologi program om man har förtur eller...

   Julia SYV: hej Alicia,kurserna på nivå2 brukar bygga på kurserna på nivå1, alltså - som regel - måste man ha godkänt betyg på nivå1 för att ha tillräckliga... Läs hela svaret
  • Filippa 20 år

   Skriva kandidatuppsats på distans?

   Hej! Jag har börjat min andra termin på ekonomie kandidatprogram i Lund och klurar lite på framtiden. Därför undrar jag om det skulle vara möjligt att skriva sin kandidatuppsats (sista halvåret, termin 6) på distans även om själva...

   Julia SYV: Hej Filippa,kan tyvärr inte svara på din fråga. Du måste fråga studievägledare på den institutionen där du läser ditt program. det är en så pass specifik... Läs hela svaret
  • Sara 31 år

   Läsa sommarkurs?

   Hej! Jag läser grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid linneuniversitetet I Kalmar. Jag har funderat på att läsa en sommarkurs och undrar om jag kan läsa en sommarkurs vid ett annat universitet eller om jag måste läsa den vid det universitet...

   Julia SYV: Hej Sara,så vitt jag vet, så kan du läsa sommarkurser och andra kurser vid sidan att ditt högskole-universitetsprogram på vilka lärosäten som helst. 
  • Emil 20 år

   Engelska 7 meritpoäng komvux?

   Hej, jag har 1.5 meritpoäng från gymnasiet (modernt språk 3+4). Genom att läsa/göra en prövning i engelska 7 får jag 1 meritpoäng till som räknas in i jämförelsetalet, stämmer det?

   Julia SYV: Ja, det stämmer men med det högre meritvärde som du får genom en komplettering prövas du i BII, kompletteringsgruppen. Och i BI, direktgruppen, prövas du fortfarande med det meritvärde som du... Läs hela svaret
  • Tobias 24 år

   Lärarlegitimation åk 7-9?

   Hej! Jag har 60hp i historia och ska gå ytterligare 30hp i historia nu under våren. Jag har även 90hp i statsvetenskap sedan innan. Jag undrar därför vad mer som krävs för att jag ska kunna ta ut en lärarlegitimation i SO åk 7-9 i framtiden, om...

   Anna SYV: Hej Tobias,du behöver komma in på KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, som är ett program på 90 hp (tre terminer om man läser på heltid). Kontakta studievägledare på de... Läs hela svaret
  • Hanaa 19 år

   Kan man ha 2 yrkestitlar?

   Hej! Jag går sista året på gymnasiet nu och funderar antingen på att studera till dietist eller biomedicinsk analytiker och sedan även vidare till diagnostisk cytologi, men jag vet inte vilken jag vill välja. Så jag undrar kan jag t.ex. plugga till...

   Anna SYV: Hej Hanaa,det är inte förbjudet att - i Sverige - ha flera högre utbildningar och flera olika yrken. Du kan därför göra som du berättar om i din fråga. De svårigheter jag ser är att... Läs hela svaret
  • Wilma 23 år

   Vilka sommarkurser finns det som passar en lärarstudent?

   Hej, jag pluggar till lågstadielärare (F-3) och funderar på att läsa någon fristående kurs under sommaren. Har ni tips på sommarkurser som passar just lågstadielärare? Dvs som kan vara meriterande vid framtida jobbsök eller som bara...

   Anna SYV: Hej Wilma,utbud av sommarkurser som kommer på de svenska lärosätena ges under sommaren 2023 kommer att fastställas till första dagen då Webbanmälan öppnar,... Läs hela svaret
  • Clara 17 år

   Kan jag bli dansare även fast jag tog sambeteende?

   Hej! Jag är 06:a och valde att gå på katte sambeteende och har redan gått 1 termin. Inte för så länge sedan så insåg jag att jag vill arbeta med något mer "estetiskt" som dans/film/skådespeleri. Jag har googlat lite och det står att man behöver göra ett inträdesprov för att komma in på ett...

   Anna SYV: Hej Clara,Dansare är i Sverige ett av de många yrken som är icke-reglerat, alltså kan man (får man) jobba som dansare med vilken utbildning som helst. Som behörighet till... Läs hela svaret
  • Hanna 19 år

   Finns det en chans att jag kommer in på juristprogrammet?

   Min stora dröm är att gå juristprogrammet i Lund, men jag är osäker på om mina betyg räcker till. (20,47). Om jag kollar på tidigare statistik från UHR så verkar det inte så, men samtidigt har jag hört om några som kommer...

   Anna SYV: Hej Hanna,antagningsgränserna kan gå upp och ner och ibland ganska mycket. Teoretiskt sett har alla behöriga sökande till en svensk högskoleutbildning en chans att komma... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga