Alexander
    Hej!

    En del utbildningar kräver omkring 19 i meritvärde medans de bara kräver 1.1 i högskoleprovpoäng. 19 i merit kan jag bara drömma om då jag inte satt några toppbetyg första året. Men 1.1 låter mänskligt.

    Det finns alltid en hake. Vad är haken med just hsp? Varför satsar inte alla på hsp istället för merit då det är så mycket lägre intagningskrav? Jag har inte funnit något svar på min fråga och hoppas på att få det här.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Alexander,
    du frågar varför "alla" inte satsar på Högskoleprovet och det är svårt att svara för "alla"... *L* ;-) Det kan vara olika anledningar: HP kostar pengar, nu för tiden 450 kr. och man får inte pengarna tillbaka i fall man ångrar sig och inte gör provet eller får dåligt resultat på det; det tar en hel lördag i anspråk.
    En annan orsak kan vara att de som har höga betyg, känner att de inte behöver göra HP. Betyg måste man ändå ha för att bli behörig och HP är ngt. extra som man måste anmäla sig speciellt.
    En del ungdomar inte tänker på HP innan det är för sent /man måste anmäla sig i år senast 16 febr. annars så brukar det vara 15 febr./ till provet som äger rum 28 mars. Har man missat anmäla sig och betala innan mitten av februari, får man nästa chans att göra provet i oktober... då söker man på betyg.
    Det finns folk som blir väldigt nervösa på prov och undviker utsätta sig för extra prov "i onödan".

    Det är de förklaringar som jag kan komma på.
    Hoppas det blir till hjälp.
    Mvh Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'två sätt att bli lärare på' (2 st.)

    • Ted

      Gymnasielärare i två ämnen?

      Hej Jag funderar på att studera till lärare i gymnasiet för historia och psykologi. Hur länge studerar man på varje ämne? Vad ingår i ämnena? Var någonstans kan man studera? Läser man historia måste man då läsa religion? Finns det bara heltid?

      Anna: : HEJ TED! Det finns två olika sätt att bli lärare på: 1. söka ämneslärarprogrammet eller 2. läsa tillräckligt antal poäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i och KPU, kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
    • Tina

      Kan jag dela upp lärarutbildningen och läsa ämnet först?

      Hej, jag har länge varit sugen på att skola om mig och bli ämneslärare (gymnasiet/högstadiet) i svenska (och något mer ämne). Jag är idag utbildad kommunikatör och arbetar heltid som det. Det är förstås ett stort steg att börja studera igen, på en 5-årig utbildning dessutom, och jag undrar vad...

      Anna: : Hej Tina! Det finns två olika sätt att bli behörig lärare på. 1. söka till lärarprogrammet eller 2. läsa tillräcklig antal högskolepoäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga