stefan
    Hej stefan här varför får inte en riktig undersköterska som genom gått Utbildning som undersköterska en legitimation. Nu finns det ju olika utbildningar som kommunen har men dom läser bara en gång i veckan 2 år hur kan dom kallas för undersköterskor.. när man själv läste på komvux på heltid 3 terminer med en examensuppgift samt 3 praktiker 12 veckor. jag har intyg betyg i alla ämnen poäng 1600då tycker jag man ska få en legitimation. för det är inte rättvist att dom utbildningarna som kommuner kör att dom blir undersköterskor dom gör en praktik inom särskilt boende. varför låna pengar läsa till riktig undersköterska enligt socialstyrelsens regler??????

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Stefan,
    jag tror jag förstår hur du tänker och jag kan i mångt och mycket hålla med dig. Dock är det inte jag eller en annan Studie- och yrkesvägledare som bestämmer.

    Det som gäller i Sverige idag (november 2018) ang. yrket UNDERSKÖTERSKA, är följande:

    Yrket undersköterska tillhör inte de legitimationsyrken. Därför har man från utbildningssidan inte fastställt exakt vad man måste studera för att få ett arbete som undersköterska. 

    I Sverige är det arbetsgivaren som avgör om en sökande till en tjänst som "undersköterska" har tillräckliga kvalifikationer, det vill säga den kompetens som arbetet kräver.

    Eftersom undersköterska inte är något legitimationsyrke finns det heller inte någon fastställd utbildningsplan som, när man fullgjort den, per automatik gör att man har rätt att titulera sig som "undersköterska", även om före detta elever på Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet och före detta studerande på Komvux, som fick godkända betyg i alla eller de flesta av kurserna i ett kurspaket som oftast bär namnet "Vård och Omsorg", generellt sett brukar kallas för och betraktas som undersköterskor.

    Socialstyrelsen har gett ut Allmänna råd om vad som bör krävas för att bli anställd som undersköterska. I Kommunals avtal för år 2016 förtydligas att för att omfattas av det nya löneavtalet ska undersköterskor ha en utbildning som "motsvarar deras yrkestitel".
    Inom vuxenutbildning (Komvux) utgår man oftast från socialstyrelsens Allmänna råd och rekommenderar de studerande att läsa 1400 gymnasiepoäng vård- och omsorgskurser - för ökad anställningsbarhet i hela Sverige, möjlighet till löneutveckling samt en möjlighet att komplettera till yrkesexamen från Komvux senare.

    Komvux (eller Vuxenutbildningen som den heter i många kommuner) ansvarar varje kommun för. Vill man som vuxen (från 1 juli det kalenderår man fyller 20 år eller om man redan har en treårig gymnasial utbildning bakom sig) utbilda sig på gymnasienivå för att kunna få jobb som undersköterska, vänder man sig till Komvux eller Vuxenutbildningen i den kommunen där man är folkbokförd.

    Du frågar också VARFÖR gå en längre utbildning om man även med kortare utbildning kan få jobb som undersköterska? --- Mitt svar på det blir: ungdomar som slutar grundskola, söker nästan alla till gymnasiet. På gymnasiet läser man till Undersköterska i 3 år - på VO, Vård- och omsorgsprogrammet som finns på många gymnasieskolor runt om i landet. På en del av dem kan man läsa VO som gymnasial lärling. VO har inga inriktningar men ger möjlighet för specialiseringar och finns även som en Riksrekryterande utbildning (med särskild variant: Teckenspråk).
    Vuxna - som idag är arbetslösa och kan tänka sig arbeta som undersköterskor, vill snabbast komma ut i jobb. Frågan är då om samhället har råd att utbilda dem i 3 år (de måste ha försörjning under studietiden också ju - äta och betala hyra måste vuxna göra...), om ej strikta krav ställs från Socialstyrelsens sida, utan endast rekommendationer...?
    Det är alltså en fråga som måste beslutas om "högst uppe", och inte på komvux i de enskilda kommuner...
    Jag kan tänka mig att, som vuxen, anses man ha viss erfarenhet av att vårda människor + ansvar läggs på Arbetsgivare att bedöma vem som är lämplig att få anställning.
    När brist på undersköterskor är stor, har man inte heller råd att vänta i 3 år innan de blir färdigutbildade; dessutom skulle många av de som går korta kurser till undersköterska, kanske avstå från att utbilda sig, om de såg en 3-årig heltidsutbildning framför sig.
    Ännu en aspekt i detta: kan man tänka sig att, som vuxen, läsa i 3 år på heltid, söker man i så fall till sjuksköterskeprogrammet (eller till fysio- eller arbetsterapeutprogrammet).

    Jag påstår inte att jag har rätt eller att jag vet allt inom den frågan. Jag hoppas ändå att mitt svar bringar en viss klarhet och kan förklara en del inom den aktuella problematiken.

    Vänligen

    ANNA

    Frågor och svar taggade med 'gymnasiumval' (6 st.)

    • Ruby

      Ångrar mitt gymsiumval?

      Hej igen Jag står nära reserv på en skola som jag vill komma in i men saken är att jag vill inte gå ekonomi linjen. Jag undrar ifall ja kommer in i skolan men att ändå byta linje men jag vill göra det på direkten så ja slipper gå om

      Liselotte: : Hej Ruby! Man står reserv till varje Utbildning separat. Om den utbildning dit du vill komma in, har tomma/lediga platser, kan du hoppa in direkt. Men om det finns egen reservkö till den utbildningen, går eleverna i... Läs hela svaret
    • Johanna

      Vilken linje borde jag ta?

      Hej jag har ingen aningen vilken linje och gymnasium jag skall gå i ännu. Jag är en väldig blygg och lite antisocial av mig. Jag är en tjej och vill helst inte gå i en klass som består av 3 tjejer i. Jag gillar att sitta vid datorn och spela spel och även redigera videosar, lära mig hur...

      Anna: : Hej, Johanna! Jag förstår att du står i "valet och kvalet" mellan olika utbildningar och att alla alternativ har sina för- och nackdelar. Jag kan inte bestämma vilket val du gör, men jag ska... Läs hela svaret
    • Johanna

      Vad kan man bli?

      Hej jag undrar vad man kan bli om man väljer TE info & medie TE design & producktutv... NA & sam

      Anna: : Hej, Johanna! Det finns oändligt stort antal olika yrken och utbilningar som man kan "sikta på" efter att ha gått på de gymnasieprogram som du nämner i din fråga, exempelvis: dataspelsutvecklare,... Läs hela svaret
    • Johanna

      Vilken línje skall jag gå i ?

      Hej jaag har tänkt på att gå i TE media eller design men vet inte riktigt vilken, vill liksom inte gå i klasser fullt av killar :/ är det verkligen jätte många killar i TE linjerna?

      Mikael: : Det är svårt att förutspå hur många killar och tjejer det blir på olika utbildningar. På Teknikprogrammet läser man inriktning från åk2. Under åk1 läser alla... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga