B.
    Hej!
    Jag läser samhällsvetenskapsprogrammmet årkurs 1 och undrar om det finns jobb efter gymnasiet? Är det möjligt? Vilka jobb som man kan hitta?
    Jag vill helst gå vidare men är rädd om jag kan komma inte på universitet.

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Aylin!
    efter ett högskoleförberedande program kan man söka jobb som administratör, som handläggare på t.ex. Försäkringskassan (inte Utredare, som kräver minst 3 år på högskolan), som säljare via telefon eller i butik.
    Ibland har olika företag Trainee-program då de anställer ungdomar direkt efter gymnasiet och ger de internutbildning på arbetstid. De program dyker upp lite då och då. Du kan t.ex. gå på en SACO mässa som hålls i Älvsjö (Stockholmsmässa) under hösten /oftast mot slutet av november/. I år fanns det några företag som var där för att rekrytera ungdomar som går i åk3 - locka dem att söka jobb redan under vårterminen för att kunna börja jobba direkt när de tar studenten.
    Sedan önskar jag att du går in på www.yhguiden.se och tittar efter en Yrkeshögskoleutbildning som är ett alternativ till högskola.
    Om du berättar för mig - vilka branscher du är intresserad av och var i landet du bor, kan jag skicka tips till dig.
    Se exempel: http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-content-designer
    på en YHutbildning.
    Bästa hälsningar
    Julia SYV
    • : vad är skillnad mellan yrkeshögskola och högskola ?
    • Liselotte : Jag kommer att svara på din kommentar nu! *L* Se mitt svar inom kort.
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Aylin,
    både Högskola och Yrkeshögskola är eftergymnasiala utbildningar.
    Yrkeshögskoleutbildningar är upp till 2 år långa & högskoleutbildningar /program/ är från 2 år långa. Kurser på högskola kan vara mycket kortare, men det är bara enskilda kurser som inte ger en fullständig utbildning.
    Vissa yrke kan man bara utbilda sig på högskola/universitet som t.ex. läkare, lärare, veterinär, tandläkare, sjuksköterska, jurist, fastighetsmäklare mm.
    På en Yrkeshögskola utbildar man sig till Vårdsekreterare /som ofta kallas också "läkarsekreterare"/, Pedagog inom fuktionshinder, Djurvårdare, Tandsköterska, Massage terapeut, Paralegal /juridisk assistent/, Fastighetsförvaltare.
    Skillander ligger, alltså, både i
    1. vilka yrken man kan utbilda sig till.
    2. Yrkeshögskoleutbildningar är oftast kortare; de innehåller minst 25% praktik och leder mycket ofta till jobb direkt.
    3. nackdelen är bara den att det är svårt att planera lång innan man vill söka en YH utbildning: de beviljas några månader innan start - pga det aktuella behovet på arbetsmarknaden måste kunna påvisas. Du , som går åk1, kan bara titta på EXEMPEL på YH utbildningar som KAN FINNAS när du går i åk3 på gymnasiet och kan söka.
    Eftersom det är oberoende ansökan & antagning till YH och högskola/universitet - kan du söka båda och få plats på båda och välja sen. Bra att känna till Yrkeshögskola, då har du fler alternativ.
    Bästa hälsningar
    Liselotte SYV
    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'kompetens' (3 st.)

    • Moa

      Vad krävs för gymnasiekompetens?

      Hej! Min bror är född 1990 och fick inte godkänt i alla sina kurser i gymnasiet. Om jag räknat rätt så har min bror 900p av 2050p baserat på de kurser han läst och saknar därför 1150p. Jag gick ut gymnasiet 2018 och då behövde man minst 2250p och maxpoäng var 2500p. Nu ska min bror läsa upp...

      Anna: : Hej Moa!Yrkeshögskola kan ta in obehöriga. Alltså är slutbetyg eller examensbevis från gymnasiet inte ett absolut krav. Din bror kan söka och komma in på yrkeshögskola redan nu.... Läs hela svaret
    • Alicia

      Komplettera på komvux?

      Hej! Jag hoppade av gymnasiet och har inte fullständiga betyg från 1an. Jag testade en folkhögskola men den funkade inte för mig, men om jag vill börja på en ny skulle jag behöva göra om ettan IGEN vilket jag inte orkar. Skulle det gå att tenta...

      Anna: : Hej! folkhögskolorna "sköter sig själva", kan man säga; varje folkhögskola är som ett "annat företag" - och mycket bestäms på skolan, lokalt. Folkhögskolorna lyder under... Läs hela svaret
    • K

      Plugga hemifrån i nian?

      Jag undrar om man kan plugga hemifrån om man går i nian så som man kan göra på gymnasiet. Jag trivs inte alls i klassen/skolan, jag gör nästan vad som helst för att stanna hemma. och eftersom jag inte trivs så lär jag mig inte så mycket heller. och har tänkt på det ett tag, så tänkte höra om...

      Milla : : Hej K, jättetråkigt att du inte trivs och inte viII gå tiII skoIan. Jag undrar om du har pratat med Kurator och andra personer på din skoIa? ...tyvärr så finns det inte en genereII rättighet... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga