Felicia
    Jag tänkte välja Ekonomiprogrammet men har verkligen ingen aning om vilken inriktning bara... Så undrar vad är de största skillnaderna på inriktningarna? Och vad det finns för möjliga arbeten på de olika inriktningarna? Menar inte att jag vill ha jätte många olika förslag på arbeten per inriktning men några styckna hade hjälp.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Felicia,
    Ekonomiprogrammet har två inriktningar att välja mellan: Ekonomi & Juridik.

    Det är bara några få kurser som skiljer dem åt. Om du går in på länken http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-goteborg och bläddrar lite längre ner på sidan, till höger finner du alla programbeskrivningarna och inriktningar som den skolan har /och så är det på alla skolor på Gymnasieguiden.se/ - klicka på VISA BESKRIVNING under namn på inriktningen på båda inriktningarna och du ser de kurserna som man läser på den ena inriktningen men ej på den andra.
    Det är i princip möjligt att läsa båda inriktningarna - en av dem som INRIKTNING och en annan - genom att välja samma kurser, som ingår i inriktningen, men välja dem inom Programfördjupningen och Individuellt val /200 poäng/.
    Ekonomiprogrammet är högskoleförberedande och man får inte lära sig ngt. yrke. Tanken är att man läser vidare på en högskola eller på en Yrkeshögskola.
    Utbud av högskoleutbildningar ser du på www.studera.nu

    och av yrkeshögskoleutbildningar - på www.yhguiden.se.


    Titt på vilka kurser som skiljer inriktningarna åt. Tänk på att det är totalt 2500 poäng man läser under 3 år på gymnasiet och i inriktningen ingår det 300 poäng, dvs det är en ganska liten del av programmet som är "inriktning" på EK.
    Exempel på yrken som man kan studera vidare till efter Ekonomiprogrammet är: Jurist, Ekonom, Lärare, Studie- & yrkesvägledare.
    I inriktning Ekonomi ingår det Matematik 3b och då blir man behörig till alla de utbildningarna där Matte 3 krävs för behörighet som t.ex. Mäklare, Kandidatprogrammet på Handelshögskolan i Stockholm, ett antal program på Chalmers, Tekniska högskolan i Göteborg.
    Men, å andra sidan, om du skulle läsa inriktning "Juridik" på EK, kan du lägga till Matte 3b inom Programfördjupningen och då blir du behörig till alla de utbildningar som kräver betyg i Matte 3.

    Om du, t.ex. är intresserad av Juridik, då är det klokt att välja den inriktningen, där ingår en kurs Privatjuridik, 100 p. som inte kan läsas som Programfördjupande, men den kan läsas inom Individuellt val, dvs det går att läsa kurser ur båda inriktningarna och ha dem i ditt Gymnasieexamen, om du skulle önska det.
    Inriktning väljer man till å k 2; första året brukar man läsa exakt samma kurser och under vårterminen i å k 1 lämnar man in önskemål om inriktningen och då kan det hända att det blir för många som väljer en av inriktningarna och för få, som väljer den andra och en av inriktningarna inte startar och alla läser samma inriktning.
    Det finns för- & nackdelar med att välja en skola som har en - respektive - två inriktningar:
    om skolan från början erbjuder bara en inriktning, då läser man den (det finns ju inget val).
    Exempel: de här skolorna http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/handelsakademin-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-goteborg
    har bara inriktning EKONOMI;
    Om skolan erbjuder båda - kan man vänta med att välja inriktning till vårterminen i å k 1.
    Exempel på skolor som erbjuder båda inriktningarna: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/donnergymnasiet-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kitas-gymnasium-2
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-goteborg
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lm-engstroms-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/mikael-elias-teoretiska-gymnasium-goteborg

    Vill man gå på en skola som enbart erbjuder Ekonomiprogrammet /och inga andra program/, så kan man söka i första hand till den här skolan: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sjolins-gymnasium-sodermalm, men den finns i Stockholm - långt från där du bor. Det är bara ett exempel på att det kan finnas ETT ENDA PROGRAM på skolan.

    Det finns skolor, som erbjuder Riksrekryterande utbildningar och elever från hela Sverige kan söka:
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tumba-gymnasium
    och på den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium läser man på distans /med några få obligatoriska träffar/.

    Kika in på länkarna som jag skickar nu och återkom gärna om du har fler frågor.
    Gå på Öppet hus på några skolor. Gör test på http://www.gymnasieguiden.se/testet.

    Bästa hälsningar
    och Lycka till med ditt gymnasieval!
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'lediga platser' (2 st.)

    • Katarina

      Har högskolor lediga platser kvar i augusti?

      Hej! Jag har sökt till högskolan men har inte hunnit bli färdig med mitt gymnasiearbete som krävs för att bli högskolebehörig. Planen är att jag ska bli färdig med det i slutet av juli. Problemet är att jag ju vill börja studera till höst, men då är det försent att komplettera sina betyg osv....

      Anna: : Hej Katarina,efter det att kompletteringarna inte längre kan göras till högskoleansökningar, ska man från mitten av juli och senare - se om det ej fanns tillräckligt antal... Läs hela svaret
    • Dahlia

      Kan jag byta gymnasium?

      Hej, vill inte gå mitt förstahandsval pga restiden på 1 timme som jag inte kommer orka varje dag. Det finns en skola i min kommun med preliminärt ca 30 lediga platser som jag skulle vilja byta till. Hur ska jag göra? Maila skolan?

      Milla : : Mitt råd är att du kontaktar ditt antagningskansli och SYV på din grundskola samtidigt. Det kan också finnas ngn sort SYV-jour under sommaren i din kommun. Vilken kommun är du folkbokförd i? Se... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga